Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Původní švestková povidla

Povidla se tradičně využívají do náplní buchet a koláčů ale také třeba k dochucení omáček. Pokud máte na zahradě švestku, neváhejte si z jejích plodů uvařit tato skvělá povidla. Trvá to sice déle a možná se i zapotíme, ale výsledek stojí za to.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Maja Motti Maja Motti

Náročný

Doba přípravy 300 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 240 min dle šťavnatosti švestek

300 min (60 min příprava + 240 min tepelná úprava, dle šťavnatosti švestek)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 882 kJ /
4 752 kcal
Bílkoviny52,00 g
Tuky16,00 g
Vláknina200,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 320 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyjeme a odpeckujeme asi 8 kg přezrálých švestek a postupně je dáváme rozvařit do hrnce se širokým dnem. Krok 2: Potom je vaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud se množství švestek nezredukuje na třetinu či čtvrtinu původního objemu a dokud nejsou povidla hustá tak, že se musí míchat, jinak by se připalovala a horká prskala z hrnce ven. Cílem je vyvařit tekutinu ze švestek tak, aby se při míchání za vařečkou tvořila brázda, která se neslije. Trvá to odhadem 3 - 5 hodin. Krok 3: Hotová horká povidla nalijeme do čistých sklenic, otřeme jejich hrdla a dobře zavíčkujeme.

TIP: Desatero rad na téma povidla

Zveřejněno 24. 2. 2016

Poznámka autorky Maja Motti

Jaro je před nám a po něm nastoupí letní sezona zavařování. Je lepší mít recept v předstihu. Tato povidla vařil můj děda v obrovském kotli každý rok (samozřejmě v jiném poměru). Jsou to klasická tuhá povidla, které můžete použít do koláčů i pro diabetiky. http://www.majamotti.eu

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Původní švestková povidla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kLr6

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Původní švestková povidla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kLr6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

taky je tak varim :) Povidla jsou bez cukru.

Jinak se stejnym zpusobem da zpracovat i jiné ovoce: klasika jablka, hrusky, ale i tresne, visne a nebo merunky.

casino: Nemusejí se dávat víčka, stačí celofán. Já dávám víčka kvůli uskladnění.

Dajda::yes:

Taky je dělám už několik let, a to nikoliv ze švestek, ale z červených blum, kterých se nám v létě většinou urodí kupa. Takže jsou to nepravá pravá povídla. :-D Jsou nakyslejší, ale do koláčků typu svatební skvělé. Nevařím je v jednom kuse, ale po chvílích. Prudký var, pak je chvíli nechám odpočívat a po nějaké době zase uvedu do varu. Fakt je, že blumy obsahují mnohem více tekutin a tu je třeba odvařit.

cathleen:
Tato povidla se nemusejí zadeklovávat víčky;-)

Maja Motti:
Klidně mohl zůstat název Pravá švestková povidla:yes:

Při vaření povidel používám na kastrol síto, povidla hodně prskají

cathleen: Ano, švestky dobře drží vysokou teplotu, při nalévání do sklenic je třeba dávat pozor na ruce. Víčka se chytnou sama.

zizala: zůstane ti cca 1 litr, ale záleží na tom, jak dlouho je budeš vařit.

Kolik asi sklenic je z těch 8mi kg švestek?

Maja Motti: naléváš je horká a víčka se přichytí?

Maja Motti: to vím ;-);-), ale máš pravdu v tom, že takhle jednoduše a odjakživa dělaná tu nejsou :yes::yes::yes::yes:

cathleen:To máš marný já míchám pravou,ty možná levou! Pak jsou pravá a levá,no ne !:-p;-)

zizala: Doporučuji, jsou opravdu dobrá

Já jsem raději název opravila, aby se lépe dýchalo.

Souhlas, jsou pravá. Já dělám nepravá, pečená v troubě s přídavkem octa i cukru. Jsou moc dobrá, ale tohle mě láká vyzkoušet, takže ukládám, pokud se urodí :yes:

spagetka: prima je na nich to, že je mohou i diabetici

cathleen: To netuším, ale tímto způsobem se kdysi švestková povidla dělala :-D:-D

cathleen::-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:yes::yes::yes::yes::yes:

Název mi říká, že u nás doma používáme povidla asi "levá":-D

Tématické fráze:
jak uvařit švestková povidla, švestková povidla bez cukru, povidla z blum, domácí švestková povidla, pravá švestková povidla, svestkova povidla delana v troube, rychlá švestková povidla, švestková povidla recept, zavařování povidel, povídla švestková, švestková povidla, blumy povidla, klasická švestková povidla, švestková povidla pro diabetiky, zavařovaní povidla, povidla recept, top recepty svestkova povidla, švestková povidla bez cukru recept, pravá švestková povidla recept, jak uskladnit povídla

Suroviny:
švestky

Přidat fotografie receptu