Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kniha

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gargulkaD gargulkaD

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie38 102 kJ /
9 107 kcal
Bílkoviny196,20 g
Tuky655,53 g
Vláknina31,99 g
Cholesterol 4,65 g
Sodík 1,34 g
Sůl2,87 g
Sacharidy589,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na korpus vyšleháme bílky, přidáme cukr, pak po jednom střídavě zašleháváme vždy 1 žloutek a 1 lžíci oleje. Pak do směsi opatrně přimícháme mouku prositou s práškem do pečiva a ořechy. Krok 2: Upečeme na plechu cca 10-15 min. při 180°C. Krok 3: Na krém svaříme mléko se žloutky a moukou, rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Po vychladnutí přimícháme vyšlehané máslo s cukrem a ořechy. Krok 4: Korpus překrojíme příčně napůl, prokapeme, promažeme krémem, proložíme mandarinkami, meruňkovou marmeládou a spojíme. Krok 5: Vrch vytvarujeme do tvaru zavřené knihy a celý obmažeme krémem. Necháme v lednici do druhého dne. Krok 6: Pak zdobíme dle fantazie potahovací hmotou, stříkneme airbrushem pro efekt, případně dozdobíme štětcem.

Zveřejněno 26. 9. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kniha

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/njRE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kniha

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/njRE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Lenka: Dobrý den, Leni, nevím, jak přesný ho chcete... upečený a pomazaný a vytvarovaný korpus jsem potáhla napřed bílou potahovkou zboku, potom hnědou potahovkou jako desky, to jsem si musela pořádně rozměřit... potom jsem udělala "prošívání", ozdobné pásky a ostatní ozdoby, nakonec jsem všechno stříkla pro realističtější efekt airbrushem a stránky naznačila štětcem. Také jsem po zaschnutí použila moji oblíbenou prachovku pearl white pro lesk. Tak nevím - pomohlo Vám to aspoň trošku? :-K

Lenka: Lenka: Ano, korpus je ořezaný a vytvarovaný do tvaru knihy už před potahováním. Stránky jsem naznačila rýhovacím nástrojem jemně až po potažení, pak ještě doznačila měděnou, hnědou a bílou barvou štětcem. Potahovku vyvaluju tak na 3mm, ale na obal knihy jsem nechala trošku silnější, asi 5 mm. Tak hodně štěstí a dejte pak fotku sem! :-)
:-K

Zobrazit starší odpověď

gargulkaD:
Dobrý den, chtěla bych poprosit o přesný postup zdobení knihy.
Upéct a naplnit zvládám, ale nevím, jak na to dál.
Díky moc, kniha je přesně podle mých představ.

Zuzana Stará 29. 9. 2015 16:07
zizala:Děkuji za tip,ale řezy Napoleon jsou lístkové těsto,to je o něčem jiném a dělat se mi to už vůbec nechce.Ale hezký řezy to jsou,to všechna čest.
Prostě jsem si myslela,že to ještě někde někdo umí,nebylo to ani nijak extra drahé. On i ten krém byl prostě "boží".
Mám ve Frenštátě známou,ale už to tam prý nikdo nezná.
Asi jednou koupím ten Doboš a bude.

Zuzana Stará: A nešlo by to z řezů Napoleon?;-)
http://www.hobbymanie.tv/clanek/luxusni-rezy-napol...

Zuzano, tak to chápu :( Nakrájet tlusté pláty umí každý. Možná byl korpus dělaný na způsob medovníku, jestli se nepletu tak každý plát pečený zvlášť. Že se vám s tím nechce dělat chápu, pár hodin to zabere. Já bych ale na základě jedné zkušenosti všechny neodsuzovala a ještě to někde zkusila. Držím palce :-)

Zuzana Stará 28. 9. 2015 16:52
Petra:Nó,nenašla,nenašla,do rizika ,že to někdo upeče na základě popisu se mi nechce jít,to už máme za sebou,všechno bylo jasné,všechno umíme,samozřejmě,atd. Výsledek tristní,tlusté pláty z nařezaného vysokého korpusu.
Dělá se to asi jako Doboš,tenké piškotové pláty ,radši víc a navrchu je ten marcipán.
Tak-kdyby někdo věděl? Nechce se mi do toho,je to plno práce a snědené raz-dva. Dík předem.

Zuzano, dneska je na internetu spousta šikovných cukrářek nebo těch, co dělají jen dorty, myslím že pokud popíšete jak to bylo, mohlo by se povést alespoň podobně. :-)

Zuzana Stará 28. 9. 2015 11:12
Kniha je zvenku krásná,ale ve Frenštátě p.Radhoštěm kdysi uměli dělat knihu jako skutečně knihu,byla zavřená,ale korpus ze spousty tenkých plátků těsta promazávaných krémem.
Neskutečně dobré,vezli jsme si ho i domů z dovolené.
Dnes už to tam nedělají a nevím,kde jinde?
V Praze jsme si nechali dělat na svatbu dcery také knihu-nedalo se srovnat,ach jo.

Holky, děkuju vám! :-K :-K :-K

Taky se mi tahle literatura líbí:yes:

Mě se ta kytka líbí, je to oživení :) Jinak také nemusím dorty tohoto typu (potahované, spousta barviv...), ale klobouk dolů, skvělá práce

Krásná čistá práce:yes: Také se mi nelíbí moderní dorty, ale tenhle je opravdu perfektně propracovaný. Také bych volila raději bez kytky, ale to je věc vkusu :-K:-K:-K

Jako opravdová, krásná precizní práce, +6:-K:yes:

Nádhera:yes::-O:-K

Krásný dortík:yes:;-)

Krásná práce!!:yes:+

Mne sa nepacia torty podobneho typu..t.j. torty , ktore maju predstavovat tvar nejakej veci a pod....ale nemozem si pomoct...tato ma nesmierne oslovila.....Skoda toho kvetu v rohu....ten z mojho hladska tej torte znacne ubral na kultivovanosti.
Zatial som dala tusim body, len tortam s modernym dizajnom (zdravim isindu ), ale tu napriek mojej nechuti k tomu kvetu, nemam najmensi problem ten bod dat aj tejto knihe.

:yes:

Tématické fráze:
dort zavřená kniha, dort kniha zavřená postup, dort kniha postup, kniha na recepty, dort kniha, dort kniha zavřená, dort jako kniha, dort otevřená kniha postup, jak upect knihu postup, postup zavřené knihy dorty, dort ve tvaru knihy, dorty ve tvaru knihy, jak upect dort knihu, dorty zavrena kniha, jak upéct dort kniha, jak upéct knihu, dort jako zavřená kniha, dort jako zavřená kniha, jak se dela dort kniha zavrena, postup pri zdobeni knihy

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, mouka hladká, olej, mandle, prášek do pečiva, mléko, mouka polohrubá, žloutek, máslo, mandle, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu