Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lussekatter

Hodnocení receptu je 4,3 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizalka zizalka

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 421 kJ /
3 447 kcal
Bílkoviny89,86 g
Tuky125,54 g
Vláknina18,36 g
Cholesterol 835 mg
Sodík 309 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy480,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme si kvásek - do vlažného mléka rozdrobíme kostku droždí a přidáme asi 2 lžíce cukru. Lžící utřeme dohladka a necháme kvásek 10 minut odpočívat v teple. Krok 2: Mezitím smícháme šafrán se smetanou a metličkou mícháme, dokud se rovnoměrně neobarví. V kastrůlku si rozpustíme máslo. Krok 3: Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, šafránovou smetanu, vejce, zbytek cukru, kardamom, kvásek a promícháme. Krok 4: Přisypeme sůl a vypracujeme pružné a nelepivé těsto. Necháme v teple kynout. Krok 5: Z těsta vyválíme tenké dlouhé proužky a smotáme je do různých tvarů - esíček, šneků či copů. Krok 6: Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut dokynout. Krok 7: Potřeme vejcem a ozdobíme rozinkami. Krok 8: Pečeme 10-20 min dle velikosti motánků v troubě předehřáté na 200°C.

Zveřejněno 8. 2. 2016

Poznámka autorky zizalka

Lussekatter aneb Luciiny kočičky se ve Švédsku tradičně pečou na svátek sv. Lucie. U nás se staly natolik oblíbenými, že je peču vícekrát do roka.

Zdroj: Gurmet 11/2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lussekatter

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XlDo

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lussekatter

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XlDo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

jé... ty známe a kupujeme... díky za recept, pro změnu zkusím domácí :yes::-)

:-p:yes::yes:

obdivuji, kolik variací z kynutého těsta dokážeš ty i Cat:yes:

Vypadá to strašně žravě :-). Jen ten název. Asi bych to nenašla, kdybych to hledala;-)

Tématické fráze:
lussekkatter recept, šafránové věnečky

Suroviny:
mouka hladká, máslo, mléko, smetana ke šlehání, vejce, cukr krupice, droždí, šafrán, kardamom, sůl, rozinky, vejce

Přidat fotografie receptu