Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně jako kompot

Kompoty se ve velkém zavařovaly zejména v dobách našich babiček a prababiček, nicméně dodnes mají své kouzlo. Nejčastěji se připravují z různého sezónního ovoce, ale za zkoušku stojí i kompot z dýně. Připravte si ho podle našeho receptu.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Středně náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 35 min + 2 dny louhování

55 min (20 min příprava + 35 min tepelná úprava, + 2 dny louhování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 497 kJ /
4 899 kcal
Bílkoviny25,78 g
Tuky6,16 g
Vláknina72,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 42 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 152,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na louhování připravíme octovou vodu smícháním 1 dílu octa na 10 dílů vody. Krok 2: Dýni oloupeme, vydlabeme vnitřek a nakrájíme na kostky. Pak ji zalijeme ve větším hrnci octovou vodou tak, aby byla potopená a necháme 2 dny v chladnu louhovat. Krok 3: Po 2 dnech vodu vylijeme. Do hrnce nalijeme 2 litry čisté vody, přisypeme cukr a svaříme. Krok 4: Přidáme dýni a vaříme asi 5 minut. Poté dýni vyndáme a naskládáme ji do čistých sklenic. Krok 5: V téže cukrové vodě povaříme asi 10 minut omyté citrony nakrájené na kolečka, skořici, vanilku a hřebíček. Krok 6: Poté z vody vše vyndáme a vzniklým nálevem zaléváme dýni ve sklenicích tak, aby byla ponořená. Pokud nálev nevystačí, přidáme převařenou vodu. Krok 7: Sklenicím po naplnění otřeme hrdla, zavíčkujeme a sterilujeme na 85 °C asi 20 minut. Sklenice uskladníme na chladném místě.

TIP: Jak zavařovat v troubě

Zveřejněno 20. 4. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýně jako kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lO8r

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýně jako kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lO8r

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Dnes jsem dělala, je výborný, děkuji za recept.:yes::yes::yes:

Díky tejaja za odpověď,mám bílou tykev,která syrová chutná jako nezralé banány.Letos mi s těch samých semen vyrostlo několik sazenic
které plodí světle zelené jemně skvrnité obludy s růžovooranžovou dužinou.Ostatní jsou bílé až krémové.Mám ještě dýni olejnou,zatím jsem ji neochutnala.Vypadá jako meloun tmavě zelená,jen má jemná žebra,nyní zežloutla a vypadá stejně jako na Slovensku u babičky na poli.Zelené cukety používáme místo krmné řepy-burgánu.Dělám nejradši řízky,nakrájím,osolím nechám vyslzet a potřu utřeným česnekem se solí a obalím v hl.kukuřičné mouce,vajíčku zase v mouce smažím na oleji či sádle s brambory mňam.(bílé tykve)
Stejně dělám hlívy,hřiby,dutonožky.Tato mouka se nepřipaluje při smažení a nedráždí pod zubní protézou tátu,ten říkal že vše bylo dýně.Malé,velké ,dlouhé baňaté a různé strakaté,uvnitř světlé až žluté.Jako dítě jsem nechápala že na Slovensku byly všechny jedlé a tady většina na okrasu.Tátův děda jezdil s několika dalšími do Velkého Berazna na jarmark odkud si vozili semena,obilí,dobytek...
Dnes je tam přehrada a obrovské jezero pitné vody,vesnice pod vodou a lidé ve městech.Nad přehradou zbylo asi10-20vesnic kde dožívají staří a pár mladších kteří se odmítli stěhovat,pak je Ukrajina.Zdravím Dzubová už mám registraci.

Jana Remkova:Janka ďakujem, aj u nás je Terezy.;-) A meno nevadí, to sa stane. :-D;-)

tejaja: Týý jo a jak jsem ti zkomolila jméno!!:-O. A Terezko, u náz je dnes Terezy, tak všechno nejlepšííí! :-D:-K

Jana Remkova: Janka, už som z Prahy doma, tak som si všimla. ;-)
Inak v Prešove sa dziňankou nenazýva polievka, ale tekvicový prívarok. http://www.toprecepty.cz/recept/2749-tykvovy--priv...

Miluše Dzubová: Ahojky;-)
Tak si mi pripomenula, že vlastne som túto polievku tu ešte za tie roky nedala :-D:-D:-D Díky zapodnet, v najbližšej dobe dám. Len upozorňujem, že dyňanka sa robí z tekvice ( tykve ), nie z oranžovaej dyne. A tomôže byť v Čechách problém.
Pochádzam z Prešova, a tam je veľa Rusínov, a tí sa vždy tiež hnevali, nikdy im nechceli napísať rusínsku národnosť, že taká neexistuje, písali im ako vravíš, ukrajinskú. Aá po 89. roku sa to konečne pohlo.
Holúbky sú super, nemajú chybu. S tou kapustou máš pravdu. Naša je úplne iná. Ako píšeš, zelená a listy krásne odlúpneš. Aj keď naložím zimnú kapustu, tak z nej je kyslá kapusta úplne iná ako v Čechách.
Ak máš k dispozícii tekvicu, teda nie cuketu, tak sa mrkni na moje recepty, možno nájdeš niečo, čo nerobíš alebo nepoznáš. Receptov s tekvicou tu mám niekoľko. Žiadna cuketa sa tekvici navyrovná. Kompót robím bez tresti, mrkni, je tu recept, desaťročia ho tak robíme, je vynikajúci.
Vidím, že si neregistrovaná, ak by si niečo chcela vedieť, čo nenájdeš v mojich receptoch, napíš mail, mám ho v profile. ;-)

Miluše Dzubová: Musíte dotaz poslat Tejaji-Terezce Rarčuškové, tohle není její recept a pravděpodobně si vašeho dotazu nevšimne :-)

Miluše Dzubová 15. 10. 2014 08:07
TEJAJA,prosím vás neznáte recept na dýňanku,táta pochází z východního
Slovenska-Nová Sedlica.O této polévce básní celý život,nemohu sehnat
recept ani od příbuzenstva.Byla ze strouhané dýně(tykve)s kuličkami
z těsta.Babička mluvila rusňácky a psala jen ukrajinsky-ve školách se
vyučovalo též ukrajinsky(do občanek jim psali ukraj.národnost,táta 6x
vrátil OP že je Slovák a ne Ukrajinec)Holubky-závitky,byly plněné šťouchanými brambory s kapustou-zelím.Až později s rýží a masem.Pos-
kládané na vrchních listech z hlávek v největším hrnci(20-40L)navrchu
zbytek listů zalité vodou a pomalu vařili několik hodin,dle množství.Bohužel zde není zelí jako na Slovensku,to bylo tmavě zelené a listy se dobře odlupovaly když se hlávka nahřála v horké vodě.Mělo i jinou zemitou chuť,zde je zelí jen bílé na krouhání.
Dnes všude uvádí zalité rajčat.protlakem,ale to je od Maďarských hranic.Holubky od táty, lze jíst se smetanou nebo maštěné roztopenou slaninou a cibulína ni posmaženou,nebo jen tak přímo z
hrnce.Tady je dělám jako lazaně,zelí náplň,zelí atd.pomalu vařím v troubě zalité vodou z povařeného zelí.Budu vděčná za jakékoliv recepty,děkuji předem M. Dzubová.PS:z bílé tykve dělám řízky,brambo
ráky,nákypy,řezy nebo matesy.Kompot jsem ještě nedělala jen z dýně
goliáš,v80letech to byl hit,s ananasovou a pomerančovou trestí.
Nejlepší byl s meruňkovou.Prostě každá doba přinese dobré i nedobré.Internet pomáhá milionům lídí,a zároveň ubližuje(kriminalita).Díky němu si můžeme vyměnit recepty rady i
fotografie... Díky všem kdo mi odpoví nebo pošlou recepty.

Bibinka: I jááá, Bibi, i já ji mám dlouho!;-)

Jana Remkova:Jani, plno lidí to považuje za to samé, ale podobné si to je chuťově a je si to příbuzné, každé je však jiné. Na stolečku máš úplně stejnou dečku, ještě mám takový ubrus a prostírání-stráááášně dlouho;-):-D

Takže..konečně jsem vyfotila dýni, ze které my tady děláme kompot. Bibi, pokud to není ona, obrázky raději smaž, aby to ostatní nepletlo. Dnes jsme ji krájeli, tak jsem si hned vzpoměla, že tady byla kolem toho menší polemika. Láďa tvrdí, že dýně a tykev jedno a totéž a já si myslím, že ne. Tohle je podle sáčku, ze ktrerého jsme ji vyseli Dýně obrovská. Asi 8 kusů nám sežrali slimáci:-((, zůstaly dvě, jedna menší na stole a druhá větší, ta rozkrojená;-)

:-D;-);-);-)

Už mlčím,mlčím,je to vysvětleno,chápu :-*:-*:-*

Magdalenka, nielen v tvojhom okolí, aj u nás sa dyňou nazýva zelený plod s červenou dužinou:-D
Jirinka, to slovíčko za pomlčkou ( cuketa ) dáli múdre hlavy za posledné 3 roky. Nie je to cuketa, cuketa je iný príbuzný plod, ten pozná každý. O detstva sme používali tekvicu, ako píše magdalenka, na prívarky, polievky, atď. O cukete vtedy ešte nikto ani nechyroval. Tento kompót dostala mamička od kolegyne niekedy okolo r. 1965, a vtedy žiadnu cuketu ste nikde nedostali. Toto, čo som dala na obrázku sa u nás volá tekvica.
Tak ešte raz Jirinka, toto je tekvica ( kupujem odrodu Květa, pretože sa neťahá, je kríčková ) http://images.google.sk/imgres?imgurl=http://www.s... a toto je cuketa http://www.flora.sk/index.php?selected_id=126&a... To isté slovo v češtine a slovenčine nemusí znamenať to isté;-)

Holky, já jsem celé odpoledne hledala, jestli někde nemám fotku té kulaté dýně, ano, Bibi, dělají se z ní masky na Helowen. Jiřko, to není cuketa na tom odkazu od Terezky, je to tykev a tady nám asi všem dělá malinko problém čeština a slovenština. Dýně je kulatá, rozhodně ano a žlutá. Tykev je tvarově, jako cuketa, ale nikdy jsem nevěděla, že se dá tak zavařovat, jako dýně žlutomasá, škoda sakra, že nemám ani sáček od ní, teď jsme ji nasadili na zahradu. Vypěstovali na okně a už ji máme pod netkanou fólií, kdyby na ni ještě přišel mrazík. Tak počkám, až doroste a pak ji tady přidám.;-) Jo a Hello, ta dýně, o které píšeš by mne taky zajímala, ale neviděla jsem nic podobného!:-O

Špagetko, chuťový rozdiel medzi tými turbanmi a dlhými plodmi bude...oranžové sú sladké, nie? Z tých dlhých my na Slov. varíme prívarky, omáčky - k mäsu...
Ja pečiem na jeseň tie Hokkaido a tie sú sladké. Aj také turbany - dužina je oranžová a sladká. Hlavne, ak ich poštípe mráz.

Magdalénko - NENÍ ROZDÍL MEZI NIMI, je rozdíl jen V POJMENOVÁNÍ JE TO PROSTĚ TOTÉŽ,jinak tomu říkají např. v Písku a na Moravě nebo v Košicích - pořád jde o jedno a totéž ;-);-)

Tejaja, je to strááášne komplikované. Ty zaváraš to dlhé a Bibinka to oranžové turbanovité. My, Slovenky, v tom máme jasno, tekvica. V Čechách rozdiel medzi dyňou a tekvicou nepochopím...(A to ešte pomlčím, že v mojom okolí dyňami voláme sladké zelené melóny, vnútri červené...)Iba ja som netušila, že tie oranžové sa tiež dajú zavárať na kompót. Kedysi moja mamka zavárala tie obyčajné, podlhovasté tekvice ako Ty.

Spagetko já měla na mysli odkaz Tejaji,kde je cuketa a je mi jenom divné že cuketu zavařují nasladko jako kompot :-O:-D:-D.To je psina jaká se tu rozvinula diskuze kolem jedné dýně :-D:-D:-D

Dýně i tykev se zavařuje na mnoho způsobů. Asi všechny ty zmatky zavinila Tykev ananasová (tak to bylo napsáno na sáčku se semínky). Po vypěstování byla dlouhá a zelená, nakládala jsem jí jako ananas (s anasovou příchutí). Po sterilizaci byla vzhledově od anansu k nerozeznání - světle nažloutlá, skoro průsvitná. Chuťově snad lepší než ananas, prostě vynikající. Bohužel asi 3 roky už ta semínka nemůžu sehnat.

Jiřinko - přečti si ten odkaz pořádně - je to jeden druh, jen se mu podle tvaru, místa dává ještě jiné přídavné jméno, ale všechny odrůdy fakt vznikly z tykve !!!a je jedno jaký mají tvar, barvu, nebo jak se tomu říká - pramáti mají stejnou - tykev obecná ;-);-)

Tejajo,nechci se přít,ale na tom odkaze je tykev obecná-cuketa a to je přece úplně něco jiného než dýně.Cuketa se zpracovává jinak :-O:-* Já mám dojem že se tady dohadujeme stylem "já o koze,ty o voze":-D:-D:-D

No a teď babo raď, jsem z toho úplnej jelen!:-! Já dělám tu ohromnou,kulatou, žlutooranžovou dyni- mám dojem, že se z ní dělají masky na "helouwin"(nevím jak se to píše), asi jak píše Janča R., ale chuťově je to přesně jako ananas, jak píše tejaja-nedovedla jsem tu chuť správně popsat, ale ananas je přesná trefa. Třeba je to to samé a jinak pěstované odrůdy:-?To co je na obrázku to nedělám a možná ani neznám. Tak holky já jsem z toho volaiaká zmetěná:-D:-))

Janka, nie dyňa, u nás je to tekvica, ale aj na semenách na sáčku je napísané Tykev obecná. Aj na tom obrázku je tykev obecná, toto zavaráme už desaťročia a ozaj to má chuť ananásu aj bez ananásovej šťavy či arómy.

Bibinka, dunst je z nemčiny dusenie, v tomto prípade dá sa povedať suchá sterilizácia. Takže ak sa dáva kompót alebo iné zaváranie do suchého dunstu, znamená to, že to nesterilizuješ vo vode, ale horúce zabalíš do deky a necháš dobre zabalené až do úplného vychladnutia, v lete je to obyčajne 24 hodín. Pozri môj recept Tykvový kompot a budeš tomu rozumieť;-):-D

Jé, tak to já zavařuji jinou dýni!! Je krásně oranžová a někdy váží až 60 kilo:-)) To co Terezko vidím na tvém odkazu se u nás jmenuje nějak jinak, no, zabijte mne, ale tohle pro mne rozhodně není dýně!!:-O

Magdalenka, Bibinka to napísala presne:-D nie to oranžové čudo, ale klasickú dlhú svetlú tekvicu so svetlou šupkou.:-D
Magdalenka, pestujem a zaváram toto : http://www.moravoseed.cz/CZE/zeleniny/tykev-obecna...

Holky, já dám teda na vaši radu a až mi zase bude někdo nutit dýni, tak ji vemu a zkusím to. Dištak to pak rozdám.:-D:-D Díky za tip

Magdalenko, takže to turbanovité čudo.:-D

Jiřinko, díky za vysvětlení, zase jsem chytřejší a vyvedla jsi mě z mylné představy;-)

Bibi, tak ty zaváraš v tomto prípade tie dlhé alebo to turbanovité čudo?:-(

Jiřinka má pravdu, jedná se o stejný druh , poze se mění jeho názvy podle místa i tvaru, ale je to jeden rod -Cucurbita - viz http://tykev-2.navajo.cz/ ;-)

Magdalenko,tak jsem se podívala do chytré knihy a píší tady doslovně"Tykev,nazývaná také někde dýně nebo turek",tak asi je to jedno a to samé :-O:-8:-*.Kniha má název 1000 dobrých rad zahrádkářům:-*

Magdalenko, já si myslím,že tekvica=tykev(dlouhá,zelená)
a dyně=dýňa( velká, kulatá žluto-oranžová).
Nejsem si jistá na 100%,ale to samé to rozhodně není. Tak ještě pátrej, možná nám to někdo vysvětlí lépe:-D;-)

Prosím, viete mi povedať, aký je rozdiel medzi tekvicou a "dýní"? Ja pod tekvicou si prestavujem biele alebo zelené podlhovsté plody, varíme z nich prívarky, alebo robíme aj ten kompót s ananásovou príchuťou. Na jeseň býva ešte oranžová tekvica, také zvyknem piecť, sú sladké.

Tejajo prosím, co je to dunst:-?jen abych byla v obraze. Ďíky:-)

Boubelinda robíme tekvicový kompót už desaťročia, je výborný. Náš spôsob je skoro rovnaký, až na to, že tekvicu neterilizujeme, ale dávame do suchého dunstu. Ja kompóty nejem, ale tekvicový kompót si občas dám. Pozri náš recept pod názvom Tykvový kompót. Zaváram ho veľmi rada, nie je to veľa práce naraz, ale postupne, ako mi dozrieva tekvica.;-)

Boubelindo, já jí taky moc nemusela, ale před léééty jsem jí dostala a bylo by mi bývalo trapný jí vyhodit a od té doby jí dělám každý rok. Ta chuť se špatně popisuje, ale já osobně tam cítím meruňky, broskev a meloun, to všechno dohromady-je to můj názor;-) Vyzkoušej, třeba na dyni změníš názor jako já.;-)a výborné je taky zelí, takové jemňoučké a šťavnaté. Dělá se téměř totožně jako hlávkové.:-p:-)

Dýni nemáme moc v oblibě, spíše jsem ji ještě nejedla.:-8:-)) Mohu se zeptat jak chutná? :-8:yes:

Tématické fráze:
zavarování dýne, recepty z dyně, dyně, dýňový kompot od babičky, dýně zavařování, zavařování dyně s ananasem, zavařování dyní, helowen dyne, dýně hokaido recepty zavařování, zavařování dýně hokaido, kompot z cukety, zavařená dýně s ananasem, hokaido kompot, dýně hokaido zavařování, dýně s ananasem, jak se zavařuje dýně, recept na zavařování dýně, zavařená dýně, dýňový kompot bez sterilizace, dyňový kompot

Suroviny:
dýně, cukr, citron, skořice celá, lusk vanilkový, koření hřebíček, ocet, voda

Přidat fotografie receptu