Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arašídový dort s banánovým krémem a slaným karamelem

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vareniste.cz Vareniste.cz

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny

Porce: 12 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie36 792 kJ /
8 794 kcal
Bílkoviny131,33 g
Tuky666,11 g
Vláknina19,90 g
Cholesterol 2,81 g
Sodík 1,61 g
Sůl3,18 g
Sacharidy543,29 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravte si první korpus. Arašídy rozmixujte najemno. Vyložte formu pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Do mísy prosejte mouku, přidejte arašídy a zlehka promíchejte, nejlépe silikonovou stěrkou. Těsto nalijte do formy, vložte do trouby. Pečte 25 – 30 minut. Krok 2: Než těsto vychladne a budete moct připravit formu na další pečení, připravte těsto na profiterolky. Do rendlíku nalijte vodu, olej, přidejte špetku soli. Až se začne směs vařit, přisypte mouku, plamen mírně stáhněte a míchejte dřevěnou vařečkou, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a vařečky a bude „gumové a vláčné“. Bude to trvat 1-2 minuty. Těsto přendejte do mísy, rozprostřete a nechte zchladnout. Krok 3: Než zchladne těsto na profiterolky, připravte do nich náplň. Do kastrůlku nalijte smetanu a bourbon. Přidejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte krátce probublat a odstavte z plotny. Krok 4: Do zchladlého těsta na profiterolky postupně zapracujte obě vejce. Použijte nejlépe hnětací háky. Troubu předehřejte na 220 ⁰C. Vyložte plech pečícím papírem. Do misky nalijte studenou vodu. Krok 5: Pomocí dvou lžiček vykrajuje z těsta kuličky. Vždy si lžičky namočte ve vodě, než se pustíte k vykrajování další. Vložte do trouby. Pečte zprudka 5 minut. Pak snižte teplotu na 180 ⁰C a dopečte dozlatova asi 15 minut. Krok 6: První korpus vyjměte z formy. Jednoduše odřízněte korpus naplacato položeným nožem od formy. Opět si připravte formu k pečení. Znovu připravte korpus s arašídy. Krok 7: Slaný karamel. Na pánev nasypte rovnoměrně cukr, položte na plotnu a nechte rozpustit. S karamelem nemíchejte, ale pánví vždy zakružte. Zlatý karamel odstavte asi na minutu. Poté přidejte máslo a smetanu. Přisypte sůl a promíchávejte, dokud se vše nespojí. Pokud se vám bude zdát karamel hodně hustý, přilijte ještě smetanu. Krok 8: Do trezírovacícho sáčku dejte trubičku s dlouhou kulatou úzkou špičkou. Sáček naplňte krémem a naplňte odpalované kuličky náplní. Vložte do lednice. Krok 9: Banán rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Do mísy přidejte půl kila mascarpone, 250 ml smetany a dva ztužovače smetany. Našlehejte. Oslaďte moučkovým cukrem podle chuti. Krok 10: Do studené mísy nalijte 500 ml smetany, přidejte 2 ztužovače smetany a vyšlehejte smetanu. Smetanu po částech lehce vmíchejte k mascarpone směsi. Krok 11: Oba korpusy rozkrojte v půli. Na spodní vrstvu natřete krém, přelijte lehce karamelem, přiklopte korpusem a postupujte takto se všemi patry. Pokud vám zbyl banán, můžete jej nakrájet na slabé plátky a proložit jím dort. Krok 12: Dort rovnoměrně pomažte krémem. Na spodní hranu nalepte profiterolky. Slaným karamelem přelijte povrch dortu. Nasekanými buráky posypte dort po obvodu. Ke zdobení vytvořte z cukru a kapky vody karamel, kterým můžete dozdobit profiterolky.

TIP: Jak vyčistit nádobí od karamelu

Zveřejněno 17. 2. 2016

Poznámka autorky Vareniste.cz

Fotorecept a další mé recepty najdete na http://www.vareniste.cz/2-narozeniny-vareniste-ara...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Arašídový dort s banánovým krémem a slaným karamelem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pmQy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Arašídový dort s banánovým krémem a slaným karamelem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pmQy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Dortík mě moc zaujal, určitě vyzkouším :-) ale nemusíme moc banány v moučnících, myslíte že by krém šel nahradit nějakým jiným? Třeba čokoládovým? Aby se to netlouklo nějak s těma arašídama :-)

Bubles: Čokoládový bude také určitě vynikající ;-)

To je nádhera :yes::yes:.

Děkuji vám :-)

Tak tohle je exloze úžasných chutí v puse:-p nádhera :yes:

Pekná, oku lahodiaca tortička. :yes:;-)

Tématické fráze:
arasidovy dort, arasidovy krem recept, karamelový dort s mascarpone, arašídový korpus, čokoládový dort se slaným karamelem, dort s arašídy, arašídový krém recepty, dort sburaky a karamelem, krém do profiterolek, dort s karamelem, slaný karamelový dort, cokolado arasidovy dortik, bila cokolada se slanym karamelem, dort s mascarpone slaný, slany dort s mascarpone, karamelový krém s mascarpone, korpus na dort s arašídy, náplň do profiterolek, arašídový dortík, arasidovy dorty

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka hladká, arašídy, voda, olej, sůl, mouka hladká, vejce, smetana 33%, čokoláda tmavá, bourbon, banán, mascarpone, smetana 33%, ztužovač, cukr moučkový, cukr krupice, máslo, smetana, sůl, arašídy, cukr

Přidat fotografie receptu