Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pajšl - plíčky na smetaně

Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které je nejefektivnějším zpracováním všech jedlých částí zvířete. Mnohý odpůrce vnitřností se po ochutnání rád k tomuto jídlu vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.

Hodnocení receptu je 4,9 (78×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Středně náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 70 min

110 min (40 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 747 kJ /
418 kcal
Bílkoviny7,22 g
Tuky26,00 g
Vláknina7,40 g
Cholesterol 39 mg
Sodík 28 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy34,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očistěné vnitřnosti dáme vařit do osolené vody. Přidáme všechno koření a vaříme do měkka. Vznikající pěnu po začátku vaření sebereme. Krok 2: Uvařený jazyk vložíme na chvíli do studené vody a oloupeme. Krok 3: Plíčky necháme mírně vychladnout, ručně je "rozebereme" - oddělíme od průdušnic. Krok 4: Plíčky (kromě průdušnic) nasekáme na drobné kousky a jazyk se srdíčkem nakrájíme na menší plátky. Krok 5: Z másla a sádla uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme přecezeným vývarem a provaříme. Přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali takové množství mouky(asi 1 lžíce), abychom docílili správné hustoty omáčky. Krok 6: Podle chuti přidáme cukr a ocet, necháme chvíli probublat, přidáme nakrájené vnitřnosti, prohřejeme a podáváme s kynutým knedlíkem.

TIP: Recepty s vnitřnostmi. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky, srdce?

Zveřejněno 15. 4. 2009

Poznámka autora Jenda1

Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.

O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pajšl - plíčky na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgY0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pajšl - plíčky na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgY0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (89)

místo octa jsem tam dal křen v jablečném octu<3

Skvělý recept, úspěch hned na první dobrou.

Nám dělali ve školní jídelně výborný pajšl, někdo to nejedl, ale já se těšila. Já ho občas vařila, ale bez plic, doma je nikdo nechtěl, ale dělala jsem je zejména ze srdce, předvařila jsem ho a pak nakrájela. Dávala jsem ho na cibulku, s divokým kořením a pak přidala po hrsti jemně strouhané kořenové zeleniny, nechala ji trochu opéct a pak teprve zalila vývarem ze srdce a nechala dusit. Do smetany jsem zakvrdlala mouku a dochutila. Nedávala jsem tymián, jako do svíčkové, protože jsem si pamatovala tu školní chuť.

Výborný recept, dlouho jsem právě takový hledala - klasika našich babiček. Potřebovala jsem najít postup. Děkuji!

magdalenka: Máš naprostou pravdu, idem to dochutiť, a pľúcka sú pľúcka, chýba tam, tá chuť! ;-(
Ale, keď sa to do zajtra preleží, tak to bude dobručké! :-K

Veronika.Hrozna: ale srdiečka sú srdiečka a nie pľúcka...je to chutné určite.

magdalenka: Mé obavy stran koření, byly naprosto liché! Vařila jsem z krůtích srdíček 1/2 kg.
Měla jsem tam dát celý Casinův rozpis koření, na půl kila masa a 1,5 litru vody. Teď jsem udělala omáčku a chutnám a chutnám a nemá to koření !;-( Naštěstí mi zbyla ještě voda z vaření srdíček do té jsem přidala koření a vařím to, aby se mi to vylouhovalo a pak to půjde do omáčky. Snad to bude dobré. No ale, vařila jsem poprvé a naposled jsem plíčky jedla ještě ve školní jídelně , pak už ne, tak nevím jestli se mi to podaří líp, podruhé! Myslím, že to správně dochutit, je umění! No v každém případě, to manžel určitě sní. :-D

Veronika.Hrozna: tak daj dva bobkáče...je dôležité, koľko vody sa použije na varenie - či dáš 1 liter alebo 5 litrov...a nie je bobkáč ako bobkáč - mám aj 10 cm list aj 3 cm list. Pestujem na záhrade, nevymrzne. Ale čerstvý je silný, vždy si nasuším.

casino: Mohu to množství koření použít, není to moc vavřínu 3 ks, nebude to hořké! Budu vařit poprvé, takže každá rada je dobrá!

Já to dělám léta ale z krůtích srdíček. Plíčky mi nikdy nechutnaly od dětství,ale omáčku jsem milovala. Dneska jsem ty srdíčka po dlouhé době potkala a už je vařím. Těším se.

:yes:

Zdena Kormos 12. 1. 2018 14:13
Dělám pro děti i vnoučata z krůtích žaludků a srdíček! Asi trochu jinak, ale je to vynikající! I tak, díky za recept! Ukládám!

U nás v závodce dělal kuchař vídeňský pajšl.Byl lehce nakyslej s okurkou a pravděpodobně se spařenou cibulí.Byl hned vyprodán,úžasná záležitost ale tady jsem recept nenašel,snad podoba od pani Stániny by tomu mohla odpovídat :yes:

U řezníka se plíce nedají už dlouho sehnat, když jsem se ptal proč je nemají, řekl že evropská unie je zakázala!

Mohu se zeptat kolik gramů plíček to je ? Stejně tak kolik je kuliček pepře a nového koření ? Děkuji.

Pajšl je špica:-)
cekrops:
Zeptat se můžete:-) ale proč se nepodíváte do kdysipodobných:-) Třeba tadyhttps://www.toprecepty.cz/recept/41120-plicky-na-s... máte jakési poměry... No, ale to koření zrovna neééé:-D
Já vařívam (a rád) cosi podobného http://www.labuznik.cz/recept/velikonocni-pajs-neb... ale mám to napsané stejně blbě (bez udání množství surovin) jako je tento rcp;-( Ale platí, všeho s Mírou a raději méně:-)
Tady to vypadá asi na kilo masa... a protože vaříte vývar, tak bych dal max. 3 vavříny, 10 nového koření, 1/2KL celého pepře (já nešetřím) a poctivá špetka (nebo víc) nedrceného tymiánu.
Ať se vám zadaří:-K

Plíce se dnes již seženou snadno,mi je vždy prostě objednáme u řezníka,dnes jsem donesla 5kg plic bez trubic pouze plíce a stojí kilo 12korun,vždy je nandám do mrazáku a tak kilo nechám na druhý den do pajšlu a ze zbytku vařím po kouskách pejskovi ten je miluje ale mi v pajšlu taky a tak se kupují dost často,do pajšlu přidávám z vnitřností jen srdíčka a jazyky k plícím,uvařím s kořením a také nedávám cibuli,dělám je jak je dělávala babička a zatím vždy mněly pochvalu.:-p

Iveta: .... my ....:-!

Tak já vařím pajšl podle mojí mamky,cibulka do zlatova osmažená,na ní hodím nakrájené plíce,játra,slezinu,srdíčko,obdělám,zaliji vývarem z ořezaných zbytků,přidám 4bobk.listy,8 hřebíčků,8ks..nové koření,opepřím a vařím hodinku,když je vše měkké přidám 3 menší kyselé okurky a povařím,doliji vývar na množství kolik chci omáčky a zahustím po lžících hl.moukou rozdělanou ve vodě...no nakonec vše dosolím a sundám ze sporáku a vmíchám kys.smetanu a pak je pajšl nekonešně žrací a nejlepší je druhý den,když se rozleží...

teda lidi, ja se zblaznim.:-* Konecne recept na plicky.:yes:
Ve skole jsem je jedla v druzine,:-p mamka to delat nechtela, pry je to fuj.;-(
Ted ziju zu 20 let v Nemecku, tady to lidi vubec nechcou slyset, tu se to dava jen psum :-?:-?
Ted se mi podarilo u reznika ze zabijacky obednat teleci plice. Tak to dneska budu delat, tohle je ten nejlip ohodnoceny recept co jsem nasla, tak se tesim. Manzel mi rekl, ze to jist nebude a jestli mu to dam tajne, tak bude mazec.... tak jsem zvedava, dostane to totiz tajne :-8

Bože, pajšl,...tohle jídlo jsem nejedla asi padesát let. A jak jsem ho nesnášela ;-(, ve školní jídelně do pajšlu sekali plíčka i s těmi trubicemi a jako levné jídlo ho vařili hodně často :-((. Dnes, když čtu Váš recept, se mi sbíhají sliny. Plíčka asi neseženu, zkusím ostatní vnitřnosti a věřím, že to bude dobrota, kterou obohatím rodinný jídelníček. :yes:

Pavlík Vladimír 3. 7. 2014 11:21
Tak po dlouhé době ho taky vařím a už se těším. Vařím klasiku: srdce, játra, jaz:yes:yk a plíce.

atiklisa@seznam.cz:-*Dneska po delší době vařím pajšl tak se dívám jak ho vaříte vy. Úplně stejně jako já,moc se na něj těším určitě se povede :yes::-O:yes:

Dělala jsem jen z vepřeového srdce a jsou výborná. Skvělý recept.:yes:

pohlreich 18. 1. 2014 15:36
skvela prace:yes::yes::yes:

tuhle dobrotu jsem už dlouho nevařila:-O ale jen co seženu základní suroviny, tak se zase pře...... přejíme:-D

Jenda1::-K:-KUvař a já Ti budu v tichosti závidět:-8U nás pajšl není,já si ho vozím od mamuš z Ostravy:-)Zase budeme muset doplnit zásoby do mrazáku:yes:Já jsem si z dnešní uvařené várky ukrojila pár plátků,už se marinují a zítra bude poslední"plíčková"tečka:-*

Anna Kocikova: Aničko, děkuji za pěkné fotečky;-):-! Navnadilas mě, určitě si je v týdnu uvařím:-p:-).

Jeni,bodík již dát nemohu,tak alespoň fotku;-):-))Opět došlo na tuhle dobrotu,ale tentokrát opravdu ta"babičkovská klasika"s máslovou zásmažkou:-pMohlo toho být více,ale mě vždy při krájení plíčků nějak ujíždí ruka směrem k puse:-D:-D

zdeněk:no přece v ingrediencích:-)

A kde je sůl na ty pličky?

Angrešt 7. 4. 2012 10:42
lenka0:Souhlas s těmi játry. dodají neopakovatelnou chuť. Musím to zkrátit, teče mi slina :-p.

Vynikající mňamka. Dělám z vepřového jazyka a jater.Uvařené nakrájím na malé kousky, z koření přidávám jěště muškátový oříšek nakonec.Super.

Vyzkoušela jsem- plíce jsem nesehnala, tak jsem místo toho dala slezinu a výborné:yes::yes::yes:

Jendo je to jedno z jídel které moc milujeme:yes::yes:Dělám přesně stejně, jen místo knedlíků k tomu jíme vařené brambory;-)Bodík máš jak vyšitý:yes::yes::yes::-D

OTA:

OTA:Vrať se do školy!:no:

Ahojki všichni, no já jsem ráda že jsem tady ten receptík objevila ;-) manža mi je donesl domů a prý jestli mu je udělám......no já ani nevěděla že se to dá koupit, natož jak se to vaří;-( tak už mi to bublá a držte mipalec. Já miluju vnitřnosti jako srdce, ledvinky, játýrka, ale pajšlík jsem ještě neměla ani nevařila. Dávám bodík už za ten recept a vaření zdar :-K :yes:

Jako základ omáčky dávám osmaženou zeleninu pod svíčkovou a jako příloha jsou vynikající knedlíky tzv. klouzáky . Předem uvařené brambory ve šlupce , nejlépe z předešlého večera , oloupeme , nastrouháme na jemno , osolíme , přidáme solamyl ( možno i jedno vajíčko ) zaděláme těsto ze kterého uválíme šišku cca. 5-7 cm v průměru , krájíme na plátky asi 1 cm silné které na pomoučeném vále trochu omačkáme aby se nerozvařovaly , hážeme je do vroucí vody a vaříme až do vyplavání . Jde to hodně rychle , rády se převaří a rozvaří ! . Při vyndavání je tupou stranou nože částečně nakrojíme na půlku . S omáčkou super ňamka po které se všichni mohou utlouct :-p

dedakoula 30. 7. 2011 13:09
Moje babka ještě polovinu jater nastrouha a de fakto se tím omáčka zahustí.Pajšl je prima bašta.:-)

Jana Remkova: Na Ostravsku se říká: "Dám si dnes játru.";-)
http://clupmi.blog.cz

Pajšl milujeme-celá rodina :-K Vařím ho skoro stejně, ale nedávám tam jíšku ... ve smetaně rozkvedlám mouku. :-)):-)):-)):yes:

kleofáš 20. 12. 2010 17:27
Pajšl jedno z nej jídel naší kuchyně Dávám 1*:yes:

:yes:Moc mě mrzý že se naše restaurace snaží vařit samé blbyny ale klasické levné čeké jídlo jako jsou plíčky tam nenajdeš za tento recept dávám jedničku jen tak dále:-D

:-D:-DJeni a proč si myslíš,že je toho na talíři k vyfocení tak málo:-O;-)Já to můžu bez ničeho:-pjen tak:-DTady u nás plíčky nejsou,kupuje mi je maminka v Ostravě:-8a já když jedu,tak vždy přivezu:yes::yes:

To bych si taky dala, ale kromě mě by to nikdo nejedl, jsou to troubové.

Aničko, je dobře, žes fotku přidala. Já si kolikrát v tlakáči uvařím pouze samotné plíčky s kořením jako chuťovku.:-p:-p;-)

Pro Jiřičku: koření můžeš dát stejným dílem, já dávám krapet více tymiánu;-).

Jiřička 23. 7. 2010 10:07
Jendo, prosím kolik mám asi dát jednotlivých druhů koření, aby to byla ta správná chuť. A omlouvám se nedala jsem bodíky :yes::yes::yes: Děkuji.

Jiřička 23. 7. 2010 09:43
Toto jídlo vařívala dost často doma maminka a všem nám moc chutnalo. Já se přiznám jsem ho nikdy nedělala a ani jsem se nesnažila zjistit jak se vaří, ale mám radost, že ho sem Jenda dal a už si to jdu poznamenat a brzy uvařím. Jendo děkuji i za připomenutí mého domova. :-)

Po velmi dlouhé době jsem tento opomíjený "pajšl"uvařila;-)Byly toho 4 litry:-OJen pro ukázku jsem si dovolila přidat foto pouze samotných uvařených plíček pro začínající kuchařinky-kuchaře,aby viděli,jak to vůbec vypadá:-))Dnes se tento pokrm opravdu moc často nevyskytuje a je to velká škoda:-))+1:yes::yes::yes:

Zkuste to někdy s halali.Nemá to chybu.www.toprecepty.cz:

TOTO JÍDLO DĚLÁM Z VEPŘOVÉHO JAZYKU NEBO EN Z VEPŘOVÉHO MASA DO JÍŠKY DÁVÁM CIBULI PAK OMÁČKU PŘED ZAHUŠTĚNÍM ROZMIXUJI PONORNÝM MIXEREM A TA CIBULE CHUŤ OMÁČKY VŮBEC NEZMĚNÍ:-D:-D

:-p

Varím ako autor receptu, iba nekyslíme, teda bez octu. S knedľou alebo kolienkami je to báseň! Niekedy varím takto iba samotné srdiečka, bez pľúc. (Ale potomkovia to jednoducho nechcú...)+

Jo ještě něco, my to jíme s bramborami.

Jendo1 já tuhle omáčku dělám jen se srdcem a docela sladkou, mojí strávníci to tak chtějí.Máme to všichni moc rádi:-p.Posílám bodíka:yes:

výborný receptík....máme večeři a moooc dobrou!:yes:;-)

Ahoj Jarda 6. 1. 2010 15:03
Super recept,moc chutné:-p

tak tohle je úžasné jídlo, mooooooooooooooc dobré, přidávám bodík a musím se znova olizovat jaká to byla dobrota:-D

omlouvám se za původní text..vypadlo mi z něj pár písmenek:-D:-8

tak tohleto miluju....výborná plíčka dělají u nás ve špitálské jídelně, kdyby mi nebylo hanba, chdím na přídavek, doma maminka vždy přidávala ještě trochu nastruhané kyselé okurky.:-))Jendo jste kuchtík jedna radost!:yes:

Ahoj všichni, jsem tady nová a plíčka jsou mým prvním vařeným jídlem (kromě pečení) na které jsem se tady dívala a dneska vařila. Je to opravdu lahůdkové jídlo. Dělala jsem je naposledy asi před 2 roky a vím, že jsem tam dávala zakysanku. Dneska jsem vyzkoušela sladkou smetanu a opravdu neměly chybu. :yes: Přidávám bodík.

Milí gurmáni, taktéž miluji Pajšl a při přečtení receptu se již oblizuji, na pajšl jsem přišla náhodou u Procházků v masně, ani jsem nevěděla, že se vůbec ještě prodává, mám velkou radost ve školní jídelně před 45 lety , kdy jsem jedla tuto omáčku naposledy jsme jej milovali,:-* pamatuji, že bývala vždy fronta. Tak mně držte palce:-p

Pajšlovku u nás nikdo kolik let nechtěl jíst , pak jsem ji udělala a najednou ji milujou všichni. Nejčastěji ji máme z kůzlečího či skopového "kořínku" /pajšlu/, kdysi jsem ale objevila recept, kde se nekyselila octem, ale nastrouhanou kyselou okurkou a od té doby to dělám pouze s okurkou...a u nás je to "PAJŠLOVKA"

Tady jsem se vrátila do dětství :-)):yes: Už jsem dlouho nevařila:-8

Na Velikonoce byla dvě kozlata; pajšlu asi 6 litrů...
Maso vařím jak zde uvedeno + kořenová zelenina a cibule.
Maso i zeleninu pomelu. Nakonec dám šlehačku a zakysanku.

Všem moc děkuji za komentáře a bodíky k receptu.:-));-):-8
Nečekal jsem takovou zpětnou vazbu. :-O Budu přemýšlet, co dále připravit z "repertoáru" našich maminek a babiček.;-);-)

Když nemohu sehnat pajšl tak to dělám z krutích žaludku a taky je to dobrý:-p

No, když jsem to vařívala, taky jsem to spíš mlela, jak píše Vašek, dobré prase..:-)) A později jsem to krájela, ale na menší kousky. Kdysi pajšl nebyl skoro vidět, cpalo se to do nemocnic a škol, ale ani teď teda není moc vidět a že jinak se dá koupit skoro všechno. Ale viděla jsem je u nás v "Supergongu" Tam snad mají všechno.;-)

Jendo, ani jsem si nějak nevšimla jestli je spisovně plíčky nebo -a - u nás se taky používá spíš plíčka - ale pořád jde o jednu surovinu a ve vyjmenovaných slovech to není(to bych se ozvala :-D:-D), tak to uváděj, jak jste zvyklí u vás ;-):-p

Jendo děláme velmi často, ale jen tmavé s zápražkou dělanou nasucho. Tak je to u nás v Č.B. , Ale na vojně (byl jsem v Písku v roce 1964-66) se jedli na bílo se smetanou. Bylo to bezva a já se vždy tak napral spolu s knedlíkem, že jsem se sotva odvalil. Spousta kluků to nebaštilo. TROUBOVE. Je fakt, že naši kuchaři do omáčky nekrájeli maso, ale vše mleli. (Bylo moc porcí). A semleli kde-co. Ale dobrý prase, všechno spase. +bodík

normálně se řehtám. . . kolik lidí má plíčky (děkuji za osvětu, bo po našimu to jsou plíčka nebo pajšl) má rádo. . . .když já chodila kdysi do školní jídelny. . . .tak jsem je jedla snad sama . . .to a držkovou . . .asi tak do páté třídy . . . .když mi bylo "náct" tak jsem dělala, že to "jako" taky nejím . . . . . a ještě když si to tak čtu. . .od začátku v mé rodině vařím mému i dětem plíčky a tak je zbožňují taky, to ale nemám asi štěstí , protože o čtyřlitový hrnec je u nás bitka :-)) jak vám závidím, že si to uvaříte a hlavně sníte holky samotné :-D:-D

Jendo, máš recht, hlavně, že nám chutná, ale klíďo si to tam mohl nechat, možná se to tak říká okrajově v nějaké části země. Já jen polemizovala sama se sebou a tak hlasitě, že jsem to i vytiskla;-):-D Jo a máš pravdu, nejčastěji se užívá název Pajšl.;-)

Jani, teď je to v pořádku.;-);-)Změnil jsem název, plíčky jsou spisovně.:-S:-// POdstatné je, že nám chutnají.:-p

Ale Jendo, vždyť je to fuk! Nech to tak!:-))

Jo, bibi, plíčka se říká, je to sakra, něco, jak ta posr. játra, co jsem tady nedávno zabodovala:-((

Jani, máš pravdu, špíznul jsem do slovníku spisovné češtiny (to jsem netušil, co vše budu řešit) a skutečně to jsou plíčky.:-8 Uděláme kompromis a já změním název.:-O:-S;-)

Jendo, mnoha lidem jsi udělal radost, já ji mám taky, ale opět, jako pipre, nemám to štěstí. Jedla bych to sama.:-( Ale asi, jako pipre si to uvařím a budu jíst sama. takové jídlo a nebylo tady, co?;-) Letí ti plusík!!:yes:

Tématické fráze:
pajšl, pajšl recept, plíčky na smetaně od kuchare, plíčky, recept na pajšl, plíčková omáčka, pajšl z jehněčích vnitřnosti, omačka z vepřových vnitřností pajšl, jak se dělá pajšl, vepřový pajšl, jak se vaří pajšl, plíčka, recepty pajšl, recept pajšl, jehněčí pajšl, skopovy pajsl, pajšl omáčka, jak uvarit pajšl, co jsou plíčky, recept na pličky

Suroviny:
plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, mouka hladká, ocet, cukr

Přidat fotografie receptu