Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švábské anýzové figurky

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Středně náročný

Suroviny

Porce: 8 - 10 kusů dle velikosti formiček

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 854 kJ /
2 116 kcal
Bílkoviny46,11 g
Tuky20,12 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 201 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy433,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce s cukrem a kořením (viz. poznámka) šleháme do velmi husté pěny. Pak do ní zapracujeme mouku s kypřidlem. Těsto nesmí lepit, takže možná budete muset trošku mouky přidat, záleží na tom, jak velká máte vajíčka. Krok 2: Těsto ihned rozválíme na asi 1 cm silnou placku, rozdělíme na části, které odpovídají formě. Forma je vymazaná olejem a vysypaná hladkou moukou. Plackou z těsta zakryjeme celý obrázek na formě a pomocí prstů těsto lehce vtlačíme do formy, aby se obrázek hezky obtiskl. Krok 3: Pak opatrně vyklopíme, položíme na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení nebo vymazaný tukem a vysypaný moukou. Nožíkem odkrojíme přebytky těsta. Krok 4: Těsto nenecháme dlouho stát, rychle osychá, je třeba s ním pracovat ihned. Krok 5: Pečeme v troubě vyhřáté na 150°C asi 15-20 minut podle velikosti tvarů. Pečivo by nemělo zrůžovět na povrchu. Krok 6: Po upečení a vychladnutí jsou tvary velmi tvrdé, je třeba péci s předstihem aspoň 4 týdnů a nechat rozležet. Tvrdosti ale můžeme využít ke zdobení - před pečením do pečiva vykrojíme dírku a pak můžeme pečivo zavěsit na šňůrku jako dekoraci. Krok 7: V původním receptu se tvary kladou na anýz, kterým pokryjete dno plechu na pečení. Během pečení se do těsta zapečou. Mně se ale příliš nelíbila představa, že při konzumaci budeme muset rozkousávat celá velmi aromatická semínka. Takže jsem podrtila asi půl lžičky anýzu v hmoždíři a přidala rovnou do těsta. Vám ale nic nebrání to udělat klasicky ;-)

Zveřejněno 9. 11. 2015

Poznámka autorky zizala

Staroněmecký recept, pamětníci z blízkosti hranic si na tyto figurky prý pamatují, prodávaly se o jarmarcích a podobně. Název tedy nepochází od švábů = hmyzu, ale od Švábska = nyní Bádensko - Württembersko a část Bavorska. Dříve bylo Švábsko rozlehlejší. Pokud nevlastníte dřevěné vyřezávané formy, můžete po rozválení vykrájet tvary klasickými vykrajovačkami nebo těsto namačkat do plechových formiček a vyklopit.

http://www.mlsoty.estranky.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švábské anýzové figurky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3P34

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švábské anýzové figurky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3P34

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

:-8:-K:-K Ještě jednou děkuji komentujícím za pochvalu :-K Mám radost, že se vám koníci líbí :-);-)

Krásná práce:-K:yes::-p

:-Oto je neskutečná nádhera:yes:, pamatuji z dětství jak se říkávalo švábské anýzové:-p+:yes: Zajímavá vykrajovačka, pěkní koníci.

naprosto fantastická profi práce:yes:a ta vůně musí být nepřekonatelná!!:-K zasloužené bodíky letí k Tobě;-)

yanull: Ano, pro toto cukroví je anýz typický, takže bych nenahrazovala, nehledě na to, že perníkové koření těsto trošku zbarví ;-):-)

zizala: Jarko, myslíš, že by šel anýz nahradit kořením medový perník? Nebo je anýz typický pro toto cukroví?

zizala:krásne, originálne!

cathleen: :-K To mě nenapadlo ji nechat vyfotit, tak odpoledne :-8:-))

Co dodat?:-D Snad jen - ukaž nám tvou formu, prosííím:-8
Koníci jsou překrásní, vyjímali by se i jako jednoduchá ozdoba na stole:yes::yes:

Děkuji všem, komu se moji bílí koníčci líbí :-8:-K:-K

Krásný koníček;-):-):yes:

Krása...

Zizalko, krasa uzasna, jsi neuveritelne sikovna :-K:-K:-K

Moc pěkné :yes::yes:

Jsem unešená. Nádherné retro pečení, z toho kromě anýzu musí vonět staré časy. Opravdu nádhera. Ty dřevěné formy mě fascinují. Anýz mám ráda. Dělala jsem takové vánoční anýzové kroužky a byly výborné. Tím pádem o těhle překrásných koníčcích vůbec nepochybuji:yes:

To je nádhera,:yes: vůni anýzu mám ráda. Asi už budu pamětník, protože jakmile jsem viděla foto, hned jsem si vybavila Německo. V dětství jsem bydlela v bývalých sudetech. Díky za vzpomínku.:-K

yanull: Tím, že jsem anýz dala jen špetku do těsta, pečivo voní jen mírně ;-)

Danca: Mně ten koník taky doma ležel dva roky bez užitku, tak jsem se konečně rozhoupala :-8:-))

To je krása:yes::yes:

zizala: Hezké cukrovíčko, čtu o něm poprvé. Jednou jsem pekla anýzové cukroví, anýz je i hodně aromatický, voněla jím celá krabice, i ostatní druhy a ne každému chutná. Já mám jen formičky na vykrajování perníčků, ale jsou dost velké, když jsem udělala 4 koníky, byl plech plný. Ke Tvým koníkům cválá 5. bod :-p:yes::-K

:-O to je NÁDHERA!!!:yes: A vzpomněla jsem si, že už asi 3 roky mám doma vyřezávanou formu na perníky a ještě jsem ji nevyzkoušela :-(

tejaja: U vykrajovaček je to jedno. Dřevěné formičky jsou taky různých velikostí :-)

Moc krásné, formičky nemám, budu jen obdivovat:yes::yes::yes:

Ukladám do obľúbených, určite to urobím. Koníčky síce nemám, ale použijem iné vykrajovačky. Jarka, aké veľké asi majú byť? Alebo je to jedno, aké vykrajovačky použijem?;-)

:-KJaruško, máš je překrásné:yes::yes:

Tématické fráze:
švábské perníčky, anýzové kroužky, švabsky perník formy, svabske cukrovi, svabske muffiny, pečené figurky, recepty na štruple, švábský perník, švábské cuktoví, švábské pečivo, staroněmecké recepty, anýzové vanocni cukrovi kroužky, chleba z domácí pekárny, formičky na švábské perníčky, anýzové pečivo, anýzové rohlíčky, švabské formičky, anyzove pernicky, vyrezavane formy na svabske susenky, figurky z mouky

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, vanilka mletá, sůl, mouka hladká, soda jedlá, anýz

Přidat fotografie receptu