Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezlepkový cuketový gratin podle Julie Child

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vylizanytalir vylizanytalir

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 140 kJ /
1 946 kcal
Bílkoviny103,40 g
Tuky139,18 g
Vláknina22,06 g
Cholesterol 668 mg
Sodík 9,61 g
Sůl23,92 g
Sacharidy64,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cuketu nejprve omyjeme, odkrojíme konce a nahrubo na struhadle nastrouháme. Dáme do cedníku a prosypeme dvěma lžičkami soli. Cedník položíme do mísy tak, abychom zachytili tekutinu, kterou cuketa pustí. Necháme ji takto odpočívat zhruba 10 minut. Krok 2: Když už je dostatečně vyždímaná, propereme ji pod tekoucí vodou. Kdo má rád slanější jídlo, tak nemusí a stačí ji jenom vyždímat, ale vzhledem k tomu, že parmazán je taky slaný, já ji radši propírám. Ale hlavní pak je ji pořádně vyždímat!! Krok 3: V malém kastrůlku uvařte rýži doměkka. Slijte a dejte stranou. Krok 4: Troubu předehřejeme na 180 °C.. Krok 5: V kastrolu rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nejdříve cibuli, až trochu zesklovatí, přihodíme i česnek a stále mícháme a restujeme. Pak přidáme nastrouhanou a vyždímanou cuketu. Mícháme a restujeme doměkka. Krok 6: Jakmile máme vše pěkně orestované, stáhneme plamen na střední a přisypeme 2 lžíce bezlepkové mouky. Promícháme, aby se mouka dostala pěkně všude, a restujeme tak minutku až dvě. Krok 7: V malém kastrůlku zahřejeme šťávu co pustila cuketa spolu s mlékem. Mixu celkově by měly být cca 2 hrnky, mléka tedy přidejte podle toho, kolik vám cuketa pustí tekutiny. Máte-li jí hodně, dejte půl napůl. Zahřejte, ale nenechte vařit. Krok 8: Kulatou formu na gratin (nebo větší dortovou) vymažte máslem a lehce vysypte bezlepkovou moukou. Krok 9: Ohřátý mlékovo-cuketový mix nalijeme do orestované zeleniny. Zamícháme a necháme lehce probublávat. Krok 10: Jakmile už to bublá, přidáme dvě rozšlehaná vejce, rýži a většinu parmazánu (nechte si cca dvě hrsti nahoru). Krok 11: Směs nalijeme do vymazané a vysypané formy, dáme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova zhruba 40-45 minut. Hlídejte, jakmile je zlatý, vytáhněte ho z trouby.

Zveřejněno 30. 3. 2016

Poznámka autorky vylizanytalir

Bez lepku, ne bez chuti! Inspirace nejenom pro "bezlebkace," ale pro všechny, co jedí rádi, dobře a zdravě. http://vylizanytalir.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový cuketový gratin podle Julie Child

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KyYM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový cuketový gratin podle Julie Child

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KyYM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
cuketový nákyp bezlepkový, bezlepkove cuketové placičky, bezlepkovy cuketovy nakyp, julia child recepty, bezlepkové recepty z cukety, cuketový bezlepkový nákyp, cuketa bezlepkové, bezlepkový recept z cukety, cuketové bezlepkové recepty, bezlepkové recepty s cuketou, bezlepkové recepty z cuketou, bezlepkové cuketové recepty, bezlepkové recepty s cukety, bzlepkový cuketový nákyp, nejlepší recepty od julia child, recepty julie child, julia child, bezlepkový cuketový nákyp, cukinovy gratin, cuketovy plamen

Suroviny:
cuketa strouhaná, sůl, rýže, česnek, mouka bezlepková, parmazán, mléko, vejce, máslo, olej olivový, pepř

Přidat fotografie receptu