Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Louhované kaštánky se starým těstem

Znáte pekařské finty, jak získat chutnější pečivo? Staré těsto je jedním způsobem, jak mít kypřejší těsto a vláčné pečivo. Metoda louhování pak přidá i výbornou, lehce nahořklou kůrku. Nebojte se obojí vyzkoušet.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Náročný

Doba přípravy 47 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 17 min bez doby přípravy starého těsta a dob kynutí

47 min (30 min příprava + 17 min tepelná úprava, bez doby přípravy starého těsta a dob kynutí )

Suroviny pro 16 kusů

16kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 080 kJ /
3 843 kcal
Bílkoviny118,75 g
Tuky42,25 g
Vláknina32,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 20,17 g
Sůl16,00 g
Sacharidy731,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si připravíme staré těsto: ve vodě rozpustíme droždí, smícháme s moukou. Necháme při pokojové teplotě 4-5 hodin pracovat. Pak dáme do uzavřené nádoby do lednice. Podle potřeby z něj odebíráme a přidáváme do kynutého těsta. V lednici vydrží až 10 dní. Krok 2: Kaštánky: v mouce rozmícháme sůl, přidáme olej, vodu, na kousky potrhané staré těsto - (dáme jen 200 g starého těsta), rozdrobené droždí - vypracujeme polotuhé těsto. Můžeme na vypracování použít robot nebo domácí pekárnu. Krok 3: Necháme vykynout, když těsto zdvojnásobí objem, vyklopíme, rozdělíme na menší kousky, vytvoříme bochánky (kaštánky), asi16 kusů. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout ještě asi 30 minut. Krok 4: Mezitím dáme vařit vodu, když vře, vsypeme sodu (pozor - vzkypí!) Kaštánky dáváme do vařící vody se sodou (po 3-4) a vaříme z jedné strany 20-30 sekund, z druhé stejně. Krok 5: Vybíráme děrovanou lopatkou, ukládáme na plech s fólií nebo papírem na pečení. Mezitím si zapneme troubu na 200 °C. Na plechu nastřihneme (foto), posypeme hrubou solí. Pečeme při 200 °C asi 15 minut.

TIP: Jedlá soda a její použití nejen v kuchyni

Zveřejněno 19. 12. 2015

Poznámka autora magdalenka

Pečivo so starým cestom je "iné" ako obyčajné. Doporučujem vyskúšať. V prípade týchto kaštánkov použijeme len 200 g starého cesta, zvyšok uchovávame v chladničke v uzavretej nádobe.

Prípravu louhovaných kaštánkov som sa naučila u cathleen - https://www.toprecepty.cz/recept/38753-louhovane-k....

Pracovať a experimentovať so starým cestom ma naučila tiež ona, za čo som jej vďačná.

https://www.toprecepty.cz/recept/43453-chleb-s-p-t...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Louhované kaštánky se starým těstem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jNjP

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Louhované kaštánky se starým těstem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jNjP

Marie

Komentáře (17)

:yes: vypadají moc chutně:yes::-K

magdalenka: Predstav,si,že my sme tie kokosové pusinky už zjedli. Díky za pomoc a receptík. Na Vianoce už nebudú ani tie a ani linecké. Ja už neviem,kedy mám piecť ,aby aj niečo na Štedrý deň zostalo! Ostala mi štola /je v mrazáku a orechové a makové bajgle /tamtéž/.

cathleen: samozrejme, je to iné...:yes: teraz to staré cesto dávam všade, aj do knedlíkov...chleba pečiem s ním pravidelne. Fascinuje ma, ako rýchlo potom cesto kysne a nie je v ňom vôbec cukor.

Máš je nádherné, magdalenko:yes::yes: Je na chuti ta rozdílná těsta hodně poznat?

:yes::yes::yes::-p

:yes::yes:

Ďakuje za záujem i za body.:-K

hosta: ja by som išla 7 km autom..takto je to jednoduché - staré cesto mám stále v chladničke a keď príde čas, tak to ide šup-šup. Miesenie spraví DP a medzitým sa venujem inej chvályhodnej činnosti.:-))

Vidím,že trúba nezaháľa.Super.;-)Krása.:-O

Moc pěkné;-):yes:zdá se mi dosti pracné:-8,ale jistě výsledek jak vidno je super;-):yes:

Hm, ale teď mě napadlo - takovou krásu tam nevedou :-(

Jak vidno Magduško, člověk se má celý život co učit:-O, za kaštánky 4. bodík, je to pro mne novum :-p:-):yes::-K

Koukám jako puk:-O - já bych jela asi i klidně autobusem, než vytvořit tuhle nádheru:yes:

magdalenka: Já mám obchod dost blízko a tak je rychlejší si dojít :-8:-8

magdalenka: jojo, tuhle paní lenoru znám a vůbec, proč se oblíkat a chodit do krámu, když vše potřebné vlastně je doma, že jo;-):-D:yes::yes::yes::yes:

zizala: ani nie, len sa mi nechcelo ísť do obchodu pre pečivo...

Šikovnice šikovná ;-):yes::yes:

Tématické fráze:
louhované kynute těsto, louhovaný kaštánek, louhovane pecivo z listoveho testa, louhované kastanka, louhovane kaštanky, louhovane kaštanky, proč louhovat pečivo, louhované pečivo

Suroviny:
mouka hladká, voda, droždí čerstvé, sůl, mouka hladká, sůl, olej, voda, droždí čerstvé, voda, soda jedlá, sůl hrubozrnná

Přidat fotografie receptu