Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová tlačenka

Vepřová tlačenka je tradičním zabijačkovým pokrmem. Pokud ji máte rádi a troufnete si na přípravu, můžete ji připravit i doma. Výhodou je, že tlačenku uděláte přesně podle své chuti. Domácí je zkrátka nejlepší!

Hodnocení receptu je 5,0 (46×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Náročný

Doba přípravy 220 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 130 min bez doby chladnutí masa

220 min (90 min příprava + 130 min tepelná úprava, bez doby chladnutí masa)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 131 kJ /
748 kcal
Bílkoviny105,80 g
Tuky21,42 g
Vláknina14,70 g
Cholesterol 325 mg
Sodík 271 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy31,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nožky, hlavu a kolena pořádně očistíme a omyjeme. Krok 2: Ledvinky rozřízneme, odstraníme z nich močovody a několikrát je spaříme vařící vodou. Srdce rozkrojíme a očistíme i zevnitř. Krok 3: Přidáme plec a vše dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením. Vaříme cca 2 hodiny, až jde maso od kosti, ale aby nebylo převařené. Krok 4: Pak vše vyjmeme a necháme vychladnout. Maso nakrájíme na kousky, kůže z kolen a hlavy pomeleme na mlýnku spolu s oloupaným česnekem a smícháme. Krok 5: Do zhruba 3 kg masa dáme hrst soli, hrst majoránky, hrstku pepře. Množství je zcela individuální, podle množství masa a chuti. Krok 6: Maso zalijeme vývarem, promícháme, ochutnáme, (mělo by to být slanější, protože je vařeno bez soli, ta se později natáhne do masa a tlačenka je slaná tak akorát). Krok 7: Naplníme do tlačenkových sáčků a dáme dobře vychladit.

TIP: Domácí zabijačka je tradice. Jaké recepty jsou s ní spojené?

Zveřejněno 9. 4. 2009

Poznámka autorky JanaDorazinova

Vím, že patrně vznikne diskuse o tom, co tam má a nemá být, jak by to mělo být správně. My ji však děláme takto a nechceme na tom nic měnit, je vynikající. Věřím, že na Velikonoce někomu přijde vhod.

Naplněnou tlačenku můžeme uvařit, pokud jí děláme více než jeden kus na rychlou spotřebu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová tlačenka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1j9V

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová tlačenka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1j9V

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (76)

Díky za recept, uděláno s malými niancemi podle mně. Jinak perfektní.:-)

Musíte jí mít moc dobrou, já jí také tak dělám.:-K:-K:yes:

babir: každý to má jinak :-8

děláme doma tlačenku už 45 let a maso při vaření vždy solíme

... "směs na tlačenku" můžete taky zavařit - nemusíte vše dávat do tlačenkového střeva, stačí zavařovačky a víčka určená na maso ... např. první den 2 hodiny, druhý den 1 hodinu (vím, že je to energie a čas navíc) nebo, jak jste zvyklí

Na tlačence jsem Jani závislák, takže je na řadě. Uložil jsem si do oblíbených. :yes:
www.miric.cz

Luky Keprt: ano ;-)

Zobrazit 4 starší odpovědi

Do tlačenky patří česnek i majoránka. Bobkový list se dává (samozřejmě podle chuti) do vývaru k masu. Já dávám k bobkovemu listů i pár kuliček pepře a nového koření...

Zme z Moravy a tu se taká dělá :-p dávám bodík :yes: vše co je tu psaný je oki :yes:<3:yes::yes:

Kelisova: děkuji, zdravím ze severní Moravy:-8

libor: Myslím, že jediný Jouda jsi tu ty. Dám ti několik příkladů:
Dušátkova Řeznická kuchařka - Tlačenka domácí masová: česnek, majoránka...; Tlačenka selská: česnek, majoránka... atd. Přečti si napřed recepty starých mistrů. a potom synku jouduj... :no:

Mánek: :-D:yes:

Zobrazit starší odpověď

Bobkový list do tlačenky, to jsem ještě neslyšel.

Ladislav Hartych 8. 1. 2018 19:27
Jaromír: Jestli ty nejsi nedoslýchavý, když jsi nikdy o bobk.listě neslyšel. Je fakt, že já dáván zase méně česneku, ale být tam musí :-)

Zobrazit starší odpověď

Vysvětlete i proč do tlačenky kdejakej jouda dává česnek a majoránku!Potom má zabijačka stejno chuť,tláča má chutnat jinak!!!!

libor: jouda jsi ty nebo o tom nic nevíš tak raději mlč než něco takového napíšeš:no:

Zobrazit 4 starší odpovědi

Jana Remkova: ja jako reznik delam to co si rekno zakaznici,do tlacenky se da dat cokoliv,mam zakaznici,ktera chce do tlavenky aj varena jatra,nebo aj cibuli syrovo kdyz je tlacenka hotova,tak se nakraji na drobno a zamicha a nanda do nohavic,nemusi se povarit znova,pokud je tovar teply,spoji se to aj tak,vse zalezi na kazdem.

Já přidávám ještě vepřový jazyk...

Michal: No, my taky někdy, pokud ho mají :-)

praděd na pátou 15. 7. 2016 11:54
Já se vždy snažím sehnat více kůží. Uvařím,část pomelu a větší část nakrájím na proužky asi 1,5 x 5 cm.Vše vmíchám do směsi masa,přidám vývar,koření a plním (já raději do salámového obalu,kvůli naaranžování na talíři). Vždy dávám povařit! Obsah se dobře spojí a výrobek je trvanlivější! Při chladnutí otáčím kvůli tuku.Kdo nemá rád,tlačenky pověsí. Tlačenka s kůžemi je "hlaďounká" a krásně klouže do žaludku.Navíc je v ní mnoho kolagenu,výživy pro klouby! :-p

praděd na pátou: No, taky nakrájené kůže svážeme a vaříme s masem, ale někdo to rád nemá. Pak jejich část pomeleme do tlačenky :-)

clupmi: Nepleteš, je tam a já ho tam nemám napsané, že? :-D Upravila jsem to, srdce dopsáno;-)

Na fotce vidím mezi masem i srdce, nebo se pletu?

Erytrin:zdravím. ano. taky to u nás řezník ještě málo povařil v horké vodě, ale je to vařené maso a mám ráda jednoduché a nenáročné recepty ai přesto se mi tláča povedla a hlavně, chutnala, takže to jde i bez povaření :yes:

Anna Kocikova: Jazyk určitě neškodí!! Děkuji za vyzkoušení :-)

Jani,vyzkoušeli jsme i tu Tvou tlačenku a byla opravdu vynikající:-p:yes:Jen místo ledvinek,které v masně neměli jsme dali vepřový jazyk:-)
Díky za recept:-KBodík+foto;-)

ingridvos@seznam.cz 13. 2. 2015 10:45
Skvělé!!! takové recepty mám ráda - stručně, prakticky a hlavně dobré :yes: (chci vařit tlaču a toto je pro mě vysvětlení OK)díky

ZDENĚK HAMŠÍK 16. 10. 2014 23:26
já tlačenku dělám začátkem zimy z plecka,kůží,jazyků,srdcí a podbradku(lalok) a používám raději obal průměr 16cm..koření česnek,mletý pepř raději bílý,nové koření mleté,majoránka a sůl....

víta: Děkuji :-). Už jsme ji dlouho nedělali:-)

Jani včera jsem ji udělal a je to luxus!!! 100 bodů.

klarabraunova: Tak to jsme dvě!! My už taky chladne, ale na parapetě okna:-D. Balkón nemám:-S

Palec nahoru, tetno recept jsem použila jako předlohu + přidala rady od známých :-) už pěkně chladne na balkóně a doufám, že bude chutnat skvěle.:yes:

charon73:;-);-)

Super :yes::yes::yes::yes:

jirkacz: určitě by to ztuhlo i tak;-), stačí přidat pár nožek;-). Děkuji!!:-)

Nechal jsem se inspirovat receptem. Měl jsem ale pouze koleno, plecko, srdíčko, a jazyk, svařil to dohromady a dodělal podle tohoto receptu. Bál jsem se že mi to nestuhne, tak jsem přidal do vývaru trochu želatiny. Výsledkem je luxusní tláča, na to že jsem to dělal prvně:-p Děkuji za recept a posílám plus;-):yes:

petr: děkuji;-)

Tématické fráze:
tlacenka, tlačenka recept, vyroba tlačenky, recept na tlačenku, recept na domaci tlacenku, domaci tlacenka, recepty domácí zabíjačka tlačenka, recept na vepřovou tlačenku, jak udělat tlačenku, recept tlačenka, domácí zabijačka recepty tlačenka, jak se děla tlačenka, recept na domácí vepřovou tlačenku, vyroba domácí tlačenky, domácí tlačenka recept, domácí světlá tlačenka, recepty na tlačenku, domaci tlačenka video, jak vyrobit tlačenku, recepty tlacenka

Suroviny:
nožička vepřová, koleno vepřové, ledvinky vepřové, hlava vepřová, plec vepřová, srdce vepřové, bobkový list, koření nové koření, sůl, pepř mletý, majoránka, česnek

Přidat fotografie receptu