Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Selská zelnice

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 066 kJ /
255 kcal
Bílkoviny12,98 g
Tuky1,67 g
Vláknina23,70 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 126 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy36,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí na jemno nakrouháme a dáme vařit do osolené vody, která zakryje zelí a přidáme 1 x lžičku celého kmínu. Krok 2: Během vaření zelí osmažíme dorůžova cibulku, kterou asi v polovici vaření zelí k němu přidáme. Krok 3: Když je zelí vařené (ale nerozvařené), zahustíme omáčku moukou, rozkvedlanou v mléce. Odstavíme a opatrně vmícháme smetanu. Dochutíme octem, cukrem a popřípadě přisolíme dle naší chuti.

Podáváme se šťouchanými brambory se škvarky.

Zveřejněno 23. 4. 2009

Poznámka autora Vaclav Fronek

U nás to každý má rád jinak kyselé a sladké. Dobře si může dochutit na talíři. Naši mladí začali blbnout tak, že si na talíři přikyselí pár kapkami citrónu a vesnice je pryč. Co naplat dobu a pokrok nezastavíš.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Selská zelnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y6ln

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Selská zelnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y6ln

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (19)

No vida, bílá zelnice! Děláme s jediným rozdílem, brambory našťoucháme a přidáme významné množství nasmažené cibule i s tukem. Výtečné!:-p

Milý Václav!
Zelnice je veľmi, veľmi chutná! Dala som len smotanu na varenie, ale boli aj tie zemiaky so škvarkami. Ďakujem za recept a teším sa na ďalšie recepty zo starých čias. Mám veľmi rada jednoduchú, starú klasiku a niektoré staré české jedlá sú pre mňa úplne neznáme.:yes::yes::yes:

Vašku, já jsem tento týden hodně pracovně vytížený a málem jsem prošvihnut ten tvůj recept.:-O A to by byla velká škoda, už ho mám v oblíbených.;-) Já bych přivítal, kdyby se tady zveřejňovalo více receptů našich maminek a babiček.:yes:
A za recept určitě bodík.:-!:-)):yes::yes::yes:

:-O;-):-p:yes:určitě ozkouším, milujeme (jak říkají moje děti)"pravěká" jídla - díky za receptík, ukládám :yes:

DĚVČATA moje zlatý. Udělali jste mi vašema reakcema moc velkou radost a dodali trochu více odvahy sem dát některé recepty, které se dělali a dělaJÍ u nás podle našich pra, pra až až. A vděčím mamince, která ještě než umřela (89 let) docela nedávno, když sedala se mnou na balkoně celé léto na chatě mi je diktovala a já pro rodinu napsal takovou " Rodinou kuchařku". Jak jste si všimli, nejsou nic světoborného, ale dobré k připomenutí, protože jak vidím většina tyto jídla nějakým způsobem zná. -- Milá Terezko. Ty škvarky jsou ze škvaření sádla v DP a pouze překrájené. Do kastrolu dáme sádlo rozehřát, dáme překrájené škvarky, celý kmín, a do hodně horkého sádla loupeme právě uvařené (horké) brambory. Rozklofáme je železnou lžící, promícháme a osolíme a máme jako přílohu. Také jindy přidáme kysané , nevařené zelí a máme k něčemu " Kočičák" a nebo je jíme na chatě (ale i doma) oba s manželkou přímo z kastrolu (aby nevychladli) s mlékem, nebo s podmáslím. To víš na spadnutí to není, ale jak říkali naši předci " JAK K JÍDLU, TAK K DÍLU " hi hi. :-D

V mojom veku už herečka ani manekýnka nebudem, ale tiež nechcem týmto tempom za pár rokov mať metrák...alebo aj dva...Musím sa nad sebou zamyslieť. Ale až pozajtra, lebo zajtra varím toto!:-))

Jani, pokud je ještě náznak pasu, tak je to OK:-), když už ne, tak to je průser:-((

No, tady člověk na hubnutí buď musí zapomenout, nebo si sem tam šoupnout dietu od Terezky, nebo sem nechodit. Co s tím? No, Vašku, znám a hodnotím, dneska jsem si koupila šusťáky, je tam jen guma v pase, tak co, ne?:-)):-D Lepší, než ryfle, co v pase tlačí, ach jo!:-D:-)):yes::yes:

Magdalenka moja, tu sa chodí na priberanie, nie chudnutie:-D:-D:-D

Magdalenko - tady a zhubnout? :-O:-O nemožné :-D:-D

Ako môžem schudnúť, veď iba na to pozriem a už mám kilo navyše...

Vašku, díky za připomenutí, takovéhle dobroutky si musíme hýčkat a dělat častěji.:-p:yes::yes: +

Ak by to bolo husté, tak je to náš kapustový prívarok. Len nedávame cibuľu, a ochucujeme octom.:-D
Vašku a ako k tomu podávaš tie škvarky ? Nejako sa upravujú ?

Několikrát jsem si vzpoměla jak asi dělala naše maminka tu dobrotu ze zelí a šťouchanými bremborami,ale nevěděla jsem jak se to jmenuje a je to přesně tahle zelnice :-O:yes:.Díky za recept já si to určitě uvařím,nevím co tomu řekne muž,ale já budu určitě spokojená :-p:-p:-D,dávám bodík

u nás se téhle dobrůtce říkalo "vošmajda" - nepochopila jsem proč, ale díky za návrat do dětství. A taky se kyselilo jen octem - hned si to připomenu :-*:-*:-p:yes:

Tématické fráze:
bílá zelnice, zelnice se štouchanými brambory, zelnice z kysaného zelí, zelnice bílá, zelnice bílá z čerstvého zelí, zelnice s bramborem, zelnice bílá z kysaného zelí, zelnice s uzeným, zelnice se smetanou, prava zelnice, zelnice se šťouchaným bramborem, bílá zelnice recept, zelnice omáčka, bílá zelnice z kyselého zelí, bílá zelnice se štouchanými brambory, zelnice z kyselého zelí bílá, zelnice-recept, recepty-zelnice, staré české recepty, bila zelnice se stouchanym bramborem

Suroviny:
zelí bílé, cibule, mouka hladká, mléko, sůl, ocet, cukr, kmín celý, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu