Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb z kvásku

Hodnocení receptu je 3,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Petras namaste Petras namaste

Náročný

Doba přípravy Kynutí

Kynutí

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 832 kJ /
2 589 kcal
Bílkoviny78,60 g
Tuky13,98 g
Vláknina33,54 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,02 g
Sůl15,00 g
Sacharidy520,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve smícháme připravený kvásek s vodou a moukou a těsto necháme pracovat 12 - 16 hodin zakryté utěrkou nebo potravinářskou fólií při pokojové teplotě. Po této době odebereme si 2 - 3 lžíce na další chléb, zbytek zpracujeme na chléb. Kvásek uchováváme v lednici ve sklenici s perforovaným uzávěrem nebo překrytý látkou. V lednici vydrží cca 7 - 10 dní.

Na chléb smícháme kvas s moukou, já používám 300 g žitné a 200 g pšeničné mouky a výsledný chléb je hutný, pokud chcete nadýchanější, použijte jen pšeničnou mouku (ale experimentům se meze nekladou). Dále přidáme vodu, sůl a kmín. Vypracujeme tužší těsto, které přesuneme na pomoučenou desku (vál) a ještě zpracujeme na hladké těsto. Připravený bochánek dáme do hodně pomoučené ošatky (těsto celkem lepí) a necháme kynout cca 3 - 5 hodin, záleží, jak máte doma teplo :).

Nakynutý chléb opatrně vyklopíme na pečící plech a dáme do trouby předem vyhřáté na 250°C a ještě než troubu s chlebem zavřeme, nalijeme do nádoby na dně trouby (nebo rovnou na dno trouby) cca 0,5 dl vody. Pečeme 15 minut při teplotě 250°C a poté teplotu snížíme na 200°C do kaštanové barvy. Hotový chléb dáme vychladnout na mřížku, a abychom si byli jisti, že je chléb opravdu hotový, můžeme poklepat na spodní stranu, správný zvuk je dutý.

Zveřejněno 22. 10. 2015

Poznámka autorky Petras namaste

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb z kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nj7D

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb z kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nj7D

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Ráda peču chleby s kvasem. Konečně se to daří už delší dobu. Jen jsem namíchala chlebovou se špaldovou celozrnnou moukou. Hlavně kvasové chleby déle vydrží, když se hned nesní, ale čerstvý domácí je top. Mám ráda hodně kmínu v chlebě, já nešetřím. :yes:;-)

Divně napsaný recept. Začínající, nebo ještě ne moc zkušené kuchařinky se v tomto nevyznají.:no:;-(

Chybu napravím :)

magdalenka: přiznávám, že jsem celé nečetla - i když peču hodně, koukám na tyhle recepty očima začínajícího a u použité mouky jsem se "zasekla" - bylo pro mě zbytečné číst dál, když nemám info, z čeho upeču:-8

magdalenka: V postupu je rozepsáno množství použitých mouk, ale není uveden typ: pšeničná - hrubá, hladká, atd....žitná - celozrnná, chlebová, atd. Nejsem zrovna zdatná kuchařka, proto oceňuji co nejpřesnější recepty, neboť na experimentování v kuchyni nemám buňky.
Autorce: Fotka je moc povedená a lákavá, postup je pěkně rozepsaný /až na ty mouky/.

cathleen:v postupe autorka uvádza "300 g žitné a 200 g pšeničné mouky".

500 g mouky - jaké:-?

Tématické fráze:
kvásek na chleba, domácí chléb z kvásku z trouby žitný chléb, kváskový chleba recept, recept na kvásek na chleba, kvas na chleba, chleba recept, kvásek na kváskový chléb recept, kváskový chléb recept, chleb z kvasku, chleba z kvasu recepty, recept chleba, chleba z kvasu, recept na chleba, kvas na chleba recept, kváskový chleba do trouby, chléb z kvasu, kvaskovy chleb z trouby, recepty na kvaskovy chleb, recept kváskový chleba, recepty z žitneho kvasku

Suroviny:
kvas žitný, mouka žitná, voda, mouka, voda, sůl, kmín celý

Přidat fotografie receptu