Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka s brusinkami

Hodnocení receptu je 4,2 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marri Marri

Snadný

Doba přípravy 285 min Doba přípravy: 240 min Doba tepelné úpravy: 45 min

285 min (240 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 318 kJ /
3 900 kcal
Bílkoviny84,08 g
Tuky134,29 g
Vláknina22,86 g
Cholesterol 639 mg
Sodík 48 mg
Sůl0,07 g
Sacharidy577,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ze lžičky vlažné vody, lžičky cukru, špetky soli a lžičky mouky a celého rozdrobeného droždí nechám vzejít kvásek. Krok 2: Cukr moučku a 2 žloutky utřu do pěny. Krok 3: Smíchám prosáté mouky, nastrouhanou kůru z citronu, vanilkový cukr a muškátový ořech. Krok 4: Nakrájím si sádlo a máslo na kostičky a nechám lehce rozehřát. Krok 5: Do misky se sypkou směsí přidám utřený cukr s vejci, rozpuštěné sádlo s máslem, vzešlý kvásek, brusinky a postupně přilévám vlažnou vodu a zpracovávám těsto. Krok 6: Nechala jsem jej kynout na teplém místě 1 hodinu, poté jsem jej ještě jednou zpracovala a opět nechala kynout další 3 hodiny. Krok 7: Těsto jsem si rozdělila na části a zapletla vánočku. Krok 8: Na plechu jsem ji fixovala špejlemi, po předchozích vánočce, která se mi rozjela, jsem to raději nechtěla riskovat. Krok 9: Peču v horkovzdušné troubě na 180 °C zhruba 45 minut.

Zveřejněno 16. 1. 2016

Poznámka autorky Marri

Na doporučení od zkušených z TOPreceptů, jsem nedala mléko, ale raději vodu, pouze žloutek a ne celá vejce, mouku jsem použila nejen hladkou ale i polohrubou, přidala jsem napůl sádlo a další radou bylo dvojité zpracování a kynutí. Musím říct, že to byly rady nad zlato. Chválit sám sebe je divné, ale tato vánočka je prostě téměř perfektní. Děkuji moc, teta, která je cukrářka, nevěřila vlastním chuťovým buňkám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s brusinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zyZ8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s brusinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zyZ8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Jana Remkova: Janičko, děkuji :-K

Paráda!!!:yes:

spagetka: aha, dobre, mě právě zajímalo, zda to má vliv na chuť či nadýchanost, taky olej moc nemusím.:yes:

Marri: olej bych nedoporučovala, zůstala bych u másla a sádla. Už nevím přesně v čem jsem to vyměnila a prostě olej mi tam vyloženě neseděl, nebylo to ono

hosta: budu budu :))

zizala: no to jo, ale něketří moji strávnici je vyrýpavají, tak takto to maji snazší :D

jaky bude rozdíl, když vyměním máslo a sádlo za olej, prosím?

Dovolím si doporučit zapracovat brusinky při posledním hnětení těsta u bodu 6. Budou rovnoměrně rozptýlené v těstě ;-)

Marri::-)):-)) tak trénuj z tohoto těsta mazanec, velikonoce na krku...:-D

hosta: jen je mi lito přítele, asi bude teď jíst jen vánočky :D

hosta: no musím říct, že toto těsto práve moc nelepilo, ale určítě zkusím, láká mě jakákoli nadýchanost :D :):-K

Marri: určitě - a daleko lépe se s těstem pracuje, vůbec se nelepí, je pružnější:-)

hosta: jo,tak na to jsem zapomněla, tak příště, děkuji :) bude to pak vláčnejší asi, že?

Dobře využíváš rady, myslím, že kostička droždí na tohle množství mouky je akorát, prášek bych asi nedávala. Zkus příště - při dvojím kynutí - nechat nejdříve vykynout bez tuku, přidat ho až při druhém kynutí. Když dáš dřív tuk než vodu či mléko, mastná mouka tak dobře nevstřebá tekutinu. Na těstě při zpracování poznáš ten markantní rozdíl na vlastní oči (či ruce);-)

Marri:vím, že někdo přidává i prdopeč, já to nikdy nekombinovala, takže já ti neporadím ;-)

spagetka: Děkuji děkuji :-K ale jeste to neni uplně dle mých představ, mám další tip, přidat lžičku prdopeče, co na to říkáš?

Tak tohle se ti fakt povedlo :yes::yes::yes::yes:

Tématické fráze:
babicovy dobroty 16.1.2016, grilovaná vánočka, pečení vánočky, brusinky čerstvé droždí, nejlepší vánočka se sádlem recept, vanocka, recept s brusinkami, nejlepší vánočka ze sádla, vánočka z polohrubé mouky a sadla, top recepty na vánočku, diskuze k vanocce, vánočka se rozjela, babicovy vánočka, recept na kynutou buchtu s rozinkami a pomerančovou kurou, nejlepší zpracování vánočky, vánočka z pekárny na chleba, vánočka z hladké mouky

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, sádlo, máslo, žloutek, cukr moučkový, voda, droždí čerstvé, brusinky, sůl, ořech muškátový, cukr vanilinový, kůra citronová

Přidat fotografie receptu