Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Doma vyrobená šlehačka

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

vousacxxl

Snadný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min

10 min (10 min příprava)

Suroviny

Porce: 5-10

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 958 kJ /
2 619 kcal
Bílkoviny26,56 g
Tuky267,56 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 608 mg
Sodík 602 mg
Sůl1,46 g
Sacharidy26,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mléka pokrájíme tuk a máslo na menší kousky, aby se rychleji rozpustily. Poté mléko zahřejeme, mícháme, dokud nebude tuk rozpuštěný. Mléko nemusí být vroucí, stačí cca 50 - 60 °C. Krok 2: Teplé mléko přelijeme do mixéru (je velmi důležité mixér, ne šlehač, což si v poslední době lidé pletou). Do mixéru vyklepneme celé vejce, vysypeme sáček vanilkového cukru a mixér zapneme na 2 minuty (120 sec). Čas je nutné dodržet, aby se tuk stačil emulgovat do mléka a tím zvýšil jeho tučnost. Krok 3: Pokud chcete i pařížskou šlehačku, odlijte polovinu bílé šlehačky do nádoby, ve které se bude chladit. Do zbylé bílé hmoty v mixéru vsypte vrchovatou lžíci kakaového prášku. Protočte na pár sekund mixér, aby se kakao vmíchalo do mléka. Tím vznikne pařížská šlehačka. Poté zbývá nechat vše v chladničce vystydnout. Krok 4: Vychladlou šlehačku bílou nebo pařížskou zpracováváme obvyklým způsobem buď metličkou ručně nebo elektrickým (či ručním) šlehačem.

Zveřejněno 8. 3. 2016

Poznámka autora vousacxxl

Všem, kteří by chtěli odsuzovat ztužený tuk v receptu - je tam důležitý pro zvýšení tučnosti mléka a následné podržení ušlehané šlehačky. Tento recept pochází z mého dětství, kdy šlehačka byla v obchodě velmi sporadicky. Bylo to zhruba v roce 1963 (bylo mi asi 8 roků). My jsme doma v té době mixér neměli a tak jsem chodil se základní hmotou k matčině kolegyni z práce, tam to nechal ty 2 minuty mixovat a běžel jsem domů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Doma vyrobená šlehačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/olAB

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Doma vyrobená šlehačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/olAB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Ach ano, taky jsem musela chodit. Jen my jsme nadávali žádné vejce ani cukr. Chladit se to muselo minimálně 12 hodin.

Tématické fráze:
příprava šlehačky doma, slehacka z mleka, jak vyrobit jahodovou šlehačku, jak vyrobit doma šlehačku z mléka, z ceho vznikne slehacka, ručně šlehaná šlehačka, slehačka tučnost, jak islehat s mleka slehacku, aby se šlehačka ušlehala, jak udelat doma šlehačku, slehacka v prasku a kakao, jak vznikne šlehačka, slehacka uslehana elektrickym slehacem, šlehačka ze ztuženého tuku, domaci slehacka slehacka

Suroviny:
mléko, cukr vanilkový, tuk ztužený, máslo, vejce, prášek kakaový

Přidat fotografie receptu