Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně jako kompot

Kompoty se ve velkém zavařovaly zejména v dobách našich babiček a prababiček, nicméně dodnes mají své kouzlo. Nejčastěji se připravují z různého sezónního ovoce, ale za zkoušku stojí i kompot z dýně. Připravte si ho podle našeho receptu.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Středně náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 35 min + 2 dny louhování

55 min (20 min příprava + 35 min tepelná úprava, + 2 dny louhování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 497 kJ /
4 899 kcal
Bílkoviny25,78 g
Tuky6,16 g
Vláknina72,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 42 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 152,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na louhování připravíme octovou vodu smícháním 1 dílu octa na 10 dílů vody. Krok 2: Dýni oloupeme, vydlabeme vnitřek a nakrájíme na kostky. Pak ji zalijeme ve větším hrnci octovou vodou tak, aby byla potopená a necháme 2 dny v chladnu louhovat. Krok 3: Po 2 dnech vodu vylijeme. Do hrnce nalijeme 2 litry čisté vody, přisypeme cukr a svaříme. Krok 4: Přidáme dýni a vaříme asi 5 minut. Poté dýni vyndáme a naskládáme ji do čistých sklenic. Krok 5: V téže cukrové vodě povaříme asi 10 minut omyté citrony nakrájené na kolečka, skořici, vanilku a hřebíček. Krok 6: Poté z vody vše vyndáme a vzniklým nálevem zaléváme dýni ve sklenicích tak, aby byla ponořená. Pokud nálev nevystačí, přidáme převařenou vodu. Krok 7: Sklenicím po naplnění otřeme hrdla, zavíčkujeme a sterilujeme na 85 °C asi 20 minut. Sklenice uskladníme na chladném místě.

TIP: Jak zavařovat v troubě

Zveřejněno 20. 4. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýně jako kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lO8r

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýně jako kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lO8r

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Dnes jsem dělala, je výborný, děkuji za recept.:yes::yes::yes:

Díky tejaja za odpověď,mám bílou tykev,která syrová chutná jako nezralé banány.Letos mi s těch samých semen vyrostlo několik sazenic
které plodí světle zelené jemně skvrnité obludy s růžovooranžovou dužinou.Ostatní jsou bílé až krémové.Mám ještě dýni olejnou,zatím jsem ji neochutnala.Vypadá jako meloun tmavě zelená,jen má jemná žebra,nyní zežloutla a vypadá stejně jako na Slovensku u babičky na poli.Zelené cukety používáme místo krmné řepy-burgánu.Dělám nejradši řízky,nakrájím,osolím nechám vyslzet a potřu utřeným česnekem se solí a obalím v hl.kukuřičné mouce,vajíčku zase v mouce smažím na oleji či sádle s brambory mňam.(bílé tykve)
Stejně dělám hlívy,hřiby,dutonožky.Tato mouka se nepřipaluje při smažení a nedráždí pod zubní protézou tátu,ten říkal že vše bylo dýně.Malé,velké ,dlouhé baňaté a různé strakaté,uvnitř světlé až žluté.Jako dítě jsem nechápala že na Slovensku byly všechny jedlé a tady většina na okrasu.Tátův děda jezdil s několika dalšími do Velkého Berazna na jarmark odkud si vozili semena,obilí,dobytek...
Dnes je tam přehrada a obrovské jezero pitné vody,vesnice pod vodou a lidé ve městech.Nad přehradou zbylo asi10-20vesnic kde dožívají staří a pár mladších kteří se odmítli stěhovat,pak je Ukrajina.Zdravím Dzubová už mám registraci.

Jana Remkova:Janka ďakujem, aj u nás je Terezy.;-) A meno nevadí, to sa stane. :-D;-)

tejaja: Týý jo a jak jsem ti zkomolila jméno!!:-O. A Terezko, u náz je dnes Terezy, tak všechno nejlepšííí! :-D:-K

Jana Remkova: Janka, už som z Prahy doma, tak som si všimla. ;-)
Inak v Prešove sa dziňankou nenazýva polievka, ale tekvicový prívarok. http://www.toprecepty.cz/recept/2749-tykvovy--priv...

Miluše Dzubová: Ahojky;-)
Tak si mi pripomenula, že vlastne som túto polievku tu ešte za tie roky nedala :-D:-D:-D Díky zapodnet, v najbližšej dobe dám. Len upozorňujem, že dyňanka sa robí z tekvice ( tykve ), nie z oranžovaej dyne. A tomôže byť v Čechách problém.
Pochádzam z Prešova, a tam je veľa Rusínov, a tí sa vždy tiež hnevali, nikdy im nechceli napísať rusínsku národnosť, že taká neexistuje, písali im ako vravíš, ukrajinskú. Aá po 89. roku sa to konečne pohlo.
Holúbky sú super, nemajú chybu. S tou kapustou máš pravdu. Naša je úplne iná. Ako píšeš, zelená a listy krásne odlúpneš. Aj keď naložím zimnú kapustu, tak z nej je kyslá kapusta úplne iná ako v Čechách.
Ak máš k dispozícii tekvicu, teda nie cuketu, tak sa mrkni na moje recepty, možno nájdeš niečo, čo nerobíš alebo nepoznáš. Receptov s tekvicou tu mám niekoľko. Žiadna cuketa sa tekvici navyrovná. Kompót robím bez tresti, mrkni, je tu recept, desaťročia ho tak robíme, je vynikajúci.
Vidím, že si neregistrovaná, ak by si niečo chcela vedieť, čo nenájdeš v mojich receptoch, napíš mail, mám ho v profile. ;-)

Miluše Dzubová: Musíte dotaz poslat Tejaji-Terezce Rarčuškové, tohle není její recept a pravděpodobně si vašeho dotazu nevšimne :-)

Miluše Dzubová 15. 10. 2014 08:07
TEJAJA,prosím vás neznáte recept na dýňanku,táta pochází z východního
Slovenska-Nová Sedlica.O této polévce básní celý život,nemohu sehnat
recept ani od příbuzenstva.Byla ze strouhané dýně(tykve)s kuličkami
z těsta.Babička mluvila rusňácky a psala jen ukrajinsky-ve školách se
vyučovalo též ukrajinsky(do občanek jim psali ukraj.národnost,táta 6x
vrátil OP že je Slovák a ne Ukrajinec)Holubky-závitky,byly plněné šťouchanými brambory s kapustou-zelím.Až později s rýží a masem.Pos-
kládané na vrchních listech z hlávek v největším hrnci(20-40L)navrchu
zbytek listů zalité vodou a pomalu vařili několik hodin,dle množství.Bohužel zde není zelí jako na Slovensku,to bylo tmavě zelené a listy se dobře odlupovaly když se hlávka nahřála v horké vodě.Mělo i jinou zemitou chuť,zde je zelí jen bílé na krouhání.
Dnes všude uvádí zalité rajčat.protlakem,ale to je od Maďarských hranic.Holubky od táty, lze jíst se smetanou nebo maštěné roztopenou slaninou a cibulína ni posmaženou,nebo jen tak přímo z
hrnce.Tady je dělám jako lazaně,zelí náplň,zelí atd.pomalu vařím v troubě zalité vodou z povařeného zelí.Budu vděčná za jakékoliv recepty,děkuji předem M. Dzubová.PS:z bílé tykve dělám řízky,brambo
ráky,nákypy,řezy nebo matesy.Kompot jsem ještě nedělala jen z dýně
goliáš,v80letech to byl hit,s ananasovou a pomerančovou trestí.
Nejlepší byl s meruňkovou.Prostě každá doba přinese dobré i nedobré.Internet pomáhá milionům lídí,a zároveň ubližuje(kriminalita).Díky němu si můžeme vyměnit recepty rady i
fotografie... Díky všem kdo mi odpoví nebo pošlou recepty.

Bibinka: I jááá, Bibi, i já ji mám dlouho!;-)

Jana Remkova:Jani, plno lidí to považuje za to samé, ale podobné si to je chuťově a je si to příbuzné, každé je však jiné. Na stolečku máš úplně stejnou dečku, ještě mám takový ubrus a prostírání-stráááášně dlouho;-):-D

Takže..konečně jsem vyfotila dýni, ze které my tady děláme kompot. Bibi, pokud to není ona, obrázky raději smaž, aby to ostatní nepletlo. Dnes jsme ji krájeli, tak jsem si hned vzpoměla, že tady byla kolem toho menší polemika. Láďa tvrdí, že dýně a tykev jedno a totéž a já si myslím, že ne. Tohle je podle sáčku, ze ktrerého jsme ji vyseli Dýně obrovská. Asi 8 kusů nám sežrali slimáci:-((, zůstaly dvě, jedna menší na stole a druhá větší, ta rozkrojená;-)

:-D;-);-);-)

Už mlčím,mlčím,je to vysvětleno,chápu :-*:-*:-*

Magdalenka, nielen v tvojhom okolí, aj u nás sa dyňou nazýva zelený plod s červenou dužinou:-D
Jirinka, to slovíčko za pomlčkou ( cuketa ) dáli múdre hlavy za posledné 3 roky. Nie je to cuketa, cuketa je iný príbuzný plod, ten pozná každý. O detstva sme používali tekvicu, ako píše magdalenka, na prívarky, polievky, atď. O cukete vtedy ešte nikto ani nechyroval. Tento kompót dostala mamička od kolegyne niekedy okolo r. 1965, a vtedy žiadnu cuketu ste nikde nedostali. Toto, čo som dala na obrázku sa u nás volá tekvica.
Tak ešte raz Jirinka, toto je tekvica ( kupujem odrodu Květa, pretože sa neťahá, je kríčková ) http://images.google.sk/imgres?imgurl=http://www.s... a toto je cuketa http://www.flora.sk/index.php?selected_id=126&a... To isté slovo v češtine a slovenčine nemusí znamenať to isté;-)

Holky, já jsem celé odpoledne hledala, jestli někde nemám fotku té kulaté dýně, ano, Bibi, dělají se z ní masky na Helowen. Jiřko, to není cuketa na tom odkazu od Terezky, je to tykev a tady nám asi všem dělá malinko problém čeština a slovenština. Dýně je kulatá, rozhodně ano a žlutá. Tykev je tvarově, jako cuketa, ale nikdy jsem nevěděla, že se dá tak zavařovat, jako dýně žlutomasá, škoda sakra, že nemám ani sáček od ní, teď jsme ji nasadili na zahradu. Vypěstovali na okně a už ji máme pod netkanou fólií, kdyby na ni ještě přišel mrazík. Tak počkám, až doroste a pak ji tady přidám.;-) Jo a Hello, ta dýně, o které píšeš by mne taky zajímala, ale neviděla jsem nic podobného!:-O

Tématické fráze:
zavarování dýne, recepty z dyně, dyně, dýňový kompot od babičky, dýně zavařování, zavařování dyně s ananasem, zavařování dyní, helowen dyne, dýně hokaido recepty zavařování, zavařování dýně hokaido, kompot z cukety, zavařená dýně s ananasem, hokaido kompot, dýně hokaido zavařování, dýně s ananasem, jak se zavařuje dýně, recept na zavařování dýně, zavařená dýně, dýňový kompot bez sterilizace, dyňový kompot

Suroviny:
dýně, cukr, citron, skořice celá, lusk vanilkový, koření hřebíček, ocet, voda

Přidat fotografie receptu