Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemné domácí párečky

Máte doma udírnu a chcete vyzkoušet něco jiného, než klobásky a uzené maso? Vyzkoušejte domácí párky - pochutnáte si a budete mít jistotu, že víte, co jíte. Párky připravíte z vepřové kýty a bůčku a dochutíte paprikou a solí.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Náročný

Doba přípravy 225 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 105 min bez doby naložení a chlazení

225 min (120 min příprava + 105 min tepelná úprava, bez doby naložení a chlazení)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Bůček vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na kostky cca 1 x 1 cm. Kýtu ořežeme z blan, tuku a rovněž nakrájíme na kostky. Odřezky, kosti a kůži odložíme a použijeme později. Krok 2: Obě masa prosolíme řeznickou solí (viz poznámka), v poměru 20 g na 1 kg masa. Přidáme černý mletý pepř, promícháme a ve vhodné nádobě upěchujeme. Přikryjeme folií a na 12 hodin dám do chladu. Krok 3: Mezitím odřezky, kosti i kůži uvaříme na mírném ohni a necháme vychladit. Z vzniklého vývaru vyjmeme sádlo. Vývar uložíme do chladu. Krok 4: Po uležení maso pomeleme na nejmenší šajbě (desce do strojku) nejméně třikrát, aby směs byla co nejjemnější konzistence. Krok 5: Umleté maso vymísíme v robotu, větším mixéru nebo kutru. Protože připravujeme dva druhy párků, část masa ponecháme ochucenou pouze solí a pepřem, do druhé části přidáme přiměřené množství mleté sladké papriky a trochu pálivé. Krok 6: Při míchání přidáváme připravený vychlazený vývar, aby směs byla tak akorát, ne řídká, ne tuhá. Krok 7: Udírnu řádně vytopíme. Mezitím umíchanou směs plníme do kolagenových střev, navážu, a párky vyvěsíme na tyčích k oschnutí. U ovčích střívek jde o nutnou věc. Krok 8: Tyče s rozvěšenými párky vložíme do vytopené udírny a udržujeme teplotu 70 °C po dobu 1,5 hodiny. Krok 9: Po vyuzení párky vložíme do hrnce s vodou na maximální teplotu 80-85 °C na dobu 15 minut. Krok 10: Po této době vložíme párky do studené vody, krátce ochladíme a rozvěsíme k oschnutí.

TIP: Jak na uzení masa

Zveřejněno 27. 2. 2016

Poznámka autora pavelk

Kdo je odpůrce rychlosoli, může dát obyčejnou bez jódu, ale budou bez krásně růžovoučké barvy. Odležení párků v horké vodě (bod 9) lze vynechat, ale ze zkušenosti vím, že střívko nebude tuhé, ale na skus krásně křupne.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemné domácí párečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xlrg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemné domácí párečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xlrg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

stojí to za to zkusit už jenom na tom obrázku to dělá chutě, Vinné si také děláme sami, tak změníme složení :yes::-K a dávám bodíky

Vypada to skvele. To musim vyzkouset.:yes:

Margita Jančeková: Děkuji za uznání, opravdu jsou vynikající. Co se týče narážečky, je jich mnoho na trhu, jen si vybrat. Vkládám odkaz: www.google.cz/search?q=nar%C3%A1%C5%BEka+klob%C3%A...

Margita Jančeková 28. 2. 2016 16:13
Nápad..a recept, skutočne hodný " bodíka ". Tak, žeby sme už aj párky robili doma?? Prečo nie...V rodičovskom dome máme veru ešte aj udiareň. Akurát.. neviete prosím.. kde by som kúpila tú " nabíjačku" ???Ći sa to vôbec ešte dá niekde zohnať..
Vopred ´DAKUJEM ZA RADU. :-K:-:-))

yanull: Pracné to bylo poprvé, teď už to jde samo. I kávička se u toho vypije, u uzení i to pivečko...;-)

Sice pracné, ale aspoň víte, co jíte :yes:. Odhaduji, že tyto zdařilé výrobky mají hodně přátel i příbuzných ;-):-):-K Posílám 4. bodík :yes:

Mňam, vyzkoušíme!:-p:yes:

Jana Remkova: Jani, už jsi mne vypátrala? Máš pravdu, je to jiné než z obchodů. Děkuji.

:-K Ha!!! Tady tě máme?? Krásné, voní na dálku! :yes:

:yes::-p

Tématické fráze:
domácí jemné párky, domaci parky, recept na domácí párky, výroba jemných párků, jemné párky recept, domácí výroba párků, domaci parky recept, výroba domácích párků, domácí párky recepty, kolagenová střeva, ovci streva, recept na jemné párky, vepřové párky recept, výroba párků, jemné párky, ovčí střívka, vyroba domácích jemných parku, recept nejlepší řeznická sekaná, recept nejlepší řeznická sekaná, domace párky

Suroviny:
kýta vepřová, bůček vepřový, sůl, pepř mletý, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, vývar masový, střívka skopová

Přidat fotografie receptu