Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánka z bílých fazolí, česneku a rozmarýnu

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Madla Novak Madla Novak

Snadný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min

10 min (10 min příprava)

Suroviny

Porce: 3-4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 016 kJ /
1 916 kcal
Bílkoviny97,98 g
Tuky52,71 g
Vláknina79,52 g
Cholesterol 36 mg
Sodík 69 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy223,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky vložte okapané vařené fazole, nasekaný česnek s rozmarýnem, přilijte olivový olej, zakapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Krok 2: Celé to pak řádně promixujte tyčovým mixerem, nemusí to být všechno úplně na padrť, ale velké kusy fazolových slupek taky nejsou úplně žádoucí. Pokud tyčový mixer nemáte, tak využijte síly svých rukou a rozmačkejte hmotu na co nejjemnější konzistenci (můžete si pomoci i šťouchadlem na brambory). Dobře zamíchejte a ochutnejte. Krok 3: Fazole pomazánce odeberou hodně vlhkosti a pokud by se pomazánka úplně rozpadala, tak se dá vše krásně doladit postupným přidáváním zakysané smetany. Mne vystačilo cca 1 dcl na celou dávku. Ochutnejte znovu a případně dosolte. Krok 4: Pomazánka z bílých fazolí, česneku a rozmarýnu je lepší trošku odležená v chladu, takže pokud jí na chvíli necháte v lednici, tak tím jen získáte na chuti.

Zveřejněno 8. 12. 2015

Poznámka autorky Madla Novak

Více inspirací a nápadů najdete u mne na webu www.korenizivota.com

tento konkrétní recept najdete zde: http://www.korenizivota.com/pomazanka-z-bilych-faz...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomazánka z bílých fazolí, česneku a rozmarýnu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vr65

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomazánka z bílých fazolí, česneku a rozmarýnu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vr65

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Ivana64: rozmarýnka je výborná a teď už i otestovaná na tvé osobě a to úspěšně :-) tyhle laboratorní práce mne baví:yes::-D

Madla Novak: Myslím, že i ten rozmarýn je vhodný při vaření. Dosud jsem nezaznamenala žádný náznak meteorismu. A to jsem od snídaně 5 hodin. ;-)

Ivana64: dobré vědět jak postupovat u vaření v pomalém hrnci.:yes::-K Já ho tedy nemám, ale někomu se může hodit. :yes: Vodu po namáčení měním vždy. Cizrnu a velké fazole namáčím 8 hodin. Přidávám bylinky typu bobkový list, šalvěj apod. a mořskou řasu nori (ta černá, do které se balí sushi). To celé dohromady pak významně snižuje možnosti nadýmání.

Ještě poznámka k vaření luštěnin. Cca 4 hodiny máčím, vyměním vodu a dám do pomalého hrnce zase na cca 4 hodiny. Na nízký stupeň vařím cca 3 hodiny (čočka je samozřejmě dřív). Nic nepění, nemusí se hlídat, jen hladina vody. Teď ale zkusím vodu neměnit a uvařit dlouhým varem. Měly by se tak zničit látky způsobující nadýmání.

Ivana64: A to je dobré slyšet:yes::yes: doufám, že masožravci nebudou protestovat ;-) Zrovna jsem teď taky dočetla článek o nevhodnosti kombinace luštěnin s živočišnými bílkovinami a budu pátrat dál... Jinak na zahuštění mi přišly na mysl i pšeničné kličky, co se kupují ve zdravce. Přeji krásný den a děkuji za odezvu :-K

Madla Novak: Moc mi chutnalo!
Na jogurt nedošlo, což mi nevadí. Četla jsem, že ani není vhodné kombinovat bílkoviny z luštěnin s živočišnými. Naopak je vhodná kombinace luštěniny s obilovinou. Takže chleba s luštěninovou pomazánkou je :yes:
Teď ještě, co jí řeknou mí masožravci :-D

Ivana64: výborný nápad! já měla fazolovou směs dost hutnou a suchou... je to alchimie ;-) kdyžtak se dá přidat lahůdkové droždí či chia semínka. Obojí zahustí úplně luxusně :yes: jsem zvědavá na výsledek!!:-:-8

Pomazánka už čeká v lednici na pozvání k snídani.;-)
I bez rozležení je dobrá. Rozmarýn jsem přidala už při vaření fazolí. Možná by bylo lepší pak fazole umlít na masomlýnku. Po rozmixování byla pomazánka skoro řídká, tak už nezbyl na jogurt prostor. Ale uvidím ráno, třeba do té doby zhoustne. :-)
Kořenila jsem pepřem čtyř barev a přidala drcené chilli.

Jana Pá: je to fakt mňamka, vyzkoušejte ;-)

:yes::-p

Tématické fráze:
pomazanka z bílých fazolí, bílé fazole pomazanka, bílé fazole recept, pamazánka s bílých fazolí, česneková pomazánka z bílých fazolí, fazolová pomazanka se zakysanou smetanou, pomazánka bílých fazolí recepty, pomazánka z bílých máslových fazolí, bílé fazole recepty, pomazánka z vařených bílých fazolí, fazole s cuketou a zakysanou smetanou, recept na pomazánku z fazolí, pomazánka z vařených z bílých fazolí, pomazánka s brambory s rozmarýnem, pomazanka bílé fazole, pomazanka. z bílých fazolí, pomazanka z velke bile fazole, rozmarýn pomazánky, jak umlít fazole, pomazánka z česneku a fazolí

Suroviny:
fazole bílé, česnek, rozmarýn, citron, smetana zakysaná, olej olivový, sůl, pepř mletý, chilli paprika sušená, pepř růžový

Přidat fotografie receptu