Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lilek v bešamelu

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 756 kJ /
898 kcal
Bílkoviny39,34 g
Tuky67,05 g
Vláknina0,60 g
Cholesterol 232 mg
Sodík 991 mg
Sůl0,35 g
Sacharidy33,91 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, zasolíme a necháme "vyplakat" asi 20 minut z obou stran (celkově 40 minut). Krok 2: Mezitím necháme v kastrolku rozpustit máslo, zasypeme moukou, prosmahneme, přilijeme mléko a povaříme v hustý bešamel, který opatrně dochutíme solí a pepřem. Krok 3: Lilek osušíme ubrouskem nebo papírovou utěrkou, posypeme koriandrem, poskládáme do olivovým olejem vylité zapékací formy, poklademe plátečky česneku (asi 2 ks na kolečko), zalijeme bešamelem a na každé kolečko položíme plátek gorgonzoly. Krok 4: Zapékáme v troubě rozehřáté na cca 220°C asi 40 minut - zčásti přikryté, například alobalem.

Zveřejněno 21. 4. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lilek v bešamelu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JZ7P

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lilek v bešamelu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JZ7P

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Lilky mám veľmi rada :) :) http://lilek.net/

Mirčo, díky za vyzkoušení a především za krásné fotečky. :-):-) Těší mě, že chutnalo...;-)

A jsou tam;-):-D

Elizo:-)tak na něj konečně došlo.Moc jsem si se synem pochutnala,ale manžel poděkoval dopředu a míchnul si vajíčka:-(:-D(on na tyhle "divné" zeleniny moc není).Dala jsem mozzarellu,ždibeček nivy,posypala najemno krájenou bazalkou a provensálským kořením a zapékala pod peč.papírem.Posílám boďku a těším se na tvé další lilkové recepty;-):-D Fotečky dodám zítra(když bude časík)dnes už je móóc pozdě:-)

Mirčo, děkuji za odkaz, stránky znám a od autorek vlastním i olivovou i mořskou kuchařku - jsou skvělé...:yes:
Ten česnek ve vinném octě kupuji u jedněch z "našich" Vietnamců, jsou to takoví experimentátoři a mají spoustu zvláštních a exotických pochutinek a koření...
Jmenuje se "Garlic in vinegar" a kromě plátků česneku a octa obsahuje ještě chilli papričky a sůl. Je to dobrota, kterou můžu i samotnou a je vynikající do salátů. Když zbyde nálev, dá se použít do lecčeho... V tomto jídle nejde ani tak o ten ocet, jako o plátky česneku...:-);-)

Elizo:-)Tak se bašta odkládá na zítra,když jsi tam zapoměla tu ingredienci:-(;-):-D:-D.Ba ne proto ne,syn byl dnes s mými rodiči na nákupech a přivezl si z Globusu telecí zauzenou paštiku:-p:-p:-p,no a jelikož čerstvé a voňavé ani já neodolám(tak 1-2x do roka)byla dnes k večeři ona a lilek se odkládá na zítra.Alespoň si dokoupím ten vinný ocet-už mi došel-(máš originál s česnekem?)
Já jsem si před lety jezdila do Prahy ,pod velvyslanectvím byl takový malý francouzský krámek(kdoví jestli tam ještě funguje:-(.Dneska už bych tam snad ani netrefila:-)))a tam jsem si kupovala originál vinný s šalotkou a červený vinný ocet-mňam.To byl rozdíl od těch našich"kyselin";-).
Jestli ráda lilkuješ a vaříš franc.kuchyni(mimochodem tu já miluji:-p-rychlá,jednoduchá a chuťově nádherná;-))tak jukni i na http://olivovakucharka.webgarden.cz/zelenina/lilek... a zkus zalistovat.Jsou tam moc mňam jídla a myslím že se ti tam bude líbit:-8;-):-D

Tak si nechte chutnat ;-)...(A když budou fotečky, budu ráda!)

Mně chybí jen ten česnek ve vinném octě, ale to už jsem zařídila :-D, :-p:yes:

Hlava děravá, zapomněla jsem napsat jednu ingredienci (nakládaný česnek) :no::-8

:-p:yes::yes:

Jojo, kuskus :-p;-). Také lilkujeme a kuskusujeme (čeština je úžasná...) často a rádi. Mám dnes "befelem" udělat tohle jídlo znovu. Maris, díky za bod a pochvalu!

Elizo, krásný recept i fotečky:yes: U nás " lilkujeme " docela často, určitě vyzkouším. Jestli se nemýlím, ty kopečky v pozadí je kuskus, ne ? Posílám Ti bodík:yes::-)

Mirčo, rozhodně to můžeš zkusit i s jiným sýrem, ale gorgonzola tomu dala úžasný šmak...:-p Dokonce nesrovnatelný s nivou, a to ji mám ráda a často používám... S mozarellou to bude jemnější, přihodila bych v tom případě pár oliv, nakrájených na tenká kolečka a trochu víc posolila. Ale Ty si jistě poradíš, o tom nepochybuji.
Dobrou chuť a těším se na fotky, protože ty Tvoje jsou standardně dokonalé...;-)

Elizo:-)lilek v lednici,oliv.olej ve "špajzu",koriandr v kořence,jen ta gorgonzola mi chybí:-O,ale ta se dá do zítřejšího večera krásně sehnat;-)(nebo že bych jí nahradila mozarellou a provens.bylinkami?:-*),no bylo by to trošku o něčem jiném,ale že by se tu rýsovala zítřejší večeře?:-p Uvidíme;-):-).Jinak:lilkové fotečky-eňo ňuňo jedna báseň:-D:-D:-D

Tématické fráze:
lilek recepty, lilek, recepty lilek, recept lilek, lilek recept, recepty z lilku, zapečený lilek s bešamelem, lilek-recepty, lilek s bešamelem, bezmasá jídla recepty, jak se dělá bešamel, baklažán recepty, jak udělat lilek, recepty-lilek, recepty na lilek, recepty s lilkem, babica bešamel, lilek - recepty, recept na lilek, zapečený lilek v bešamelu

Suroviny:
lilek, gorgonzola, máslo, mouka hladká, mléko, česnek, koriandr sušený, sůl, olej olivový

Přidat fotografie receptu