Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kerkonošské sejkory

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

jana4310

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 255 kJ /
1 734 kcal
Bílkoviny92,89 g
Tuky62,08 g
Vláknina22,90 g
Cholesterol 2,07 g
Sodík 856 mg
Sůl1,68 g
Sacharidy189,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nastrouháme syrové brambory, smícháme všechny ingredience. Krok 2: Plát plotny nebo elektrický plech potřeme špekem a pečeme tenounké placičky po obou stranách. Krok 3: Po upečení hojně potíráme rozpuštěným máslem.

Zveřejněno 19. 1. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kerkonošské sejkory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rnA6

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kerkonošské sejkory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rnA6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (18)

linkstrem 20. 1. 2016 20:31
Tak tohle je recept na bramboráky,které se dělají v Tyrolsku.Bez česneku a majoránka a jmenují se kartofelpuffer!A jí se zásadně s jablečnou přesnídávkou!

hosta: Málokdy zkouším podezřelé recepty, to je pravda, ale to je tím, že mi je líto času a peněz na věci, o kterých mám pochyby. Tady šlo jen o 2 vejce :-)

zizala: jsi dobrá, žes to realizovala :yes::yes::yes:, fotka je pěkná.
Ale prostě v tomto jsem dost tvrdohlavá koza, pro nás to sejkory nejsou. Placky možná, ale ne název receptu ;-):-D, uznávám, že jedlé to asi bude :yes::yes:

Recept je zajímavý ;-),ale sejkory si dávám pokaždé, když jsme na jarmarku v Jilemnici,tam je pečou na tálkách,ale vždy je tam česnek i majoránka:-S:-K

jana4310: Až budeš mít svou nebo od někoho hezčí fotku, tuhle vyhoď ;-):-8
Máslem už jsem nepotírala, tuku ze šlehačky a žloutků je tam až dost.

zizala: no vida, tvoje zvědavost zvítězila. To je dobře, že jsi to zkusila a není třeba se teoreticky dohadovat, co jde a co už ne:yes:

Zkusila jsem placky upéct z 1/4 množství. Recept funguje :yes:, kdyby tam bylo méně šlehačky a vajec, šlo by to i bez mouky. Jsou i jemné, celkem chutné, připomínají spíš lívanečky :-)
Kdo ale aspoň trochu dbá na to, co jí, často je dělat nebude ;-)
Foto přidám, až se manžel vrátí z domovní schůze, já nefotím :-8
Bod jsem dala.

Pocházím od Vysokého n.J. - do sejkor se u nás nikdy smetana nedávala, ale ani česnek s majoránkou. Do těsta na sejkory dáváme trochu rozpuštěného sádla,pečeme na kamnovém sporáku na plátech (v létě venku na grilu, na kterém mám právě kvůli sejkorám litinové pláty ze starých kamen) a upečené pomašlujeme máslem. Je pravda, že v každé rodině se sejkory dělají trochu jinak - stejně jako kyselo.

cathleen: že by toto těsto teklo, si myslím také. Ale vůbec by to nemělo vadit při tom množství vajec - vaječná omeleta je také tekutá.
:-O Ale pokud sejkory mají být bramboráky - u nás cmunda - tak od té je to hodně daleko. U nás bez smetany a buď úplně bez vajíčka nebo tak 1 vejce na 1,5 až 2 kg brambor, česnek a majoránka ve velkém nesmí chybět a mouka podle potřeby. A pekla se na pomaštěném tálu, my ji smažíme na sádle nebo na oleji. :-p

jana4310: souhlas, rozveď do receptu, jak píše cathleen, zkusím. Ale nezlob se, typické kerkonošské sejkory (bramboráky) to nejsou. Tchýňka zřejmě pocházela z velmi bohaté rodiny, nic ve zlým, nechci tě urazit. Akorát mi tam silně bude chybět česnek a majoránka, ale vyzkouším - fakt ;-);-)
Celá moje velká rodina je z Železnobrodska a co se týče našich halušek či bramboráku, v tom mám dost jasno;-);-);-);-);-) ale šlehačka--- nezlob se, ta se tu fakt nikdy do těchto jídel nedávala, ta se používala fakt na vymazlenější pochoutky. Ty asi myslíš, že jste si to vymysleli takto v posledních letech,kdy si můžu šlehačku kdykoli koupit. No proč ne. Jak píšu, vyzkouším, ale obávám se, že bez česneku a majoránky to budu jíst jen já. Bez urážky.
Pravdu má i žížalka, se smetanou se obchodovalo, jasně, že si nechali něco pro sebe, ale do "obyčejných" bramborákú je fakt necpali. Jak píšu, to je výmysl moderní doby, kdy se šlehačka cpe kamkoli, tehdy lidi šetřili, jenže chuťově je to jinde.....

V chudých krajích lidé, pokud měli vejce a smetanu, tyto šetřili a prodávali na jarmarcích. A to i sedláci, natož skuteční chudí.
A to už vůbec nemluvím o tom, že v chalupách bývalo běžně 10 i víc hladových krků ke stolu. A teď si to vynásobte - vejce, smetana :-)):-))

jana4310: Jani, dopiš to do receptu - víc ho rozveď. Ne všichni čtou komentáře. Může to být dobré, já si tu konzistenci těsta ale bez vyzkoušení nepředstavím.
Dříve opravdu chudí lidé v Kérkonoších si smetanu a vejce, pokud měli, spíš šetřili jinam - takhle jsem to myslela;-)

milá špagetko,můžu tě ujistit,že tady ve vsi je co chalupa jiný recept.Ale je fakt,že k naší babce na sejkory chodili všichni známí.V létě je děláme na zahradě,naši kluci vymysleli nad ohniště připevnit na nohy pláty ze starých kamen a tam je pečeme.

elektrický plech je rovný stolní gril.Ten jen potřeš špekem a vlastně na sucho opečeš sejkory.Je to recept mé tchýně, její tchýně- prostě letitý.Mám ho vyzkoušený hodně.Nestačíš péct,odběr je přímo z plotny,u nás se stojí fronta.Chudé jídlo to sice je,ale smetanu měli vlastní a vejce také.

cathleen::yes::yes: ale líp jsi to rozvedla :yes::yes:

Tématické fráze:
sejkory recept, smazene sejkory, těsto na sejkory, sejkory, staročeské sejkory, recept stary na sejkory, cmunda se švestkami, recept na sejkory, sejkory na plechu bez česneku, recept n sejkory, sejkory jinak, cmunda se svastkama, jak se delaji sejkory, recept sejkory, peceme sejkory, sejkory staroceske jidlo, starý recept na sejkory, sejkory mouka, co to ja na sejkory, sejkory testo

Suroviny:
brambory, vejce, smetana ke šlehání, mouka hladká, sůl, kmín celý

Přidat fotografie receptu