Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočková sekaná

Omrzela vás čočka na kyselo a nevíte co z ní připravit? Vyzkoušejte z ní upéct bezlepkovou sekanou, bohatou na vlákninu. Recept je navíc vhodný pro vegany, ale určitě si ho zamilují i zatvrzelí příznivci masa.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 90 min bez doby namočení čočky

130 min (40 min příprava + 90 min tepelná úprava, bez doby namočení čočky)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 932 kJ /
2 135 kcal
Bílkoviny126,65 g
Tuky45,71 g
Vláknina105,47 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 153 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy253,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočku předem namočíme, nejlépe přes noc. Vodu poté slijeme a v nové, čerstvé vodě vaříme 45 minut, aby byla hodně měkká a kašovitá. Krok 2: Na vaření použijeme menší množství vody a podle potřeby vodu doléváme tak, aby se čočka nepřipálila, ale aby po uvaření nezbyla v hrnci přebytečná voda. Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Mrkev a celer nastrouháme najemno. Krok 4: Uvařenou čočku necháme trochu vychladnout. Krok 5: Poté do ní cibuli, vlašské ořechy, mrkev, celer, česnek, práškové Vegavajo (nebo mleté lněné semínko), olej a veškeré koření a bylinky. Důkladně promícháme a necháme 30 minut odstát. Krok 6: Poté ze směsi vytvoříme dvě šišky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Krok 7: Pečeme při 190 °C asi 30-45 minut, až se na povrchu vytvoří kůrčička. Upečenou sekanou necháme před krájením krátce vychladnout.

TIP: Jak na to aby nás luštěniny nenadýmaly?

Zveřejněno 28. 1. 2016

Poznámka autorky petram

Vegavajo nebo lněné semínko předem nenamáčejte, vytáhne z uvařené čočky přebytečnou vodu a směs zahustí.

Kromě sekané je možné ze směsi vytvarovat karbanátky nebo směsí naplnit formičky na muffiny.

Sekaná se lépe krájí studená, horká se trochu rozsýpá.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočková sekaná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2Q3P

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočková sekaná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2Q3P

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Tak to je něco pro mne....mám syna vegetariána a už kolikrát nevím, čím ho "uctít". Upeču přes víkend :-p:yes:

Tématické fráze:
čočková sekaná, recepty čočková sekaná, cockova sekana recept, sekaná z čočky, cockova polevka, recept čočková sekaná, čočková sekaná s pohankou, recept na čočkovou sekanou, karbanátky z hnědé čočky recept, luštěninová sekaná, vegetariánská sekana z čočky, čočková, sekaná z luštěnin, čočka recept, čočmová sekaná recept, cockova sekaná s celerem, čočková sekaná top recepty, vegavajo recepty, sekaná recept, čočková sekana s orechy

Suroviny:
čočka, ořechy vlašské, mrkev, celer, cibule, česnek, majoránka, libeček sušený, paprika sušená uzená, olej, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu