Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté těsto bez žloutků - univerzální

Hodnocení receptu je 4,6 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 085 kJ /
3 605 kcal
Bílkoviny73,00 g
Tuky195,98 g
Vláknina16,60 g
Cholesterol 270 mg
Sodík 177 mg
Sůl0,38 g
Sacharidy379,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zo surovín odoberieme 100 ml mlieka, 1 PL cukru a 100 g múky. Toto mlieko mierne ohrejeme, vmiešame do neho rozdrobené droždie a cukor, múku. Vymiešame kašičku a necháme v teple pracovať aspoň 30 minút. Krok 2: Do zvyšnej múky vmiešame soľ, cukor, pridáme olej, vaječné bielko (len vidičkou prešľahané) a nakysnutú zmes mlieka, múky, cukru a droždia. Postupne pridáme vlažné mlieko a vypracujeme hladké elastické cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Krok 3: Potom s ním pracujeme podľa ľubovôle, ja som dnes robila švýcarky: Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti, každú vyvaľkala asi na 0,5 cm hrúbku. Potrela som zmäknutým maslom (na jeden diel 50 g), posypala zmesou cukru a orechov. Krok 4: Druhý diel som potrela maslom, posypala cukrom a škoricou. Zvinula som po dlhšej časti ako závin, pokrájala na cca 4 cm kúsky. Na plechu stáli cca 15 minút, v strede som skoro prerezala ku spodu tupou stranou nožom. Krok 5: Potrela som žĺtkom, zmiešaným s trochou mlieka. Piekli sa asi 15-18 min. 180°C.

Zveřejněno 10. 11. 2015

Poznámka autora magdalenka

Cesto je ľahké a pružné, dobre sa s ním pracuje, stačí naozaj málo podsypávať. Upečené je mäkké a pečivo chutné aj na druhý deň.

Mamka ma kedysi učila - do cesta kysnutého len žĺtka, aby nebolo tvrdé. V tureckých receptoch som sa stretla s cestom, kde sa do cesta dávajú len bielka, žĺtka sa používajú na potieranie. Tento môj recept vznikol úpravou "klasického vajíčkového" receptu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté těsto bez žloutků - univerzální

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lNL7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté těsto bez žloutků - univerzální

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lNL7

Komentáře (13)

Anna Kocikova: Máš pravdu, trochu zabudnutý recept, ale je dobrý.

Magdalenko,těžce ujíždím na skořici a vážně bych si s chutí nabídla tvou dobrotu:-KDíky za připomenutí receptu,který jsi tady vložila před hrozně dlouhou dobou:yes::-8

mysulka:dík!:-K

:-p:yes: máš je jak malované :yes::-K

Ďakujem všetkým...:-K

móc hezké švýcarky jsi upekla:yes::-D dala bych si;-)

Dělám naprosto stejné těsto, jen místo bílku dávám žloutek, protože mě to tak naučila moje babička, nevidím důvod nevyzkoušet tento recept s bílkem, navíc se mi moc líbí výsledné upečené roličky, určitě se k tomuto receptu vrátím a udělám verzi se skořicí.
Díky za inspiraci a posílám bodík:-K:yes:

Ukládám :yes::yes:

Hella:recept som pridala ako zaujímavosť, alternatívu k ostatným receptom.

magdalenka: Děkuji, na bílek mám alergii;-)

Jana Remkova: určite nemusel...už som piekla aj bez vajec (zabudla som dať :-))) kysnuté...a myslím, že aj cathleen má nejaké recepty bez vajec, ani bielko, ani žĺtko...

Magdi fajné!!! Myslíš, že by tam musel být ten bílek??

Tématické fráze:
kynuté těsto, turecké kynuté těsto, univerzální kynuté těsto bez kynutí, testo ze zloutku, kynuté těsto recepty, kynute svycarky, švýcarky s kynutého těsta, kynuté těsto bez vajec satecky, do těsta místo žloutku, recepty z kynutého těsta, potírání buchty bílkem, kynuté těsto bez vajec, turecké těsto, univerzální kynuté těsto, do těsta žloutek, kynuté těsto recept, kynuté těsto turecké, univerzální recept na kynutého těsta, bílek do kynutého těsta, kynuté těsto bez kynutí a bez vajec

Suroviny:
mouka hladká, cukr, mléko, sůl, olej, bílek, droždí čerstvé, máslo, skořice, máslo, cukr, ořechy mleté, žloutek

Přidat fotografie receptu