Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pajšl - plíčky na smetaně

Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které je nejefektivnějším zpracováním všech jedlých částí zvířete. Mnohý odpůrce vnitřností se po ochutnání rád k tomuto jídlu vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.

Hodnocení receptu je 4,9 (78×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Středně náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 70 min

110 min (40 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 747 kJ /
418 kcal
Bílkoviny7,22 g
Tuky26,00 g
Vláknina7,40 g
Cholesterol 39 mg
Sodík 28 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy34,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očistěné vnitřnosti dáme vařit do osolené vody. Přidáme všechno koření a vaříme do měkka. Vznikající pěnu po začátku vaření sebereme. Krok 2: Uvařený jazyk vložíme na chvíli do studené vody a oloupeme. Krok 3: Plíčky necháme mírně vychladnout, ručně je "rozebereme" - oddělíme od průdušnic. Krok 4: Plíčky (kromě průdušnic) nasekáme na drobné kousky a jazyk se srdíčkem nakrájíme na menší plátky. Krok 5: Z másla a sádla uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme přecezeným vývarem a provaříme. Přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali takové množství mouky(asi 1 lžíce), abychom docílili správné hustoty omáčky. Krok 6: Podle chuti přidáme cukr a ocet, necháme chvíli probublat, přidáme nakrájené vnitřnosti, prohřejeme a podáváme s kynutým knedlíkem.

TIP: Recepty s vnitřnostmi. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky, srdce?

Zveřejněno 15. 4. 2009

Poznámka autora Jenda1

Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.

O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pajšl - plíčky na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgY0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pajšl - plíčky na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgY0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (89)

místo octa jsem tam dal křen v jablečném octu<3

Skvělý recept, úspěch hned na první dobrou.

Nám dělali ve školní jídelně výborný pajšl, někdo to nejedl, ale já se těšila. Já ho občas vařila, ale bez plic, doma je nikdo nechtěl, ale dělala jsem je zejména ze srdce, předvařila jsem ho a pak nakrájela. Dávala jsem ho na cibulku, s divokým kořením a pak přidala po hrsti jemně strouhané kořenové zeleniny, nechala ji trochu opéct a pak teprve zalila vývarem ze srdce a nechala dusit. Do smetany jsem zakvrdlala mouku a dochutila. Nedávala jsem tymián, jako do svíčkové, protože jsem si pamatovala tu školní chuť.

Výborný recept, dlouho jsem právě takový hledala - klasika našich babiček. Potřebovala jsem najít postup. Děkuji!

magdalenka: Máš naprostou pravdu, idem to dochutiť, a pľúcka sú pľúcka, chýba tam, tá chuť! ;-(
Ale, keď sa to do zajtra preleží, tak to bude dobručké! :-K

Veronika.Hrozna: ale srdiečka sú srdiečka a nie pľúcka...je to chutné určite.

magdalenka: Mé obavy stran koření, byly naprosto liché! Vařila jsem z krůtích srdíček 1/2 kg.
Měla jsem tam dát celý Casinův rozpis koření, na půl kila masa a 1,5 litru vody. Teď jsem udělala omáčku a chutnám a chutnám a nemá to koření !;-( Naštěstí mi zbyla ještě voda z vaření srdíček do té jsem přidala koření a vařím to, aby se mi to vylouhovalo a pak to půjde do omáčky. Snad to bude dobré. No ale, vařila jsem poprvé a naposled jsem plíčky jedla ještě ve školní jídelně , pak už ne, tak nevím jestli se mi to podaří líp, podruhé! Myslím, že to správně dochutit, je umění! No v každém případě, to manžel určitě sní. :-D

Veronika.Hrozna: tak daj dva bobkáče...je dôležité, koľko vody sa použije na varenie - či dáš 1 liter alebo 5 litrov...a nie je bobkáč ako bobkáč - mám aj 10 cm list aj 3 cm list. Pestujem na záhrade, nevymrzne. Ale čerstvý je silný, vždy si nasuším.

casino: Mohu to množství koření použít, není to moc vavřínu 3 ks, nebude to hořké! Budu vařit poprvé, takže každá rada je dobrá!

Já to dělám léta ale z krůtích srdíček. Plíčky mi nikdy nechutnaly od dětství,ale omáčku jsem milovala. Dneska jsem ty srdíčka po dlouhé době potkala a už je vařím. Těším se.

:yes:

Zdena Kormos 12. 1. 2018 14:13
Dělám pro děti i vnoučata z krůtích žaludků a srdíček! Asi trochu jinak, ale je to vynikající! I tak, díky za recept! Ukládám!

U nás v závodce dělal kuchař vídeňský pajšl.Byl lehce nakyslej s okurkou a pravděpodobně se spařenou cibulí.Byl hned vyprodán,úžasná záležitost ale tady jsem recept nenašel,snad podoba od pani Stániny by tomu mohla odpovídat :yes:

U řezníka se plíce nedají už dlouho sehnat, když jsem se ptal proč je nemají, řekl že evropská unie je zakázala!

Mohu se zeptat kolik gramů plíček to je ? Stejně tak kolik je kuliček pepře a nového koření ? Děkuji.

Pajšl je špica:-)
cekrops:
Zeptat se můžete:-) ale proč se nepodíváte do kdysipodobných:-) Třeba tadyhttps://www.toprecepty.cz/recept/41120-plicky-na-s... máte jakési poměry... No, ale to koření zrovna neééé:-D
Já vařívam (a rád) cosi podobného http://www.labuznik.cz/recept/velikonocni-pajs-neb... ale mám to napsané stejně blbě (bez udání množství surovin) jako je tento rcp;-( Ale platí, všeho s Mírou a raději méně:-)
Tady to vypadá asi na kilo masa... a protože vaříte vývar, tak bych dal max. 3 vavříny, 10 nového koření, 1/2KL celého pepře (já nešetřím) a poctivá špetka (nebo víc) nedrceného tymiánu.
Ať se vám zadaří:-K

Plíce se dnes již seženou snadno,mi je vždy prostě objednáme u řezníka,dnes jsem donesla 5kg plic bez trubic pouze plíce a stojí kilo 12korun,vždy je nandám do mrazáku a tak kilo nechám na druhý den do pajšlu a ze zbytku vařím po kouskách pejskovi ten je miluje ale mi v pajšlu taky a tak se kupují dost často,do pajšlu přidávám z vnitřností jen srdíčka a jazyky k plícím,uvařím s kořením a také nedávám cibuli,dělám je jak je dělávala babička a zatím vždy mněly pochvalu.:-p

Iveta: .... my ....:-!

Tak já vařím pajšl podle mojí mamky,cibulka do zlatova osmažená,na ní hodím nakrájené plíce,játra,slezinu,srdíčko,obdělám,zaliji vývarem z ořezaných zbytků,přidám 4bobk.listy,8 hřebíčků,8ks..nové koření,opepřím a vařím hodinku,když je vše měkké přidám 3 menší kyselé okurky a povařím,doliji vývar na množství kolik chci omáčky a zahustím po lžících hl.moukou rozdělanou ve vodě...no nakonec vše dosolím a sundám ze sporáku a vmíchám kys.smetanu a pak je pajšl nekonešně žrací a nejlepší je druhý den,když se rozleží...

teda lidi, ja se zblaznim.:-* Konecne recept na plicky.:yes:
Ve skole jsem je jedla v druzine,:-p mamka to delat nechtela, pry je to fuj.;-(
Ted ziju zu 20 let v Nemecku, tady to lidi vubec nechcou slyset, tu se to dava jen psum :-?:-?
Ted se mi podarilo u reznika ze zabijacky obednat teleci plice. Tak to dneska budu delat, tohle je ten nejlip ohodnoceny recept co jsem nasla, tak se tesim. Manzel mi rekl, ze to jist nebude a jestli mu to dam tajne, tak bude mazec.... tak jsem zvedava, dostane to totiz tajne :-8

Bože, pajšl,...tohle jídlo jsem nejedla asi padesát let. A jak jsem ho nesnášela ;-(, ve školní jídelně do pajšlu sekali plíčka i s těmi trubicemi a jako levné jídlo ho vařili hodně často :-((. Dnes, když čtu Váš recept, se mi sbíhají sliny. Plíčka asi neseženu, zkusím ostatní vnitřnosti a věřím, že to bude dobrota, kterou obohatím rodinný jídelníček. :yes:

Pavlík Vladimír 3. 7. 2014 11:21
Tak po dlouhé době ho taky vařím a už se těším. Vařím klasiku: srdce, játra, jaz:yes:yk a plíce.

atiklisa@seznam.cz:-*Dneska po delší době vařím pajšl tak se dívám jak ho vaříte vy. Úplně stejně jako já,moc se na něj těším určitě se povede :yes::-O:yes:

Dělala jsem jen z vepřeového srdce a jsou výborná. Skvělý recept.:yes:

pohlreich 18. 1. 2014 15:36
skvela prace:yes::yes::yes:

tuhle dobrotu jsem už dlouho nevařila:-O ale jen co seženu základní suroviny, tak se zase pře...... přejíme:-D

Jenda1::-K:-KUvař a já Ti budu v tichosti závidět:-8U nás pajšl není,já si ho vozím od mamuš z Ostravy:-)Zase budeme muset doplnit zásoby do mrazáku:yes:Já jsem si z dnešní uvařené várky ukrojila pár plátků,už se marinují a zítra bude poslední"plíčková"tečka:-*

Anna Kocikova: Aničko, děkuji za pěkné fotečky;-):-! Navnadilas mě, určitě si je v týdnu uvařím:-p:-).

Jeni,bodík již dát nemohu,tak alespoň fotku;-):-))Opět došlo na tuhle dobrotu,ale tentokrát opravdu ta"babičkovská klasika"s máslovou zásmažkou:-pMohlo toho být více,ale mě vždy při krájení plíčků nějak ujíždí ruka směrem k puse:-D:-D

zdeněk:no přece v ingrediencích:-)

A kde je sůl na ty pličky?

Angrešt 7. 4. 2012 10:42
lenka0:Souhlas s těmi játry. dodají neopakovatelnou chuť. Musím to zkrátit, teče mi slina :-p.

Tématické fráze:
pajšl, pajšl recept, plíčky na smetaně od kuchare, plíčky, recept na pajšl, plíčková omáčka, pajšl z jehněčích vnitřnosti, omačka z vepřových vnitřností pajšl, jak se dělá pajšl, vepřový pajšl, jak se vaří pajšl, plíčka, recepty pajšl, recept pajšl, jehněčí pajšl, skopovy pajsl, pajšl omáčka, jak uvarit pajšl, co jsou plíčky, recept na pličky

Suroviny:
plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, mouka hladká, ocet, cukr

Přidat fotografie receptu