Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cizrnové "tofu"

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

hosta hosta

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 594 kJ /
620 kcal
Bílkoviny44,90 g
Tuky8,03 g
Vláknina64,00 g
Cholesterol 15 mg
Sodík 42 mg
Sůl0,02 g
Sacharidy60,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve velkém hrnci smíchejte cizrnovou mouku s vodou a nechte stát 12 hodin, hrncem nehýbejte aby se mouka mohla v klidu usadit. Nejlépe tuto fází začít večer. Krok 2: Ráno s hrncem nehýbejte a opatrně naběračkou odeberte asi 900 ml vody, tak, abyste moc nerozvířili hladinu. Tuto vodu vylijte. Krok 3: V druhém hrnci zahřejte na mírném ohni olej. Opatrně do něj sběračkou odeberte vodu, která zbyla v hrnci s cizrnovou moukou. Snažte se tam vylít co nejméně mouky a nerozvířit dno. Na dně původního hrnce by vám mělo zbýt takové cizrnové bahno. Krok 4: Do vody s olejem přidejte kurkumu a sůl, zamíchejte a za občasného míchání vařte na mírném ohni 20-30 minut, dokud směs nezačne houstnout. Krok 5: Pak přidejte cizrnové bahýnko. Směs začne rychle houstnout, aby se vám nepřipálila, stále míchejte a vařte na mírném ohni dalších 10 minut. Krok 6: Do pekáčku nebo misky (cca 15 x 20) dejte čistou starou utěrku (u které vám nevadí zabarvení od kurkumy). Látka vsákne přebytečnou tekutinu. Krok 7: Hustou cizrnovou směs vylijte do této utěrkou vyložené formy, opatrně rozprostřete a vršek uhlaďte. Pak utěrkou zakryjte i vršek tofu a nechte při pokojové teplotě do večera odpočívat. Krok 8: Tofu vyklopte na prkýnko, odstraňte utěrku a nakrájejte na požadované kusy. Krok 9: V lednici by mělo vydržet min. pět dnů.

Zveřejněno 1. 3. 2016

Poznámka autorky hosta

Údajně se jedná o tradiční pokrm z Burmy a často se s ním setkáte jako s Burmským tofu nebo Shan tofu. Je to celkem levná alternativa tofu, bez obsahu sóji a potřebujete jen pár základních surovin.

Některé recepty uvádějí postup, kdy se svaří 2 šálky cizrnové mouky s 6 šálky ochucené vody podobně jako puding, já zvolila postup podle Veg-ethique.

Lžíci želatiny jsem přidala "pro sichr" v návaznosti na komentáře k receptům.

Je to něco mezi tofu a polentou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cizrnové "tofu"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Zn05

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cizrnové "tofu"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Zn05

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Líbí!!!:yes:

Ty se evidentně nudíš ;-):-)) Kdysi dávno jsem zkoušela tofu z rozmixované sóji a nepovedlo se mi. Takže k podobným pokusům mám velký respekt :-8

:yes::yes:

Tématické fráze:
cizrna s tofu, tofu z cizrny, cizrnové tofu, cizrna se zeleninou a tofu recepty, cizrna recepty, recepty z cizrnove mouky, tofu cizrna, tofu s cizrnou, tofu recept, tofu z cizrny recept, recepty s tofu, recept cizrna s tofu a zeleninou, recept-tofu z cizrny, pokrmy z cizrnove mouky, je tofu jen ze soji?, cizrna a tofu, recept cizrna s tofu, cizrna a tofu-recepty, cizrnové, tofu recept cizirny

Suroviny:
mouka cizrnová, voda, olej, sůl, kurkuma, česnek sušený, želatina prášková

Přidat fotografie receptu