Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Segedín z hlívy a zakysanky

Lahodná a zdravější varianta klasického segedínského guláše, která potěší všechny milovníky rostlinné kuchyně! Segedín z hlívy ústřičné a zakysané smetany nabízí bohatou chuť, jemnou konzistenci a přitom je snadný na přípravu.

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Madla Novak Madla Novak

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 480 kJ /
593 kcal
Bílkoviny18,56 g
Tuky24,64 g
Vláknina29,00 g
Cholesterol 72 mg
Sodík 2,11 g
Sůl5,20 g
Sacharidy62,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na rozehřátém oleji zpěníme cibuli (kdo chce, tak přidá i bobkový list s novým kořením - po uvaření je nutné koření vyndat.). Krok 2: Přidáme hlívu ústřičnou. Společně dobře orestujeme do lehce zlatavé barvy spolu s drceným kmínem, solí, pepřem. Nakonec přidáme mletou papriku a mícháme, neb jinak má tendenci se připalovat a zhořknout. Krok 3: Pokrájené zelí krátce orestujeme a podlijeme 1-2 hrnky horké vody (záleží jak chcete mít výslednou hustotu guláše). Krok 4: Přiklopíme pokličkou, necháme mírně probublávat. Za občasného míchání dusíme 10 minut, popřípadě ještě podlijeme vodou. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Krok 5: Na závěr promícháme v hrnku lžíci škrobu se 2 lžícemi studené vody. Omáčku přivedeme k varu a se záklechtkou 2-3 minuty povaříme. Krok 6: Ochutnáme, případně dochutíme čerstvou zelenou bylinkou, jako je petrželka či tymián. (Mně se také osvědčila 1 lžíce sladkého (domácího) kečupu na závěr rozmíchat do segedínu pro lepší barvu a celkově jemnější chuť, pokud zelí bylo hodně kyselé.) Krok 7: Podáváme s vařenými brambory, knedlíky či bramborovými noky. (Pokud vám ještě zbyla zakysaná smetana, tak na každou porci naservírujte malý kopeček – nejen že to dobře vypadá, ale i chutná.)

TIP: Jak připravit segedínský guláš - rady a tipy

Zveřejněno 11. 10. 2015

Poznámka autorky Madla Novak

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Segedín z hlívy a zakysanky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yxJV

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Segedín z hlívy a zakysanky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yxJV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

BronislavaP: tak hlavně, že chutnalo alespoň někomu :-8:yes:

Mě to chutnalo, přítelovi ne...:-/

Majolenka1: děkuji a nechte si chutnat :-8

moc dobrý :-p :yes:

Tématické fráze:
segedin z hlivy ustricne, segedinsky gulas z hlivy ustricne, segefin z hlívy, hlíva-segedín, segedín s hlivou ustřicnou, segenin z hlívy ústřičné, recepty z hlívy, szeged guláš s hlívou ústřičnou, segedin hlívy ústřičné, polévka k segedínu, segedinsky gulas s hlivy, segedýn z hlívy ústřičné, hlíva segedin guláš recept, segedín z hlívy hlívy ústřičné, szegedin z hlívy ústřičné, hlíva ústřičná sladké zelí, zakysana smetana do segedinu, zakysana smetana a gulas z hlivy, segedinsky gulas z hlivi ustricne

Suroviny:
hlíva ústřičná, cibule, zelí kysané, smetana zakysaná, olej, škrob, kečup sladký, paprika sušená sladká, kmín drcený, sůl, pepř mletý, bobkový list, koření nové koření, pepř cayenský, petrželka, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu