Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kandovaná pomerančová kůra (bez mezokarpu)

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

h4ever

Náročný

Doba přípravy 4320 min Doba přípravy: 4320 min

4320 min (4320 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 255 kJ /
300 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy75,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Postup je podobný jako u receptu od Rebeky (Nadi), ale odřízneme bílou část kůry (mezokarp). Krok 2: Pomeranč nakrájíme na osminy. Dužinu sníme. Kůru namočíme minimálně na 3 dny do vody. Každý den vyměníme vodu. Krok 3: Po dvou dnech škrabkou nebo nožem odstraníme bílou (hořkou) část kůry. Necháme další den odmočit a pak seškrábneme zbytky bílé hmoty, která se uvolnila od kůry. Krok 4: Proužky kůry nesmí být tenčí než 1 cm na šířku, aby se netrhaly. Po důkladném odstranění můžete propíchat kůru, aby byla měkčí, viz poznámka #3. Poté kůru rozpůlíme podélně a ještě napříč, získáme tak 32 proužků kůry. Krok 5: Nalijeme trochu vody a dáme na půl hodiny vařit. Poté vodu nevyléváme, ale přelijeme do jiného hrnce. Je-li kůra připravená, tak nasypeme trochu cukru. Krok 6: Na kůru z jednoho pomeranče by mělo stačit 50 až 100 g cukru. Dělám to odhadem. Krok 7: Nyní to zalijeme tou vodou, ve které jsme vařili kůru. Vody nesmí být moc. Dáme vařit na půl hodiny, během které se odvaří většina vody. V momentě kdy se v hrnci vytváří kopečky zbytků z mezokarpu, tak tyto vyndám. Krok 8: Hrnec odstavím, až když hrozí připálení. Kůra je ještě vlhká a nechám ji dosušit (24 h).

Zveřejněno 1. 1. 2016

Poznámka autora h4ever

POZNÁMKA #1:

Tenké plátky pomerančové kůry jsou tlusté 3-4 mm, průsvitné, krásně oranžové, měkké a mají jemnou chuť. Pokud kůru nepropícháte nebude tak měkká, ale kousat se dá. Pokud ji důkladně propícháte jde opravdu dobře kousat. Chuť kůry záleží na pomeranči. Některé pomeranče malé velikosti co jsem zkusil měli hořkou kůru a nebyly tak dobré jako ty velké.

POZNÁMKA #2:

Díky vlhkosti v kůře, jde kůra dobře jíst. Není přeslazená, je průsvitná, vypadá jako oranžová želatina. Kůra se dá docela dobře kousat a je moc dobrá. Je možné že vám to zachutná tak moc, že to brzo sníte.

Rád bych upozornil na to co by se stalo, kdybyste neodstranili bílou část kůry. Ta by nasála větší část cukru, zpotřebovali byste více cukru, kůra by byla tvrdší, měla by příliš moc cukru, byla by bílá a nevypadalo by to dobře. Kůra v takové podobě je dobrá tak na slazení do čaje, ale na kousání nic moc. Také chuť je velmi silná a mírně hořká takže kůra v tomto stavu vydrží déle. Do čaje je ale opravdu vhodná jako mírné sladidlo. I na kůře si pochutnáte, když nasákne čaj.

POZNÁMKA #3:

Jak si vyrobit propichovač na kůru. Vzal jsem si na to ubrousek vyrobený ze špejlí. Jsou to špejle, které jsou sešité dohromady a jsou potažené síťovanou tkaninou. Ubrousek jsem třikrát přeložil tak, aby ty vrstvy špejlí na sebe pasovaly. Když dáte čtyři vrstvy tak to bude lépe držet. Dále potřebujete spoustu špendlíků. Já zapíchal mezi špejle asi tak 4 sloupce po 15 špendlících v jednom sloupci. Zkuste vytvořit mřížku špendlíků 5 x 15 nebo 6x15. Teď stačí už jen z jedné strany přitlačit na hlavičky špendlíků a ty se zabodnou do pomerančové kůry. Výroba tohoto nástroje mi zabrala asi půl hodiny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kandovaná pomerančová kůra (bez mezokarpu)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kN4E

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kandovaná pomerančová kůra (bez mezokarpu)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kN4E

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Veronika.Hrozna:
Teď když znovu čtu váš komentář tak mě udivuje že ji nejdříve uvaříte a pak usušíte. Kůra mi jednou uschla když se nepovedla tak byla asi po týdnu suchá. Nejspíš jsem tam dal málo cukru. Když vyschne tak je tak tvrdá že se nedá vůbec jíst a je to na vyhození. Taky jsem si uvědomil, že píšete, že to vaříte opakovaně. Já vařím jen jednou nejlépe kolem 35-45 minut. Propíchám a nechám 24 ještě nasát vodu a pak to vařím. Jen jednou. Je to dost měkké, pohoda.:-D

Recept jsem zeditoval. Do poznámek 3-4 jsem přidal návod na výrobu jehlovitého nástroje na propichování pom. kůry. Nástroj jsem vyzkoušel a osvědčil se. Kůra je teď ještě měkčí jako normální měkké kandované ovoce (např. ananas). Zjistil jsem, že některé pomeranče co jsem přidal do dávky mají hořkou kůru a tyto kousky nejsou moc dobré. Velké pomeranče měly chuť výbornou a téměř nejsou hořké. Pokud se vám stane, že kůra je hořká, zkuste ještě prsty odstranit zbytky toho mezokarpu během toho jak to sušíte nebo to okrájejte až to uschne.

PS: Protože v této dávce byla hořká kůra, tak kaše z mezokarpu co zbyla byla poněkud nahořklá. Škoda. Ta minulá byla fakt výborná a dá se to použít místo medu.

h4ever:Já před posledním vařením kůru nakrájím nadrobounce,už jak se bude používat a pak ji usuším. Není to třeba propíchat už když to je nadrobno,nebo na dlouhé nudličky. Já budu dělat všechny krom pomerančové,takže to prozkoumám.:-D

Citrónovou jsem ještě nedělal, ale plánuji. Mělo by to být to samé. Chtělo by to nějakou pomůcku na propíchání kůry ale nic mě nenapadá. Jíst to samostatně je taky moc dobré.

Máš odzkoušeno i citronovou a limetkovou? Dá se dělat dle stejného receptu? Já mám vždycinky zásobu,ale teď došla ,tak bych to zkusila dle tvého receptu ! Dělám podle jiného receptu ,také bez mezokarpu ,ale k pečení do všeho, tam nemusí kůra hezká!

Tématické fráze:
výroba kandované pomerančové kůry, jak vyrobit kandované ovoce, kandovaná pomerančová kůra, výroba kandované kůry, výroba kandované kůry, jak vyrobit kandovanou pomerančovou kůru, kandované pomerančové kůry, výroba pomerančove kandovane kury, kandovaná kůra, výroba kandovaného ovoce, jak vyrobit kandovany pomeranc, výroba kandovaného pomerančová kura, výroba kanované kůry, z pomerancove kury, navod na kandovanou kuru, jak se dela kandovana pomerancova kura, jak se dělá pomerančová kůra, kandovany pomeranc vyroba, kandovaná pomerančová kůra recepty, jak pripravit kandovanou pomerančovou kuru

Suroviny:
pomeranče, cukr krystal, voda

Přidat fotografie receptu