Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sušená rajčata

Nadúrodu rajčat lze výborně zpracovat sušením. Nepotřebujete k tomu ani sušičku, hravě to zvládnete i za pomoci trouby. Vyzkoušejte domácí sušená rajčata naložená v oleji s česnekem a bylinkami nebo netradiční variantu s kapary či houbami.

Hodnocení receptu je 4,3 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

veganotic veganotic

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min + 4 - 8 hodin sušení

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, + 4 - 8 hodin sušení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie82 kJ /
20 kcal
Bílkoviny0,54 g
Tuky0,12 g
Vláknina0,96 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy3,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata, ideálně co nejzralejší, ale stále dost pevná nakrájíme na půlky a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem řezem nahoru. Pokud máme troubu s horkovzdušným programem sušíme 105 °C stupňů nebo použijeme program horní/dolní ohřev a sušíme na 120 °C. Krok 2: Zhruba každou půlhodinu zkontrolujeme, zda se rajčata nepřipalují či zda již nejsou suchá. Někdy rajčata pustí hodně šťávy, která zkaramelizuje a je nutné vyměnit pečicí papír, aby se rajčata nepřipékala. Krok 3: Doba sušení trvá u větších zralejších rajčat asi 4 hodiny na horkovzdušný program, pokud použijeme program horní/dolní ohřev, trvá to asi 7-8 hodin. Doba sušení je orientační a může se lišit dle velikosti a zralosti rajčat. Rajčata jsou správně usušená, když jsou suchá, ale stále vláčná a uvnitř neoslizlá. Okraje jsou krásně ohnuté dovnitř, ale nejsou spálené. Taková rajčata plynule odebíráme z trouby. Krok 4: Když jsou všechna rajčata usušená, připravíme si čisté a suché sklenice, ve kterých je budeme skladovat. Krok 5: Oleje nalijeme do hrnce v poměru 1:1 a spolu s oloupaným česnekem nakrájeným na tenké plátky a bylinkami. Společně zahříváme, dokud není olej horký, ale nesmí vařit. Trvá to asi 5 minut, poté stáhneme z plotny. Krok 6: Olejový nálev necháme asi 5 minut odstát, poté jím proléváme rajčata, která po vrstvách skládáme do připravených sklenic. Sklenice dobře otřeme a zavíčkujeme čistými víčky. Krok 7: Před konzumací necháme rajčata alespoň týden uležet. Uchováváme v chladu a temnu.

TIP: Jak na sušená rajčata

Zveřejněno 4. 10. 2015

Poznámka autorky veganotic

Co se týče doby sušení, nemusíme rajčata sušit zcela dosucha, i napůl usušená jsou velmi chutná.

Mé další recepty najdete na www.veganotic.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sušená rajčata

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jNv5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sušená rajčata

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jNv5

Marie

Komentáře (2)

jsou výborná do zeleninových salátu

:yes::yes: jo, to já můžu :-)

Tématické fráze:
recept na domácí sušená rajčata, jak usušit rajčata, recept na domácí sušená rajčata v sušičce, domácí sušení rajčat, jak na sušená rajčata, jak se dělají sušené rajčata, jak se dělají sušená rajčata, domácí sušená rajčata, nakládáme sušená rajčata, suchá rajčata, sušená rajčata recept, rajčata recept, domácí sušené rajčata, sušená rajčata s tymiánem, sušena rajcata domaci, sušená domácí rajčata, recept na such rajcata, sušená rajčata v kuchyni, domácí sušená rajčata v sušičce, jak se delji susena rajčata

Suroviny:
rajče, olej slunečnicový, olej, česnek, bylinky, houby

Přidat fotografie receptu