Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Veganská vánočka s mandlemi

Voňavá a poctivá domácí vánočka by neměla chybět na žádném vánočním stole. Máme pro vás recept na veganskou verzi, kterou při použití správných surovin jistě hravě zvládnete. Ozdobit ji můžete podle vlastní fantazie.

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

veganotic veganotic

Náročný

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 818 kJ /
3 303 kcal
Bílkoviny77,01 g
Tuky77,97 g
Vláknina35,14 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 212 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy555,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve přípravíme kvásek. Droždí rozdrolíme do mísy a zalijeme troškou vlažného mléka (pozor, nesmí být horké ani studené!). Krok 2: Přidáme trochu cukru, rozmícháme na tekutou kašičku a tu zasypeme trochou mouky. Necháme vzejít na teplém místě (trvá cca 10-20 minut). Krok 3: Mezitím v rendlíku zahřejeme mléko a rozpustíme v něm tuk. Necháme zchladnout přibližně na teplotu lidského těla. Rozinky propláchneme a namočíme do teplé vody a rumu. Krok 4: Ve větší míse promícháme mouky, cukr, citronovou kůru a 1/3 nastrouhaného muškátového oříšku. Poté souběžně vmícháme kvásek a mléko s tukem. Dobře proděláme nejprve vařečkou v míse a poté ještě rukama na vále, dle potřeby přidáme trochu teplého mléka. Krok 5: Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu až dvě. Během kynutí můžeme jednou těsto "srazit" rukou (dát mu pěstí) a nechat dále kynout. Krok 6: Po vykynutí vpracujeme do těsta okapané/osušené rozinky a nasekané mandle. Krok 7: Těsto rozdělíme na tolik částí, z kolika děláme vánočku (my obvykle děláme ze 4 základnu, ze 3 nadstavbu (hehe) a ze dvou hořejšek), nejlepší je si těsto odvažovat, aby měly všechny díly stejnou velikost/váhu. Krok 8: Upleteme vánočku, potřeme ji trochou teplého mléka (s tukem) a ozdobíme mandlemi. Necháme ještě cca hodinu kynout. Krok 9: Pečeme pomalu v dobře předehřáté troubě. Moje je celkem výkonná, takže peču na 150°C asi 45 minut až hodinu. Oblíbené je také péct vánočku prvních 5 - 10 hodně zprudka (220°C), poté teplotu na další cca půl hodinu snížit na 150° a dalších asi 15-20 minut dopékat na 110°C.

TIP: Chyby při pečení vánočky a tipy, jak jim předejít

Zveřejněno 28. 9. 2015

Poznámka autorky veganotic

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Veganská vánočka s mandlemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GoM8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Veganská vánočka s mandlemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GoM8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Zkusila jsem ji, byla vynikající :yes:

Aničko, to je vánočka jako na výstavu, opravdu krásná a 2.bod:yes: a mělo by jich tu být víc;-)

Krásná vánočka :yes:

Tématické fráze:
raw vánočka, veganvanočka, vegánska vianočka, vegánska vianočka recept, vianočka veganska, vegan vanocjka, bezlepkova vánočka recept, bezlepková veganská vánočka, vegamslá vánočka recept, vegamská vánočka recept, vánočka raw, vánočka s mandlemi, veganska va, veganskavanocka

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka sojová, máslo rostlinné, cukr krupice, cukr vanilkový, mléko rostlinné, droždí čerstvé, citron, ořech muškátový, rozinky, mandle

Přidat fotografie receptu