Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drážďanská štola-miništola v hrnku

Hodnocení receptu je 4,3 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

radiator radiator

Náročný

Suroviny

Porce: 1 štola nebo 6 hrnků

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 977 kJ /
4 297 kcal
Bílkoviny76,43 g
Tuky186,13 g
Vláknina32,85 g
Cholesterol 671 mg
Sodík 127 mg
Sůl0,23 g
Sacharidy562,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy dáme mouku, cukry, sůl, sušené droždí a promísíme. Přidáme vejce, rozehřáté máslo, vlažné mléko a uhněteme hladké těsto. Ideální je použít na hnětení těsta domácí pekárnu nebo robota s metlami. Krok 2: Když je těsto uhnětené, přidáme sekané mandle, rozinky, pomerančovou kůru a opět dobře propracujeme (uhněteme). Těsto přendáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě. Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Krok 3: Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné pracovní desce na obdélník cca 30x20 cm. Marcipán nejdříve prohněteme a vytvarujeme do dlouhého válečku, položíme ho na těsto a uděláme-stočíme štolu. Štolu položíme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 45-50 minut. Vyndáme štolu z trouby a ještě horkou potřeme máslem a posypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Krok 4: Hrnky s miništolou: vnitřky hrnků dobře vymažeme máslem. Těsto po vykynutí vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku, prohněteme, vytvarujeme šišku, kterou rozdělíme na šest stejných dílků. Jednotlivé dílky rukou stlačíme, na střed položíme kuličku marcipánu a uděláme bochánek, který vložíme do vymazaného hrnečku. Krok 5: Těsto v hrnkách necháme opět na teplém místě vykynout cca 0,5 hodiny. Hrnečky s těstem vložíme do trouby a pečeme cca 35 minut. Po upečení vyndáme z trouby a ještě horké miništoly potřeme rozpuštěným máslem a posypeme vanilkovým cukrem. Po vychladnutí hrnky zabalíme do celofánu a ozdobíme.

Zveřejněno 15. 12. 2015

Poznámka autorky radiator

Uvedené množství je na jednu menší štolu nebo na 6 ks hrnků s miništolami.

Také můžete z těsta udělat menší bochánky, dát do nich kuličku marcipánu, potřít je bílkem a obalit v mandlových lupíncích.

Bochánky pečeme kratší dobu než miništoly-cca 20-25 minut.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Drážďanská štola-miništola v hrnku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Emgg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Drážďanská štola-miništola v hrnku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Emgg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Mílo, rozhodně zajímavý nápad (já dávám ještě badyán, to jen tak na okraj, nepoužívám sušené droždí - ale to je jen můj problém) ;-):-p:yes:

Spica:-)

Předloni měli u nás v Albertu pravé štoly, dovezené z Drážďan, byly perfekt:yes:

Pěkný recept, nápaditý dárek:yes:

Tématické fráze:
miništola, mini stola, štola ze suseného droždí, štola podle alberta, miništola recepty, drážďánská štola, drazdanska štola recept, recept na domácí miništoly, mini štola recept, vánoční štola albert recept, vánoční štola albert, vánoční miništoly, miništoly, vánocni ministola, ministola recept, recept miništola, tvarohová štola z drážďan, tvarohova ministola, drazdanská tvarohová štola, recept na miništoly kynuté

Suroviny:
mouka hladká, droždí sušené, cukr krupice, cukr vanilkový, ořech muškátový, skořice, koření hřebíček, ořech muškátový, kůra citronová, sůl, žloutek, mléko, máslo, mandle sekané, rozinky, kůra pomerančová kandovaná, rozinky v rumu, marcipán, máslo, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu