Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Starodávné ( nejen ) přílohové brambory podle prababičky

Hodnocení receptu je 5,0 (40×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Danca Danca

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie963 kJ /
230 kcal
Bílkoviny2,79 g
Tuky15,03 g
Vláknina4,30 g
Cholesterol 14 mg
Sodík 9 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy19,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vychladlé a oloupané brambory nastrouháme na hrubých slzičkách. Na pánvi rozpálíme sádlo, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pozor, je důležité, aby cibule opravdu jen změkla a zprůsvitněla, pokud bychom ji osmažili dozlatova, získá výsledný pokrm jinou chuť a už to nebude ono. Krok 2: K hotové cibuli přidáme brambory a opatrně je obracečkou na pánvi přehazujeme, až budou horké. Osolíme, opepříme a ihned podáváme jako přílohu k přírodní pečeni nebo ke karbanátkům.

Zveřejněno 21. 11. 2015

Poznámka autorky Danca

Tyhle brambory opravdu dělala již moje prababička. Nám, dětem, moc chutnaly a nemusely se podávat jen jako příloha. Pokud totiž brambory, promíchané s cibulí a dochucené, dáte do sádlem vymazaného pekáčku a zapečete v troubě tak, aby trochu chytily barvu, můžete je s úspěchem podávat jako samostatné jídlo např. s kyselou okurkou nebo jinou nakládanou zeleninou. Je to mňamka!!!:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Starodávné ( nejen ) přílohové brambory podle prababičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JrRy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Starodávné ( nejen ) přílohové brambory podle prababičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JrRy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Danuško, včera jsem se s tímto "složitým a náročným" jídlem popral :-D a musím říct, že jsem si už dlouho takto prosto-venkovsky nepošmáknul. V myšlenkách mě to zavedlo do dob mého mládí (příjemná nostalgie) a k dokonalé spokojenosti mi už scházel pouze krajač vychlazené kyšky či podmáslí :-) :-Q

Takže ještě jednou děkuji za připomenutí skvělého jídla dělného lidu a jen houšť :-K :-*

Ivosisko: :-):-K:-K;-)

Tyto brambory dělám již několik let,jen z malým rozdílem-nestrouhám je,ale kolečkem na bramborový salát promačkám přímo na cibulku!

Semeráková Jana 19. 12. 2015 21:21
:yes:Není nad obyčejná jídla z dob našeho dětství,byla jednoduchá,chutná a hlavně z čerstvých surovin bez ,,prodloužené trvanlivosti".Zelenina i ovoce byly naší každodenní stravou,masa méně,ale hlavně z našich zdrojů.

Semeráková Jana 19. 12. 2015 21:18
:yes:

lubinka:pipre:Jana Remková:Zdenucka: moc vám všem děkuji :-):-K:-K

Moc děkuji za tento nádherný recept, úplně jsem na něj zapomněla, u nás tyto brambory dělávala babička a v kuchyni to vždy nádherně vonělo:-K A někdy když těch brambor měla víc, tak je potom dala do sádlem vymaštěného keramického pekáčku , polila trochou smetany a dala zapéct, bože to byla úžasná dobrota. Už jsem dala vařit brambory a tuto dobrotu budeme mít k večeři, ještě jednou díky moc:-K:-K:yes:

:-p:-p:-p:yes::yes::yes:

Mám ráda taková jídla :yes: Jednoduchá a chutná. Škoda, že jsem se víc nezajímala o to, jak vařila moje maminka a nezapisovala jsem si to. Ta, ikdyž se zdálo, že je spížka prázdná, vždycky vykouzlila i z toho minima, co tam bylo, jídlo, které všem moc chutnalo. Když jsem se vdala a konečně začala mít zájem o to, jak to vařila, už bohužel vařit nebyla schopna a později už zapomínala. Chutě podle ní stále dolaďuji dodnes a stejně se mně zdá, že to stále nechutná jako od ní:-)

už vím.co dnes bude:yes:,připomnělo mi to bramborový salát Vodůvka tomu říkal tchán,někde z jižní Moravy,jednoduchý,obyčejný a dobroučký

rujet: :-)určitě ano, ale.... snad si časem ještě na něco vzpomenu..:-S:-D:-K

Jako malá jsem je měla často. I dnes si je ráda dám.Dík za připomenutí. Nemáš ještě podobné tipy?:-p:-p:-p

Díky vám všem!:-K Nenapadlo mě, že tohle jednoduché jídlo vzbudí tolik ohlasů:-O Jsem moc ráda, že jsem spoustě z vás pomohla vyvolat hezké vzpomínky, já to mám podobně. Když dělám tyhle brambory, mám přímo "před očima" prababiččin modrý, trochu oprýskaný, pekáček, ve kterém je připravovala ona :-*:-):-K

:-p krása, určitě vyzkouším:yes::-K

Pavel Vaner 22. 11. 2015 14:51
Dobrý!!!!!

Ještě mi tu chybí recept na vynikající chlupaté knedlíky mojí babičky.
Byla z Jizerských hor a nic jiného tam nerostlo,než brambory.Do dneška vzpomínám i na její bramborové koláče a buchty.

Jenže ,je to v nenávratnu!!!!

Takové recepty až zabolí. Jaké bylo mládí a dětství jednoduché a co naši rodiče a prarodiče dokázali udělat téměř z ničeho. Díky moc.:-K:-K:-K:-K:-K

Díky za připomenutí dávné lahůdky z dětství. Protože brambory přímo milujem, samozřejmě půjde do repertoáru. :-K
Bod je snad samozřejmost.

Líbí a protože brambory můžeme kdykoliv, vyzkouším :yes::yes:

v jednoduchosti je krása :-)):-p:yes:

hosta:jj, tak nějak...:-D
Všem moc děkuji. Až vám zbydou vařené brambory, zkuste, je to vážně moc dobré ;-):-K

bezva - díky za připomenutí přes půl století:-D:yes:

Já bych si je dala s hrnkem studeného podmáslí :-p:yes:

Jednoduché, ale výsledek musí být mňamka:-*. Přidávám do oblíbených, zapečená varianta se mi moc líbí. :yes:

perfektné!:yes:

toto jídlo pamatuju z dětství,moc dobré:-p,ale pak jsem na to zapomněla:-(,tak diky za připomenutí a v nejbližší době udělám:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
přílohové brambory, recept přílohové brambory, starodávné recepty, přílohové brambory recepty, starodávná jídla, brambory prilohove, recepty na přílohove brambory, modre brambory recepty, smetanové brambory prilohove, recept na prilohove brambory, smetanové přílohové brambory, starodavne buchty, přílohové brambory recept, recepty přílohové brambory, starodávný bramborový salát, chlupaté knedliky našich prababicek, modré brambory recept, recepty z modrých brambor, recepty prababiček z brambor, jak dlouho varit prilohove brambory

Suroviny:
brambory, sádlo, cibule, sůl, pepř,

Přidat fotografie receptu