Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční nádivka (hlavička) - klasika z jizerskokrkonošské oblasti

Tradiční velikonoční nádivka by měla být podle tradic prvním jídlem po čtyřicetidenním půstu, proto má být vydatná a sytá. Několik druhů masa nakrájeného na kostičky, vajíčka a čerstvé bylinky, to vše najdeme v této nádivce.

Hodnocení receptu je 5,0 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Náročný

Doba přípravy 165 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 120 min

165 min (45 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 445 kJ /
3 931 kcal
Bílkoviny275,18 g
Tuky162,56 g
Vláknina25,00 g
Cholesterol 2,05 g
Sodík 7,12 g
Sůl16,73 g
Sacharidy329,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso uvaříme v osolené a okořeněné vodě a necháme vychladnout. Vývar dáme stranou. Krok 2: Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme přecezeným vývarem z masa v množství podle potřeby, aby byly potopené. Krok 3: Maso promícháme s lehce vymačkanými rohlíky, osolíme, opepříme, přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku, nasekanou pažitku a petrželku s libečkem, popř. kopřivami. Krok 4: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky vmícháme do masa. Krok 5: Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme lehounce do hlavičky. Lze přidat i předem namočené sušené houby nebo mražené i nakládané. Krok 6: Dáme do vhodné zapékací misky nebo pekáče, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Krok 7: Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova asi při 180 °C cca 1 hodinu. Krok 8: Podáváme teplé, ale dá se jíst i studené.

TIP: Rady a tipy, jak upéct velikonoční nádivku

Zveřejněno 8. 4. 2009

Poznámka autorky spagetka

Kuřecí maso lze nahradit nebo obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa. Zbylý vývar použijeme jako základ nějaké omáčky nebo polévky, nebo zamrazíme, je škoda ho vylévat.

Kopřivy lze vynechat, i když tam patří, ale určitě nedávat sušené, raději žádné, pokud nemáte čerstvé, lze nahradit pažitkou.

No a protože jsem toto vařila i v Praze s paní Veronikou Žilkovou, přidávám foto.

Tohle nesmí chybět na velikonočním stole a je to prostě skvělé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční nádivka (hlavička) - klasika z jizerskokrkonošské oblasti

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q1O0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční nádivka (hlavička) - klasika z jizerskokrkonošské oblasti

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q1O0

Komentáře (35)

Mňamka

:-)<3:yes:

Letos jsem si opět vybrala tuto nádivku,kupodivu jsou i kopřivy i libeček jsem na zahrádce našla už začal růst.Tak už se peče v troubě;-)

Nádivka- hlavička mne zaujala ne proto, že vyhrála, nebo že se pečení zúčastnila V. Žilková. Zaujala mne pro svoji nápaditost, rozmanitost surovin, které se k sobě náramně hodí. Určitě letos vyzkouším. Jen mne mrzí, že ještě nerostou kopřivy. Jsou v ní skvělé ( dělám i kopřivový špenát ). Už mám uloženo v oblíbených a dávám zasloužený bodík:yes:<3 Přeji pohodové svátky jara:-K

Simona Skolakova: nevadí, není důležité vyhrát ale zůčastnit se a o to šlo, sejít se, pobavit:yes::yes::yes::yes::yes:

spagetka:tak my nevyhráli,ale to nevadí,náladu to nezkazí,bylo tam 10druhů nádivek,ale mě chutnala vítězná a pak ta naše - Tvoje:-p:-K
A taky bych řekla,že je to krajem na jakou jsou lidi zvyklí:-D

Ladi, moc dekuji za rychlou odpoved:-K. Tak bude tahle lahudka se zpozdenim, tedy az zitra, ale uz ted se nemuzu dockat a bodika posilam predem, protoze je tam vse, co nam chutna...:-p:yes::-K.

Daniella O.: ty ještě žiješ, ty potfůrko? :-O:-O:-D:-D
Máš dvě možnosti - na pomalý přes noc těch 8 hodin, na rychlý stačí 4-5 hodin,osbně radši dělám přes noc;-)

Ladi, prosim, jak dlouho a na jaky stupen delas tuhle dobrotu v PH? Ingredience mam, teda mimo kopriv, ale to snad vadit nebude..;-). Predem dekuji za odpoved a GRATULUJI :-K:-K:-K.

Simona Skolakova: huráááá a vyhrajete, tomu věř. Prosímtě, libeček je důležitý, však víš, jak se mi nelíbilo, že ho tam neměli a Veronika zařvala, sakra jsme na tržišti, tak ho koukejte sehnat :-D:-D:-D:-D:-D:-DDěkuji :-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:
A jestli nevyhrajete, nevěděj, jak má chutnat a vypadat správná hlavička/nádivka :-D:-D:-D:-D - ty víš že si dělám srandu ;-);-) a znova musím tobě i mimosce poděkovat, že jste tam tenkrát byly a podpořily mne :-*:-*:-*:-*:-*

Špagi,tak letos jsem si vybrala Tvojí nádivku - hlavičku,protože byla v soutěži a vyhrála,my dnes máme též v obci klání o nejlepší nádivku,tak doufám,že uspěji;-):-DBodík už jsem dala,tak dnes jen fotečku:-p:-p

Jikotka: Díky za fotku :-K:-K:-K. jasně že se povedla:yes::yes:. U nás už zbývá pár posledních kousků, které si zamluvila na zítřek kamarádka.

Dělám jí jako ty,mám tam i houby,myslíš,že se povedla? Přidala jsem fotku po vytažení z trouby...

Helena: Děkuju moc:-8:-8, zklamaná nebudete. Já ji dělám i mimo velikonoce, když máme nějaké setkání v rodině nebo s naší partou jako občerstvení. Výhoda je, že se dá jíst i studená a hlavně druhý nebo 3.den je po rozležení ještě lepší :yes::yes::yes:

Dekuji za odpoved! Recept jsem si schovala a pristi Velikonoce nebude hlavicka chybet na nasem stole;-)
Priznam se, ze takto samostatnou nadivku jsem ještě snad nedělala, nadivala jsem jen kure jednoduchou nadivkou z rohliku, vajec a kopriv. A i to je vynikajici;-), takze toto musí byt uplna bomba:yes: Jste sikovna :-K Preji hezke jarni dny.

Tématické fráze:
velikonoční nádivka bez masa, velikonoční nádivka s kopřivami, recept na velikonocni nadivku, velikonoční nádivka recept, velikonoční nádivka, velikonoční nádivka-hlavička, velikonoční nádivka s kopřivama, recept velikonoční nádivka, nádivka s kopřivama, velikonočníhlavička, velikonočn nádivka, velikonocni nadivka s kvasnicemi, kynuta velikonocni nadivka, klasická velikonoční nádivka, velikonoční nádivka kynutá, sváteční nádivka, klasická nádivka, kuzleci maso recepty, velikonocni hlavicka-recept, kůzlečí maso

Suroviny:
plecko vepřové, bůček uzený, maso kuřecí, pepř, koření nové koření, bobkový list, tymián, rozmarýn, rohlík, sůl, pepř mletý, ořech muškátový, vejce, pažitka, petrželka, libeček, kopřivy, česnek, houby, máslo, strouhanka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu