Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staré dobré punčové řezy

Punčové řezy jsou vizuálně velmi krásné a ocení je zejména ti, kteří příliš neholdují krémovým zákuskům. Mají zcela nezaměnitelnou chuť, které je velmi snadné podlehnout. Nyní už pro ně nemusíte chodit do cukrárny, podle tradičního babiččina receptu je zvládnete upéct i doma.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Maja Motti Maja Motti

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 10 min

70 min (60 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 492 kJ /
4 659 kcal
Bílkoviny53,37 g
Tuky88,54 g
Vláknina5,80 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 453 mg
Sůl1,24 g
Sacharidy869,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krok 2: Plech o rozměru 40x30 cm vyložíme pečicím papírem. Krok 3: Celá vejce s cukrem vyšleháme v míse do pěny. Přidáme olej a pak lehce vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Krok 4: Těsto rozetřeme na připravený plech a pečeme do lehkého zrůžovění asi 8-10 minut. Necháme vychladnout. Krok 5: Z upečeného piškotového plátu sloupneme pečicí papír a plát rozdělíme na 3 stejné díly. Krok 6: 1 díl korpusu rozdrobíme do mísy a přidáme k němu citronovou šťávu, rum a marmeládu. Vše společně promícháme a vytvoříme punčovinu. Punčovina by měla být hustá, ale vláčná. Krok 7: Na cukrový rozvar svaříme cukr s vodou do rozpuštění. Rozvar sejmeme z plotny a rozdělíme na dva díly. Do jednoho přidáme rum, do druhého punčové aroma, a necháme vychladnout. Cukrové rozvary můžeme obarvit gelovými barvami, třeba červenou a žlutou. Krok 8: Na servírovací tác položíme kus pečicího papíru. Krok 9: Plát, který si určíme jako spodní, hustě pokapeme rumovým cukrovým rozvarem, nebo ho do něj na velmi krátkou dobu namočíme a položíme na tác. Krok 10: Potřeme marmeládou a na ni rozprostřeme vrstvu punčoviny. Hmotu úhledně zarovnáme a opět potřeme marmeládou. Krok 11: Poslední plát piškotu hustě pokapeme, nebo krátce namočíme do rozvaru s punčovým aroma a položíme jej na vrstvu punčoviny. Krok 12: Všechny ingredience na polevu důkladně promícháme. Krok 13: Hotové řezy polijeme polevou a necháme alespoň pár hodin (nebo přes noc) v lednici.

TIP: Jak na punčové řezy

Zveřejněno 24. 2. 2016

Poznámka autorky Maja Motti

Na obarvení používám gelové barvy, kterými obarvím cukrové rozvary.

Punčové řezy dělám podle receptu, který mi kdysi dala babička, jen místo práškového barviva používám gelové barvy.

http://www.majamotti.eu

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staré dobré punčové řezy

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mjYR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staré dobré punčové řezy

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mjYR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

;-(:-K:-):-K

U cukrového rozvaru používám šťávu z višňového kompotu, krásně zabarví a trochu méně se osladí

Marcela: Když já mám ráda ten kontrast barev - pak je punčák v jedné barvě a to mě nebaví :-)

mtvrdikova::yes: dej vědět, jak se povedly

Maja Motti:Děkuji za radu, zkusím je, mám je moc ráda:-p

mtvrdikova: Cukrový sirup bez příchuti (rozvar)

Suroviny

Na asi 0,5l sirupu si připravím 125ml studené vody, 500g krystalového cukru

Postup přípravy

Do čistého hrnce nasypu cukr, přiliji vodu a rozpustím ho. Pak nádobu s vodou postavím na slabý oheň a za občasného míchání vařečkou (ne dřevěnou, nejlepší je silikonová stěrka) pomalu přivedu do varu. Vařící tekutinu postříkám trochou vody a pěnu, jež se tvoří na povrchu, odstraňuji. Cukr povařím 5–6 minut. Takto upravený sirup přes plátýnko proliji do skleněné nebo porcelánové nádoby a nechám ho vychladnout. Vychladlý cukrový sirup buď hned použiji, anebo jej naliji do lahví, zazátkuji a uchovám pro další upotřebení.

Pokud chci s příchutí, lze přidat k varu feferonky, vanilku, citronovou kůru.........

Hezký večer, krásné řezy:-p, mám je moc ráda, chtěla bych je zkusit,ale mám otázku - jak se dělá ten cukrový rozvar? Nemám tolik zkušeností s pečením, takže nevím v jakém poměru a jak ho udělat.Předem děkuji za radu, na velikonoce bych je zkusila.

Tématické fráze:
punčové řezy od mámy, rozvar na punčový řez recept, nejlepší punčové řezy, domácí punčové řezy, puncove rezy, domácí punčový řez, cukrový rozvar, rychlé punčové řezy, rozvar na punčové řezy, punčovy rozvar, jak se dělá punčovina, nejlepší punčový dort, domácí punčový dort, punčový dort jako z cukrárny recept, punčový řez, nejlepší punčový řez, punčový řez recept, puncove rezy rozvar, rozvar na punčový řezy, punčové řezy postup

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka hladká, kypřící prášek do pečiva, olej, cukr krupice, voda, rum, aroma, potravinářské barvivo gelové, šťáva citronová, marmeláda, rum, cukr moučkový, olej, šťáva citronová, potravinářské barvivo, voda

Přidat fotografie receptu