Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový krém s parmazánovou kůrou

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 464 kJ /
2 023 kcal
Bílkoviny65,52 g
Tuky128,99 g
Vláknina15,76 g
Cholesterol 316 mg
Sodík 1,50 g
Sůl3,70 g
Sacharidy112,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Parmazánovú kôru pokrájame ostrým nožom na menšie kúsky - cca 1x1cm. Krok 2: Na masle osmažíme do sklovita pokrájanú cibuľu, potom pretlačíme cesnak a necháme zavoňať. Krok 3: Očistené a pokrájané zemiaky a parmazánové kúsky pridáme do hrnca, premiešame, zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme čiernym korením a orieškom. Prilejeme aj mlieko a varíme cca 30 min., zemiaky aj kôra zmäknú. Krok 4: Obsah hrnca rozmixujeme tyčovým mixérom - ak sa úplne nedá, nič sa nedeje, je príjemné pri konzumácii polievky natrafiť na kúsok parmazánovej "žuvačky". Krok 5: Vlejeme šľahačku a sherry - ochutnáme a príp. dosolíme. Už nevaríme, len prehrejeme. Podávame napr. s opečenou topinku, ja som dnes zvolila omeletu pokrájanú na pásky.

Zveřejněno 9. 1. 2016

Poznámka autora magdalenka

Ak kupujeme väčšie kusy parmazánu, obyčajne nám ostáva kôra - síce skvelá, ale ťažko sa konzumuje. Polievka s ňou je výborná.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový krém s parmazánovou kůrou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jNlR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový krém s parmazánovou kůrou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jNlR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

:-O:yes: zajímavý nápad :yes:

Jitkas:ĎAKUJEM! Vedela som, že nesklameš! V mrazničke mám -ešte od minulej talianskej návštevy schovanú asi polkilovú kôru...vedela som, že sa zíde! :-))

Já ji (kůru z parmezánu) dávala do ribollity, když jsem ji jednou vařila. Ona varem změkla a šla pěkně žvýkat :-p:yes:

Jitkas: hm, zajímavé využití :yes::yes:

Ja ji davam i do "minestrone" a tez do dele varenych rajcatovych omacek, typu "ragù napoletano", pri priprave masovych vyvaru. Muzes ji i pohodlne zamrazit a pouzit pozdeji, jinak ztvrdne jako beton. Muj syn si ji nahrival v troube a pak "zvykal", v lete klidne na gril, taky dobrota. Kdyz je cerstva, lze ji i nakrajet na male kousky a pridat pri priprave obycejneho risotta, hned v pocatku, je to slusna pracicka, chutove ovsem dobrota...
Predstav si, ze je mozno ji dat i malym detem, kdyz jim rostou zubany, ony je "zuzlaji" s velkou intenzitou a desne si pri tom pomlaskavaji, pochopitelne pak "voni" totalne po parmezanu a je nutno je vykoupat ;-)

Jitkas: Mala som tu cez sviatky na návšteve príbuzných od Parmy, obdarovali ma (aj) veľkým kusom skvelého syra z malej syrárne u nich, žiaden reťazec. Medzi iným sme sa bavili aj o využití "kôry" z parmezánu, majú vo zvyku variť z nej polievku.
Možno aj ty vieš nejakú? Zdravím!

Jitkas:;-):yes::yes::yes:

magdalenka: Neboj, zadne hnusne "svinstvo" na kure neni, naopak, je to koncentrat mineralu a vitaminu. V Italii se rika, ze parmazan je jako cunik po zabiti, proste se vyuzije cely, nic nezbyde. Jen se "kura" pred pouzitim oskrabe tupou stranou noze, aby se odstranil vosk, kterym je potazena. Nebo, je-li kus vetsi, lze vosk postrouhat na struhadle, ale pozor na prstiky....Pepe by se mel seznamit lepe s vyrobou tohoto syru a pak teprve psat svoje "usudky"....

prosciuto: Vďaka za rozšírenie obzorov.

prosciuto 9. 1. 2016 18:19
Zrejme neviete, že v tej kôre (nielen na Parmezáne, ale na každom syre) sa počas zrenia syra zhromažďuje všetko "svinstvo", ktoré síce nie je jedovaté, ale nie je vhodné na konzumáciu. Preto sa vyhadzuje.

Moje gusto je to taky:-):yes:, ale bohužel nemám tu kůrku, o které to je;-):-))

:yes::yes:Paráda:yes:

Holky, dík za záujem i body!:-K

A přesně i moje gusto ;-):-p

:-O tak to je přesně moje gusto!!!:-p:-p:yes:

Tématické fráze:
bramborový salát, využití parmezánu, kora z parmezanu

Suroviny:
parmazán, brambory, cibule, máslo, česnek, vývar, mléko, sůl, pepř, ořech muškátový, smetana ke šlehání, sherry

Přidat fotografie receptu