Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová játra špikovaná slaninou, na smetaně

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 755 kJ /
1 136 kcal
Bílkoviny101,29 g
Tuky52,14 g
Vláknina19,30 g
Cholesterol 1,46 g
Sodík 840 mg
Sůl2,30 g
Sacharidy57,56 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Játra opláchneme, osušíme, pokud to půjde,tak odblaníme. Do jater delším úzkým nožem prořízneme otvory do kterých vsuneme špalíčky slaniny společně s rozmarýnem. Do každého otvoru jeden špalíček a jednu snítku. Vyčnívající části odřízneme a otvory v játrech zajistíme párátkem. Krok 2: Odřezky rozmarýnu dáme společně s pepřem a novým kořením do vajíčka na čaj a odřezky slaniny nakrájíme na drobné kostičky. Krok 3: V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, vložíme játra a necháme prudce ze všech stran zatáhnout. Poté játra vytáhneme, do výpeku dáme kostičky slaniny a necháme osmahnout. Přidáme všechnu nastrouhanou a nakrájenou zeleninu a cca 5 minut restujeme. Krok 4: Na orestovanou zeleninu vložíme játra, podlijeme vývarem, přidáme koření ve vajíčku na čaj a pod pokličkou za občasného promíchání a otočení jater dusíme přibližně 40minut doměkka. Když z jater po vpichu vidličkou nevytéká krvavá šťáva, maso z hrnce vyjmeme a uchováme v teple. Krok 5: Do hrnce k zelenině přidáme hořčici, smetanu a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou omáčku. Podle potřeby osolíme, pokud je omáčka hodně hustá naředíme trochou vody a necháme 2minuty provařit. Krok 6: Játra nakrájíme na porce a podáváme s omáčkou a knedlíkem.

Zveřejněno 28. 9. 2015

Poznámka autorky Anna Kocikova

Pokud játra během dodělávky omáčky vystydla, prohřejeme je na pařáku na ohřívání knedlíků.

Dýni hokkaido, která není v obchodě po celý rok, můžeme nahradit mrkví. Ale omáčka je také velice chutná, když se místo dýně či mrkve použijí 2středně velké plody kaki.

Pokud Vám nevadí celer, můžete přidat. Já jsem dala 200 g. Omáčka je po rozmixování zeleniny dostatečně hustá, nemusí se zahušťovat moukou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová játra špikovaná slaninou, na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jN0l

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová játra špikovaná slaninou, na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jN0l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

JosefZeravicky: Děkuji za hezký komentář:-KTaké se mi moc zamlouvá ta vaše vychytávka s osmaženým špekem:-8Díky za ni,určitě to také vyzkouším a to nejen u tohoto receptu;-)

DOBRÝ DEN,
toš snáď sme na jedné chuťové vlně.
Dělám to velmi podobně, jen při výběru jater jsem na řezníka asi nepříjemný, neb chci ešpičky jater, nikoliv ty játra s kanálky. (je jasné, kdo je dělá, je to nahořklé, i když kanálky odřežem, , navíc je vyhodíme kočce, ale zaplatíme.
Tak že mám takový slovní obrat pro řezníka, ,,chcu 3/4 kila jaterní špičky a pokud mi je dáte k ojí spokojenosti, udělám ještě útratu třeba aj za 500 korun. Většinou to má úspěch a tak nakoupím ještě slaninu a dál, co potřebuju, ale už jen to co je hotové v kelímkách a podobně.
Potom špek na kostičky lehce osmažím ( lehce) nechám zchladit a teprve jej zasunu do připravených otvorech na špikování. Takto upravený špek přinese více vůně a je i barevnější.
ALE ZAS E VĚC NÁZORU. Jako příloha je zvyk u nás k játrům rýže a šťáva.
Játra dělám tak, aby byly lehce mazlavé, nikoliv tvrdé , nebo krvavé.
Až po jejich konzumaci si vždy uvědomím , že můj cholesterol úpí a úpí.
,,TOŠ TAK,,

Maruško,děkuji:-8:-K

:-)<3 moc pěkný recept i foto :-K

mika59:Děkuji,to potěší:-*:-K

Krásná práce Drahuško :yes::yes:

Všem děkuji za komentáře i body,jsem ráda,že se Vám recept líbí:-K

Tom Beyk:Tome u jater to ochucení rozmarýnem nebylo na škodu.Jen je lepší použít ten kupovaný v marketu.Je jemný včerně stonku na rozdíl od pěstovaného doma,který používám já.Ten má ty větvičky dřevnaté a musí se pak na talíři při konzumaci z části odstranit:-)

:yes::yes::yes:

...mňo já bych řek', že to musí být dobré. Hlavně se to nesmí přehnat s tím kořením. Mám na zahrádce všecho co uvádíš ale vím, že čerstvé koření dělá divy a tak se ho někdy bojím použít, tady na těch játrech bych se asi nebál. Líbí se mi, že uvádíš kolik toho koření.Uložím to do oblíbených a brzy vyzkouším.:yes:

Drahuško, mám na tyhle jatýrka velkou chuť. Moc príma rcp:yes::yes::-K:-p

Tématické fráze:
vepřová játra na smetaně, vepřové játra na smetaně, vepřová játra recepty, játra na smetaně, prospikovana jatra, vepřová játra, vepř.jatra na smetaně, recepty na vepřové játra na smetaně, recepty vepřová játra na smetaně a rozmarýn, ohřívání vepřových jater, veprová játra na smetane recept, vepřová játra vcelku, vepřová játra recept na smetaně, top recepty vepřová játra na smetaně, vepřová jatra na na smetaně, špekovaná játra recept, špikovana minutky jatra, vepřové jatra na smetane top, vepřové na smetaně, recepty na vepřová játra

Suroviny:
játra vepřová, špek, dýně hokkaido, petržel, celer, cibule, rozmarýn, koření nové koření, pepř, voda, smetana, hořčice, olej, máslo, voda, sůl

Přidat fotografie receptu