Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté buchty bez lepku, mléka a vajec

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba tepelné úpravy: 60 min

60 min (60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 13

13

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 077 kJ /
735 kcal
Bílkoviny3,10 g
Tuky33,51 g
Vláknina3,30 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy103,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku promícháme s cukrem, droždím a citronovou kůrou. Přidáme olej a vodu a vypracujeme pevné nelepivé těsto. Krok 2: Těsto důkladně propracujeme a necháme na teplém místě hodinu vykynout. Poté těsto rozdělíme na přibližně dvanáct stejných částí. Z každé rukama vytvoříme placičku, doprostřed dáme dvě lžičky náplně a zabalíme. Krok 3: Zabalenou buchtu potřeme ze všech stran olejem a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými buchtami necháváme asi dvoucentimetrové mezery. Krok 4: Hotové buchty necháme ještě asi 10 min odpočinout. Krok 5: Mezitím předehřejeme troubu na 170 °C a dospod vložíme plecháček naplněný vodou. Krok 6: Do předehřáté trouby vložíme plech s buchtami a pečeme asi 25-35 minut, až povrch lehce zrůžoví. Buchty během pečení zvětší svůj objem a začnou se dotýkat. Krok 7: Upečené buchty oddělíme od sebe a necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Krok 8: Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem. Krok 9: Bezmléčná „tvarohová“ nádivka Krok 10: Uvaříme hustý vanilkový pudink z rostlinného mléka (350 ml mléka na jeden sáček pudinku). Když trochu vychladne, vmícháme rozmixované nebo vidličkou rozmačkané tofu (200 g), ¼ lžičky kurkumy a cukr podle chuti. Krok 11: Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji instantní rýžovou nebo jáhlovou kaší (používám Nominal).

Zveřejněno 26. 1. 2016

Poznámka autorky petram

Pro přípravu kynutého těsta je potřeba dostatečné množství škrobu, proto zde nedoporučuji nahrazovat směs Simply Adveni jinou směsí. Těsto by pravděpodobně dobře nakynulo i z mouk Schär nebo z Jizerky, ale nemám to vyzkoušené. Naopak nízkoškrobové směsi (např. Doves Farm) nejsou na kynutá těsta vhodné.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté buchty bez lepku, mléka a vajec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rnJk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté buchty bez lepku, mléka a vajec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rnJk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

spagetka: jj,promiň, tento komentář jsem přehlédla, byl jsem moc rychlá:-8:-)

maris: Já vím, doma také pro jednoho člna domácnosti peču dia. Zrovna Simply Adveni patří mezi ty škrobové směsi, které bych nedoporučila. Obecně bych nepaušalizovala, že pro dia je dobré bezlepkové jídlo. Naopak to komerční má právě kvůli škrobům strašně vysoký glykemický index. Ale například kokosová mouka obsahuje převážně vlákninu, cizrnová má spoustu bílkovin a podobně, obsah sacharidů v nich je výrazně nižší.

petram: já to brala všeobecně, proč pro diabetiky bezlepková. Tato směs, Simply Adveni, kterou užíváš, má ve 100g 84 g sacharidů - to je hodně. Pro Tebe je ideální, protože je bez lepku, ale pro diabetiky z mého pohledu nic moc, proto jsem se ptala špagetky, proč si myslí, že tyto směsi jsou pro diabetiky nejlepší, co je na nich pro diabetiky tak dobré. Asi mi něco uniká, proto se ptám;-):-). Snad mi to špagetka vysvětlí. Promiň, že je tato diskuze u Tvého receptu, ale myslím, že se sem hodí.:-)

petram: souhlasím, vysvětlilas to dobře :yes::yes::yes::yes:

maris: Ona je bezlepková mouka a bezlepková mouka. Ty běžné směsi, co se u nás koupí (Schar, Jizerka, Alimpek, Nomix...) jsou plné škrobů, mají vysoký glykemický index a určitě vhodné nejsou. Na druhé straně se k nám pomalu dostává celá škála mouk z neobvyklých surovin (teffová, čiroková, kokosová, luštěninové, ořechové), a ty jsou na tom z pohledu sacharidů mnohem líp. Jestli chceš, podívej se na sortiment firmy Adveni Medical (http://www.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-plo...), tam je z čeho vybírat. Vím, ceny jsou dost vysoké, ale zase je stačí přimíchat v menším množství do obyčejné mouky.

maris: hm, to máš pravdu, já to konzultovala s diabetologem a ten mi řekl, že prý je to lépe stravitelnější než běžná mouka a slinivka to lépe zpracuje, to jsou jeho slova, ne moje. A protože muž má po operaci slinivky, tak prý je toto šetrnější volba. Já se fakt v mé situaci chytám každého stébla a holt dám na doktory. Jinak ale je pravda, že v poslední době je cukr u manžela na velmi dobré úrovni, nebere léky, pouze 4x píchám inzulín. Jinak nemysli si, cokoli chci přidat k dia jídelníčku, tak s dr. proberu, sama si netroufám. Ale i v časopise Diastyl a Dia výživa, který odebírám, to potvrzují.

spagetka: špagi, protože se o Dia taky musím, bohužel, zajímat, můžeš mi, prosím dát odkaz nebo vysvětlit, proč jsou bezlepkové směsi na pečení pro diabetiky lepší ? Jak jsem to porovnávala - mají ve 100 g dokonce víc sacharidů než např. pšeničná hladká mouka, tak tomu nerozumím. :-S

cathleen: ale néé, jenže pro diabetiky jsou tyhle mouky fakt nejlepší. A mimochodem, u dcery je zatím kvůli mrňouskovi ta bezlepková dieta nařízená, ale snad jen dočasně, aby se ukázalo, zda fakt není na něco takto alergický :-/
postupně se budou opatrně přidávat další suroviny.
Chvílemi se zdá, že exém je pryč, pak najednou se to zhorší a prý se i dusil......:-(:-(:-(

Péti, musím tleskat:-)):yes::yes: jsi moc šikovná a je fajn, že se o recepty a nápady s námi podělíš.

spagetka: spagi, ty máš i bezlepkovou dietu?:-O

Petruš, ty nezklameš, uložím ;-):-p:yes:

Tématické fráze:
kynuté buchty bez vajec, buchta bez vajec a mléka, buchty bez lepku, kynuté těsto bez lepku a vajec, buchty, buchta bez lepku, buchty bez mleka, kynutě těsto bez mléka, tvarohová náplň do buchet, kynute testo bez lepku, bezlepkové kynuté buchty, buchta bez lepku a mléka, buchty pro diabetiky, kynuta buchta bez vajec, buchta bez mléka a vajec, buchta bez mouky a vajec, buchta bez mouky a mléka, buchta bez sacharidů, kynute bucty bez lepku, kynuté těsto na buchty bez lepku

Suroviny:
směs simply adveni, cukr, droždí sušené, kůra citronová, olej, voda, povidla švestková, mák mletý, cukr, mléko rostlinné, skořice, tofu, pudink vanilkový, kurkuma, cukr

Přidat fotografie receptu