Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční jidáše

Kynuté těsto na jidáše je, oproti těstu na mazanec, hutnější. Díky tomu jej lze tvarovat do tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji podoby stočeného provazu, připomínající konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se pak potírají medem.

Hodnocení receptu je 5,0 (59×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 50 kusů

50kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 790 kJ /
5 208 kcal
Bílkoviny133,28 g
Tuky134,16 g
Vláknina32,40 g
Cholesterol 1,01 g
Sodík 693 mg
Sůl1,63 g
Sacharidy850,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli. Krok 2: Žloutky utřeme do pěny a spolu se změklým máslem přidáme k mouce a kvásku. Podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě. Krok 3: Z těsta nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 20 cm dlouhé, a stáčíme do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do esíček, uzlů, kuřátek apod. Krok 4: Klademe je na pomaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě mírně vykynout. Krok 5: Poté potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C. Krok 6: Po upečení, ještě horké, je potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem. Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem.

TIP: Desatero o jidáších - proč se pečou?

Zveřejněno 10. 4. 2009

Poznámka autorky mirca75

Recept je z Velikonoční kuchařky a dělám každý rok. Dnes jsem zkusila zadělat u mamky v pekárně a moc mile mě to překvapilo. Dala jsem do pekárny v tomto pořadí: vlažné mléko, změklé máslo (ne tekuté), žloutky, cukr, sůl, polohrubá mouka, rozdrobené droždí. Nastavila jsem program Těsto a při míchání jen dolévala dalším mlékem dle potřeby. Těsto se hezky umíchalo do hladka, vykynulo tak, že skoro uteklo z pekárny a když jsem ho vyklopila na stůl, zůstala nádoba z pekárny čistá, nic se nepřilepilo. Krásně se s těstem pracovalo a myslím, že u tohoto způsobu zadělávání jidášů už zůstanu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční jidáše

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g5kG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční jidáše

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g5kG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (74)

Na poprvé myslím dobrý :)

Já jen z 300g mouky. Pro nás to stačí. Manželovi jsem dala do těsta rozinky:-Q. Jinak se krásně pracuje s těstem. :-)

Upečeno z poloviční dávky, dala jsem tedy hladkou mouku, jak jsem zvyklá u kynutého těsta a na poloviční dávku 250 ml mléka. S těstem se pracuje skvěle. Po vyzkoušení by mohly být jidáše malinko sladší, ale med nahoře sladkost doplní, popř. je ještě pocukrujeme. :-8 Přidávám fotku. ;-)

Skvělé těsto, krásně se s ním pracovalo :-8

Výborné těsto a v kombinaci s novým robotem úplně dokonalé. Nečetla jsem komentáře předem takže jsem nechala poměr surovin jak je v receptu a těsto jsem během kynutí dvakrát nechala v robotu zpracovat. Tak dobré jidáše jsem ještě neměla. Velmi děkuji :-)

Mňam. Výborné!! 👌👩‍🍳 Děkuji za recept… 😊😋

Jidáše jsem letos pekla poprvé. Použila jsem tento recept. Četla jsem zkušenosti ostatních pekařek a tak jsem raději dala víc másla a mléka a přidala i tvaroh.:-) Udělala jsem nelepivé těsto a pekla na 180. Výsledek byl ohromujicí.:-O Manžel byl z nadýchaných a vláčných Jidašů nadšený.:yes: Přikládám fotky.;-)

Děkuji,dnes upečeno.:-K

Výborný recept:yes::-)

Doporučuji dát dvojité množství mléka, jinak těsto bude tuhé, nenakyne a špatně se s ním bude pracovat. Pekla jsem 15 min na 170 ° C. Jidášci byli výborní. :-)

Jidáše jsem letos pekla poprvé. Použila jsem tento recept. Četla jsem zkušenosti ostatních pekařek a tak jsem raději dala víc másla a mléka a přidala i tvaroh.:-) Udělala jsem nelepivé těsto a pekla na 180. Výsledek byl ohromujicí.:-O Manžel byl z nadýchaných a vláčných Jidašů nadšený.:yes: Přikládám fotky.;-)

Super by bylo upravit to mléko na 0,5L celkem podstatné nějak sem nečetl co píšete a zkusil a jako aprílový recept dobrý vtip

Renáta Lakomá 16. 4. 2017 14:28
Musíme potvrdit, že množství mléka je příliš malé. Jinak "JIDÁŠCI" jsou úžasní a společně s mou dcerou jsme si pečení užily. :-) <3

po menší úpravě to je dobré. S úpravami těst mám zkušenosti, takže v pohodě. I sušenky na rozvoj pěti smyslů jsem si musel upravit a to je mnohem složitější, než tohle. Každopádně jsem rád, že tu ty recepty dáváte, je to rychlý mustr. F. :-)

Super recept, jen jsem dala o lžíci více cukru ( máme rádi více sladké:-) ) a mléka tak nějak odhadem, ale bylo ho určitě více.. Povedli se a ve čtvrtek nanovo, jelikož už nejsou:-D:-D:-D:-D
:yes:

můžu potvrdit že jsou moc dobré, jenom toho mléka je trochu málo 250ml, určitě nestačí,je to daleko víc.Tuku je dostatek.:-)www.toprecepty.cz

Zítra zkusím, raděj jen z půl dávky, v kuchyni jsem antitalent... :D kdyby se nepovedlo. a o víkendu kdyžtak dodělám, kdyby byl úspěch :D

Vyzkouším zítra- a když se až tak nezadaří, mám chlupaťáky, kterým mírná nedokonalost určitě vadit nebude- u nás se fakt nikdy neplýtvá :-))

Markéta 2. 4. 2015 05:30
Dneska je zkusim tak snad se mi povedou :-)

Demi., jako autorka receptu potvrzuji dané množstí, které je uvedeno v receptu. I podle uživatelek které pekly dříve je vidět, že chyba není v množství tuku, ale někde jinde. Přeji krásný den.

Na 1 kg mouky používá autorka receptu jen 120g másla? Pekla jsem letos jidáše podle tohoto předpisu a mohu s nimi rozbíjet ořechy. Na kilogram mouky je potřeba alespoň 200g tuku - teď to vím. Škoda práce.
I cukru mohlo být více - takto bylo těsto nemasné, nesladké, nijaké.
:no:

skvely recept, diky! Zadelavala jsem v pekarne a vyslo nadherne, vlacne testo. Jidasky byly jedna basen! :-):yes:

Tak už je mám hotové,výborné těsto všem doporučuji.Dělala jsem kuřátka.MŇAM:-)):-)):-)):-)):-)):-))

Výborné.Pekla jsem je poprvé a sklidila úspěch.:-)

teď dopíkám 2. plech a vynikající, s těstem se bájo pracovalo, udělala sem si ho v pekárně a jsou vynikající. dělám je prvně :yes:

Jsou opravdu vynikající! Dělala jsem v domací pekárně a vyšly skvěle (bohužel jen z poloviční dávky, teď toho lituju), jen jsem do nich ještě přidala kandované ovoce a rozinky. Budu se muset hodně snažit, aby nějaké zbyly na zítřek!:-p

jsou vyborne:-O:-8

:-)uz je pecem:-K myslim ze se povedou

Už je mám připravené na plechu;-)Ještě pomašlovat a nakrojit, uvidím jako výtvor budu mít po upečení:-8S těstem se perfektně pracuje:yes::yes:a už jsou i upečené, dávala jsem rozinky na očička, ale ty mi upadly:-8

tak jsem dneska pekla,moc dobré:yes:

Úžasný recept peču z něj každý rok už 3 roky vinikající :-8 :-K :yes::yes::yes:

zrovna jsem je vytáhla z trouby :-K moc velká dobrota, zasloužený bod :yes:

Wiollo (neregi.):-) pokud jsi snížila množství mouky, tak jsi jistě dostatečně snížila i množství tekutin.
Cameiro:-) nevím, kde byla chybka... Samozřejmě, že jidáše nejsou druhý den jako čerstvě upečené, ale tvrdé jsem je ještě nikdy neměla.

Wiolla (neregistrovaný/á) : buď si mala riedke cesto, alebo si dala piecť do studenej rúry. Na takéto veci treba mať cesto hustejšie, aby držalo tvar.
cameira : druhýkrát daj na 1 kg múky 1 kocku droždia ( 42 g ) a skús použiť hladkú múku ;-) Ja mám skúsenosť z Čiech, že naša slovenská polohrubá múka je jemnejšie mletá. Ak kúpim v Čechách polohrubú, je taká ako naša hrubá. ;-)

nevím co jsem udělala špatně. Recept jsem přesně dodržela, jidáše byly nádherné a moc dobré,ale už druhý den byly tvrdé jako kámen..

Tak jsem se včera pokoušela udělat "kuřátka". Po umotání a nakynutí na plechu se však upekly spíš do podoby žáby... :-S (nebyly pěkně kulaté, ale spíš se rozplácly do šířky) Ale chuťově výborné! :-p

Že by to bylo tím, že jsem dala té mouky míň? Mně to 1kg přišlo hrozně moc. Ale těsto v domácí pekárně vykynulo nádherně a pracovalo se s ním taky moc dobře... Tak já nevím...

Teď jsem je dopekla,těsto z poloviční dávky jsem zadělávvala v pekárně,bylo nádherně nadýchané a nelepilo, jidáše jsou jako malované a moc dobré

Krásná kuřátka,bohužel mě se nedařila tak jsem umotala klasické uzlíky,ale doma to nikomu nevadilo všech bleskem snědli :-)).Posílám bodíka :yes: a dovolila jsem si přidat i fotečku

Nádherná kuřátka :yes::-K.

MilcaW:klinčeky = hřebíčky...

Prosim vas, z ceho jsou ty \'hvezdicky\' na ocich kuratek?
daji se pripadne nechim nahradit kdybych to nesehnala? treba po upeceni dokreslit polevou?
Dekuju predem

Jani / mneneznas:-), je mi ctí:-8.Děkuju:-K.

Ahoj Mirko :-) tak Jidáše už jsou na webu, Kuba přišel ze školy a hned je tam nahrál :-K:-K
http://dobrotynakazdyden.hys.cz/jidase.html

Jsem moc ráda,že kuřátka na velikonoce "obživla" a těší i další :-8.Mneneznas:-)děkuju za vyzkoušení a věř - povedla se i tobě;-).Jinak všem moc děkuju za milé komentáře:-).Jiřičko:-)jsem moc ráda,že tě tu vidím:-K a myslím,že když vyzkoušíš,tak se ti taky povedou;-).

Nádhera!!!! Smekám!!!:-O:-O:-O:-O:-p:-p:yes::-K

Zkoušela jsem péct jidášky podle tohoto receptu:-) moc se mi kuřátka nepovedla, ale jsou moc dobrá. Přidala jsem foto Jana:-K:-K:-K

kukurukuku 4. 4. 2010 11:09
:-)):-8:-K;-)

Jiřička 29. 3. 2010 11:15
Mirčo, uděluji Ti pochvalu před nastoupenou jednotkou. To je krásně pečení a ta kuřátka nemají chybu. Jen je mi smutno ;-(, protože jak tady již píšou kamarádky já jsem schopná udělat uzle a to musím dávat velký pozor, abych si k nim nezamotala vlastní prsty. Seš opravdu šikovná :yes::yes::yes: 1* J.

Chtělala jsem napsat množství mouky.Chybička se vloudila. Omlouvám se.
Ma.

Ta informace o množství je moc důležitá. Díky za upozornění. Právě jdu péct a jsem zvědavá jak se podaří. POdle ohlasu , si myslím, že se povedou. Zdraví Ma.;-)

:-O:-K to je pěkné

Tina(neregi.):-) moc mě těší,že jsi si vybrala tento recept a doufám,že chutnali:-p;-).

Chystáme se je dělat a těšímese jak nám budou chutnat.:-))

Jiřinko:-)já jsem si dělala legraci;-)Jsem moc ráda že chutnali i "puberťákům" a taky že jde recept zase o dům dál:-8. To mě vždycky moc potěší,když se třeba můj recept rozeběhne svou vlastní cestou,aby mě pak po čase zas potkal a chtěl mě překvapit svou 'originalitou',nevěda že já jsem autor;-):-D

Mirčo,já jsem ráda že umotám uzly,ty umím,ale jinak jsem to moc neřešila :-*:-*,ale přišla návštěva ,dva puberťáci a měla jsi vidět jak jim chutnalo a ještě si odnesli recept,je opravdu výborný :-p:-p:yes:

:-)Děkuji vám všem za pochvalu:-8,ale jak napsala Eliza:-)jsou udělány jen tak mimochodem;-).Ptáčci jsou pomalu tak stejně rychlý jako motání uzlů,spirálek,..
Iljuso:-)taky mě to u pár čumáčků napadlo;-)No pro jistotu pár kouskům příště udělám ploutvičky:-)):-))
Jiřinko K:-) jsem ráda že se ti chutnali a také posílám bodík za to jak se ti povedly:-D Ale kde jsou kuřátka?:-O;-):-D.

Moc hezké, krásně pečené a pěkné fotky a bod:yes:

tak to je šílené! co člověk dokáže udělat!! gooooood :yes:

zeny....nema to chybu...prekrasne

Jiřko, bombáááá! Super se ti to povedlo. Já jen, ať se na ty uzlíky dívám, jak chci, tak bych si asi zauzlila ruce:-//

Tématické fráze:
jidáše rychlé dobré, velikonoční recepty, jidáše recept z domácí pekárny, recept na jidáše video, jidáše tvary, velikonoční jidášky, jidáše z domácí pekárny, nejlepší recept jidaše, těsto na jidáše, velikonoční jidáše z domácí pekárny, pečení jidášů, jidáše nejlepší recept, velikonoční jidášky recept, jidášky recept, recept na jidášky, jidášky, nejlepší recept na jidáše, domácí jidáše, velikonoční pečení jidáše, tvarohové jidáše

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, máslo, cukr krupice, žloutek, sůl, vejce, máslo, med tekutý, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu