Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka s vinnými rozinkami

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marri Marri

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 40 min

160 min (120 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 986 kJ /
1 909 kcal
Bílkoviny45,37 g
Tuky71,45 g
Vláknina10,76 g
Cholesterol 397 mg
Sodík 61 mg
Sůl0,13 g
Sacharidy265,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Namočila jsem si rozinky do vína. Krok 2: Nejdříve jsem si připravila kvásek, do půlky vlažného mléka jsem rozdrobila kvasnice, přidala lžičku cukru a nechala jsem kvásek vzejít na teplém místě u topení cca 10 minut než nakynul. Krok 3: Máslo jsem si rozpustila na minutu v mikrovlnné troubě. Krok 4: Mezitím co kynul kvásek, jsem prosila mouku, přidala cukr, špetku soli, změklé máslo a směs promíchala. Krok 5: Do sypké směsi jsem poté přidala vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Krok 6: Zpracovávala jsem těsto vařečkou do hladké konzistence, těsto ze začátku lepilo, ale hnětením se lepit přestalo. Krok 7: V misce jsem nechala těsto kynout cca 2 hodiny na teplém místě. Těsto zvětšilo svůj objem cca 2,5x. Krok 8: Vysypala jsem těsto na plochu a zapracovala namočené rozinky, rozdělila na 3, 2 a 1 část. Rozehřála jsem si troubu na 200°C. Krok 9: Z částí jsem si uválela válečky a zapletla vánočku. Krok 10: Vánočku jsem dala na plech vyložený pečícím papírem, pomašlovala žloutkem a posypala vlašskými ořechy, zafixovala špejlemi a nechala ještě na plechu cca 15 minut než se vyhřála trouba a pak ji dala péct. Krok 11: Prvních 5 minut jsem ji pekla na 200°C, poté jsem dala teplotu na 170 °C a pekla 35 minut v horkovzdušné troubě.

Zveřejněno 6. 1. 2016

Poznámka autorky Marri

VÁNOČKU JSEM PEKLA POPRVÉ -

Vánočka je chuťově dobrá, měkká, vláčná, ale rozjela se mi. Možná byla špatně zafixovaná špejlemi nebo bylo málo hutné. Chtěla jsem hodně nadýchanou, nadýchaná byla, ale ještě bych si ji přála více.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s vinnými rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lN35

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s vinnými rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lN35

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

yanull: určitě děkuji, jen me zajímá, kde je zakopaný pes, jestli v rukách a špejlích, nebo ingrediencích, něčeho málo či více?

Jak píše Jitka, napoprvé je Tvoje vánočka velmi zdařilá. I zkušeným se občas rozjede, tak z toho si nic nedělej a pamatuj, že jedině cvik z Tebe udělá mistra ;-):-);-):yes::-K +2

hosta: jej máslo mi uteklo omylem, doplním. Napsala jsem i dotaz na diskuzi na rady, mrkneš prosím?

Napoprvé ji máš moc pěknou. Doporučuju ti mašlovat vajíčkem až po nakynutí a dát možná více špejlí;-) Někam do textu si možná doplň, kdy přidáváš máslo a rozinky - já až po prvním vykynutí, pak zapracuji a těsto s tukem a rozinkami nechám překynout ještě jednou

Tématické fráze:
vánočka recept, kdy maslovat vanocku, top peceni, pečení vánočky

Suroviny:
mouka hladká, droždí, žloutek, mléko, máslo, cukr moučkový, sůl, rozinky, víno červené, oříšky

Přidat fotografie receptu