Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z pečených rajčat a česneku

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Madla Novak Madla Novak

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 744 kJ /
895 kcal
Bílkoviny15,57 g
Tuky37,58 g
Vláknina26,80 g
Cholesterol 65 mg
Sodík 324 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy115,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předehřejte si troubu na 190°C. Pekáček či zapékací nádobu vyložte pečícím papírem (nebudete pak muset pekáč moc čistit). Rajčata zvolte opravdu zralá (domácí jsou výhodou) a pokud možno přibližně podobné velikosti, aby se rovnoměrně propekla. Rajčata rozkrájejte na polovičky či čtvrtky a lžičkou odstraňte semínka vedle do mističky (tuhle lahodu pak vypijte, je v tom hodně vitamínů). Krok 2: V odsemínkování rajčat nemusíte být úplně precizní, nějaká ta šťáva či semínka v rajčatech zůstat mohou. Rozkrájená rajčata položte na plech řezem dolů, přisypte na hrubo pokrájenou cibuli, snítky bylinek a nevyloupané stroužky česneku. Krok 3: Vše zakápněte olivovým olejem, posolte a opepřete. Dejte péct do trouby na cca 45 minut, zhruba 2 x je polijte vlastní vypečenou šťávou. Krok 4: Po vyndání z trouby nechte malinko zchladnout a opatrně odstraňte sloupanou slupku rajčat. Pokud tam tu a tam nějaká zůstane, nic se neděje, po umixování to vytvoří zajímavou strukturu v polévce. Vyhoďte snítky bylinek, vymačkejte mezi prsty obsah stroužků česneků a zhruba 2 stroužky si dejte stranou (budou se hodit do majonézy). Krok 5: Obsah pekáče (včetně vypečené šťávy a česneku s cibulí) přesuňte do kastrolu, přidejte kuřecí vývar, cukr, případně chilli, ocet/citronovou šťávu a přiveďte k varu, zhruba 10 minut povařte. Krok 6: Pak ručním mixerem rozmixujte dohladka, ochuťte solí, pepřem v případě nutnosti a klidně ještě přidejte čerstvou bylinku dle vaší volby. Jako poslední přijde velká lžíce hodně studeného másla pokrájeného na plátky. Krok 7: Rozmíchejte máslo v horké polévce a ona velmi zjemní svou chuť. Pokud ovšem držíte dietu, tak tento kalorický krok prostě přeskočte, i když se tím připravíte o zásadní zážitek. Krok 8: Pokud si budete chtít jako já polévku vylepšit o "oblohu", tak přidejte slaninu, rukolu a česnekovou majonézu. Jednoduše si v troubě po upečení rajčat (nebo pokud tam máte místo, tak i během pečení) připravte ještě krutony z krajíce chleba (kůrku okrojte) naporcovaného na kostičky či rukou natrhané bagety. Krok 9: Pečivo pocákejte olivovým olejem a dejte na cca 10 minut do trouby v malém pekáčku. Občas na něj mrkněte, aby se vám to nepřipálilo. V suché nepřilnavé pánvi opražte slaninu pokrájenou na proužky, tak aby byla pro vás dostatečně křupavá. Krok 10: Pak slaninu děrovanou naběračkou vyjměte z tuku z pánve, dejte okapat na papírovou utěrku. Lístky salátu či rukoly opláchněte a dobře osušte. Zhruba 2 vrchovaté lžíce majonézy vidličkou dobře smíchejte s těmi posledními 2 upečenými stroužky česneku, přidejte špetku soli. Krok 11: No a teď už jen smíchejte rukolu se slaninou a s krutony. Hezky to celé naservírujte na porci polévky a pokapejte trochou česnekové majonézy. I takové málo dokáže z polévky udělat ohromnou delikatesu! Krok 12: Tyto poslední úkony s přípravou oblohy se dají v klidu zvládnout během fáze pečení rajčat v troubě, takže na závěr to máte prostě všechno hotovo a jen užíváte exploze chutí, které se dostaví po prvním soustu. Je to jemná a zároveň explodující směsice pocitů!

Zveřejněno 26. 9. 2015

Poznámka autorky Madla Novak

nevíte, jak uvařit domácí kuřecí vývar? Tak jukněte pro více inspirací, obrázků a receptů na můj web

www.korenizivota.com

http://www.korenizivota.com/polevka-z-pecenych-raj...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z pečených rajčat a česneku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0P8K

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z pečených rajčat a česneku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0P8K

Marie

Komentáře (2)

zizala: a tak to já ráda:-8

Děláš mi chutě :-p:yes::-))

Tématické fráze:
polevka z pecenych rajcat, rajčatová polévka z pečených rajčat, pečená rajčatová polévka, polévka s pečených rajčat, nejlepší polévka z pečených rajčat, polévka z rajčat, pečené rajčata s česnekem, pečená rajčata polévka, recept na polévku z pecenych rajčat, pečená rajčatová polévka s česnekem, pečená rajčata, recepty pečené rajčata s česnekem, delikatesa z pečených rajčat, pečene polévky, pecena polevka z rajcat, polávka z pečených rajčat, polévky z rajčat, polévka z pečených rajčat s česnekem, pecena rajcata na polevku, krutony v troube

Suroviny:
rajče, cibule, česnek, tymián, rozmarýn, koření oregáno, olej olivový, sůl, pepř mletý, vývar kuřecí, cukr, chilli, ocet vinný červený, máslo, majonéza, slanina, chléb, olej olivový, sůl, rukola

Přidat fotografie receptu