Trdelník...maxi
Doma upečete maxi trdelník díky skvělé vychytávce - obyčejnému dřevěnému válečku na těsto. Pokud máte toto pečivo rádi, neváhejte a zkuste to. Vůně trdelníku se krásně rozline vaším bytem a jeho chuť potěší nejednoho mlsouna.
Suroviny pro 5 kusů
5kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 524 kJ / 2 993 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 82,21 g |
| Tuky | 89,67 g |
| Vláknina | 18,36 g |
| Cholesterol | 736 mg |
| Sodík | 713 mg |
| Sůl | 1,66 g |
| Sacharidy | 455,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do misky dáme múku, rozpustené maslo, práškový cukor, vajcia a štipku soli. Pripravíme si kvások nasledovným sposobom: do zohriateho mlieka dáme lyžičku cukru a droždie. Pridáme do zmesi a vypracujeme cesto (podľa potreby pridávame múku). Necháme kysnúť 20-30 minút.
Krok 2: Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky, ktoré vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vyvaľkané cesto rozkrojíme na 3 cm široké prúžky a pevne ich namotáme na valček tak, aby sa prekrývali. Ak máte drevený valček obaľte ho alobalom. Namotaný trdelník potrieme olejom a obalíme v posýpke.
Krok 3: Pripravený trdelník dáme na hlbší plech tak aby rúčky valčeka boli opreté o boky plechu. Nesmie sa dotýkať cesto dna plechu.
Krok 4: Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150-160 °C cca 10-15 minút do zlatista. V plynovej rúre trdelník počas pečenia otáčame. V teplovzdušnej rúre sa pečie rovnomerne.
Krok 5: Po upečení stiahneme trdelník z valčeka ešte raz obalíme v posýpke a necháme vychladnúť.
Zveřejněno 19. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Trdelník...maxi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q1AL
Moje poznámka
Trdelník...maxi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q1AL
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 18 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 19 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 19 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 21 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 23 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 34 minutami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 1 hodinou
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 1 hodinou
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 2 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 2 hodinami
Kávový krém do dortu (retro)
Cikitaka před 3 hodinami
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 4 hodinami
Domácí chléb II.
Penkapa před 4 hodinami
Bramboračka
danal před 6 hodinami
Tématické fráze:
trdelník recept,
trdelnik original recept,
trdelnik,
nejlepsi domaci trdelniky,
recept na trdelník,
trdelníky recept,
trdelník na zavařovacích sklenicích,
recept na trdelníky,
recept trdelník,
ten nejlepsi recept na trdelnik,
jak se dělá trdelník,
trdelník domácí výroba,
trdelník na plech,
nejlepší těsto na trdelník,
testo na trdelnik,
domácí trdelník,
domácí výroba trdelníku,
těsto na trdelníky,
recepty trdelnik,
recepty na trdelník
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
vejce,
cukr moučkový,
mléko,
droždí,
sůl,
olej,
cukr skořice,
cukr vanilkový
Komentáře (56)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
....já to pekla na obalu od teploměru na zavařování:O)omotanem alobalem..samo před motáním potřít olejem,,,aby šel líp sundat......docela to má i podobu jako pravé kupované...a přidala jsem i trošku zakysané smetany....z jiného receptu a rum myslím taky neuškodí:O)
..zkoušejte stojí to za to:O)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=6484038385...