Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opluskance

Opluskance jsou tradičním sladkým pokrmem ze Slovácka. Jde o jakousi podobu halušek z polohrubé mouky, které uvaříme ve vodě a při servírování je doplníme pikantními povidly a mákem. Samozřejmě nesmíme zapomenout na jejich polití rozpuštěným máslem.

Hodnocení receptu je 5,0 (43×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 5 min

30 min (25 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Z vejce, mouky, soli a mléka umícháme polotuhé těsto. Krok 2: Buď přes haluškovač nebo vykrajováním malou lžičkou zaváříme do vřící osolené vody maličké nočky. Krok 3: Když vyplavou, jsou hotové a scedíme je. Krok 4: Na talíři do nich vmícháme povidla, posypeme je mletým mákem a pokapeme rozpuštěným máslem.

TIP: Oblíbená sladká jídla s mákem

Zveřejněno 19. 1. 2016

Poznámka autorky cathleen

Recept je z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opluskance

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mx33

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opluskance

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mx33

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Jozefína Havlínová 7. 12. 2016 21:42
u nás se tomu na slovenské vesnici říkalo pupáčky s mákem a někdy postačily pokrájené opečené na sucho rohlíky :-) a jak to chutnalo:-D

tejaja: :yes:

Zobrazit starší odpověď

Zdenka Urbanová 22. 11. 2016 19:44
U nás jsme to jedli naslano,tvaroh a smetana,Moc dobré,ňam :)
;-);-)

<3

ušmouraný regiment se říkalo na slovácku:pamatuju :-p

Mirka: Pokrájel se knedlík kynutý, rozvařeným mákem, povidly a cukrem.
:-p

cathleen:

Zobrazit starší odpověď

Tak tohle znám velice dobře, u nás tomu říkáme škubánky, sypeme mletým mákem s cukrem a poléváme máslem. Vždycky se jich doslova, lidově řečeno přežeru.

Jaria: jasně, že škubánky jsou něco jiného, ale tohle jídlo se jmenuje téměř od vesnice k vesnici jinak - no a někde tomu říkají škubánky:-8;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tohle mi nějak uteklo;-) mňam :yes:

Kadlik: ten rum asi někdy zkusím, ale i bez něj - máš velikou pravdu, že je to moc jedlé. Chutné, levné, rychle uvařené:-)

a ty povidla rozmíchat s troškou rumu... krásně pak voní, a jsou řidší... Ježišmarja, já bych toho zežral tři talíře!!!:-)):-)):-)) a hodně mi to připomnělo jídlo mého dětství - říkalo se tomu Pekařská bída... hlavně tím, že se to taky jedlo v veliké mísy, co byla uprostřed stolu!!!:-p

vlastaszokeova: ne, to jsou prostě opluskance;-) někde zvané i zašmúraný regiment :-D

Já bych řekla , že jsou to spíše noky nebo halušky bez brambor.Vlasta Szokeová

gurmet: máš na mysli bramborové knedlíky:-?

Znám tohle jídlo, pod názvem "Ochlupkanky", u nás se dělalo z nakrájených knedlíkůa jedlo se to z velké mísy! :-p

Za mou malickost bod-jednoduche a urcite strasne dobre.

to je zajímavý recept,vyzkouším:yes:

Pěkný recept, dobré jídlo:-p+:yes:Že už něco pamatuje není na škodu, možná lepší než jiné s velkou "galerií" koření:-D

Tématické fráze:
zasmurany regiment, ušmouraný regiment, pekařská bída, pupáčky, pupáky s mákem, opekance- pupáky recept, pupáčky s jablky, kuchařka tradičních pokrmů na slovácku-recepty, pekařská bída s jablky, slovenské pupáčky, pupáky recepty, slovacko recept s makem, pupacky s mákem, pupáky recept, josefina havlínová, popluskance, ušmouraný, recept zašmúraný regiment, pupáky s mákem recept, pupáky z z polohrubé mouky

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, sůl, mléko, povidla švestková, mák mletý, máslo

Přidat fotografie receptu