Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka s vinnými rozinkami

Obvykle se rozinky do sladkého pečiva nakládají do rumu. V tomto receptu se nakládají do červeného vína a na chuti je to znát. Rozinky ve víne připomínají brusinky a vánočka chutná výtečně. Pokud jste vánočku ještě nepekli, nemějte obavy, podle našeho receptu se vám podaří.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marri Marri

Náročný

Doba přípravy 190 min Doba přípravy: 150 min Doba tepelné úpravy: 40 min

190 min (150 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 986 kJ /
1 909 kcal
Bílkoviny45,37 g
Tuky71,45 g
Vláknina10,76 g
Cholesterol 397 mg
Sodík 61 mg
Sůl0,13 g
Sacharidy265,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo necháme povolit a rozinky namočíme do vína. Krok 2: Nejdříve připravíme kvásek. Do půlky vlažného mléka jsem rozdrobímea kvasnice, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kváse, na teplém místě u topení asi 10 minut. Krok 3: Mezitím co kyne kvásek, prosejeme mouku, přidáme cukr, špetku soli, změklé máslo a směs promícháme. Krok 4: Do sypké směsi přidáme vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Krok 5: Těsto vařečkou zpracovávme do hladké konzistence. Těsto ze začátku lepí, ale hnětením se lepit přestane. Krok 6: V misce necháme těsto kynout asi 2 hodiny na teplém místě. Těsto zvětší svůj objem asi 2,5x. Krok 7: Bykynuté těsto přemístíme z mísy na pracovní plochu a zapracujeme namočené rozinky. Těsto rozdělíme na 3, 2 a 1 část. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Krok 8: Z částí těsta vyválíme válečky a zapleteme vánočku. Krok 9: Vánočku položíme na plech vyložený pečicím papírem, pomašlujeme žloutkem a posypeme vlašskými ořechy. Zafixujeme špejlemi a necháme na plechu ještě asi 15 minut dokynout. Krok 10: Vložíme do trouby a prvních 5 minut pečeme na 200 °C, poté snížíme teplotu na 170 °C, a pečeme 35 minut v horkovzdušné troubě.

TIP: 8 důležitých tipů pro pečení vánočky

Zveřejněno 6. 1. 2016

Poznámka autorky Marri

VÁNOČKU JSEM PEKLA POPRVÉ.

Vánočka je chuťově dobrá, měkká, vláčná, ale rozjela se mi. Možná byla špatně zafixovaná špejlemi nebo bylo těsto málo hutné. Chtěla jsem hodně nadýchanou, nadýchaná byla, ale ještě bych si ji přála více.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s vinnými rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lN35

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s vinnými rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lN35

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

yanull: určitě děkuji, jen me zajímá, kde je zakopaný pes, jestli v rukách a špejlích, nebo ingrediencích, něčeho málo či více?

Jak píše Jitka, napoprvé je Tvoje vánočka velmi zdařilá. I zkušeným se občas rozjede, tak z toho si nic nedělej a pamatuj, že jedině cvik z Tebe udělá mistra ;-):-);-):yes::-K +2

hosta: jej máslo mi uteklo omylem, doplním. Napsala jsem i dotaz na diskuzi na rady, mrkneš prosím?

Napoprvé ji máš moc pěknou. Doporučuju ti mašlovat vajíčkem až po nakynutí a dát možná více špejlí;-) Někam do textu si možná doplň, kdy přidáváš máslo a rozinky - já až po prvním vykynutí, pak zapracuji a těsto s tukem a rozinkami nechám překynout ještě jednou

Tématické fráze:
vánočka recept, kdy maslovat vanocku, top peceni, pečení vánočky

Suroviny:
mouka hladká, droždí, vejce, mléko, máslo, cukr moučkový, sůl, víno červené, oříšky, žloutek

Přidat fotografie receptu