Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový estonský skořicový kringel

Hodnocení receptu je 4,4 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mili Li.

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 508 kJ /
2 033 kcal
Bílkoviny45,62 g
Tuky83,93 g
Vláknina12,25 g
Cholesterol 391 mg
Sodík 179 mg
Sůl0,29 g
Sacharidy267,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Měkké máslo rozmačkáme vidličkou a propojíme se skořicí a sirupem. Krok 2: Ze surovin na těsto vypracujeme pevné těsto a přikryté dáme kynout (toto kváskové těsto bude podle mě potřebovat asi tak 4-5 hodin). Kváskové těsto nestačí přikrýt utěrkou jako kvasnicové (měla jsem v míse, přikryté talířkem). Krok 3: Já jsem vyzkoušela pomalé kynutí.

Těsto jsem připravila večer a po vypracování nechala kynout hodinu v kuchyni na lince, potom jsem ho na noc (cca na 10 hodin) dala do lednice a ráno, před odchodem do práce jsem ho vyndala zase na linku. Po příchodu z práce jsem těsto propracovala a začala jsem válet, mazat, krájet. Krok 4: Když je těsto vykynuté, trošku propracujeme a rozválíme na co nejtenčí plát (příště zkusím ještě tenčí). Plát potřeme skořicovou pastou a srolujeme. Podélně rozkrojíme, smotáme a spojíme do kruhu. Toto nakrojení a pletení je důležité, protože se tak promazané okraje těsta krásně dokřupava propečou, hlavně zakončení musím ještě vychytat, asi to chce grif a zručné ruce. Krok 5: Po upletení těsto přikryjeme třeba mísou od těsta a necháme ještě cca hodinku nakynout (díky prokrojení vytékalo trochu másla, proto příště nechám kynout srolované a po rozkrojení a spletení hned upeču). Krok 6: Nakonec pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180 °C asi 20-25 minut. Krok 7: Na mřížce pak necháme úplně vychladnout.

Zveřejněno 12. 3. 2016

Poznámka autorky Mili Li.

Z chytré knihy o kvásku jsem se dozvěděla, že střídání teplot při kynutí s kváskem je žádoucí, protože v kvásku je víc druhů kvasinek a každé potřebují jinou teplotu pro svůj rozvoj. No a ještě druhá moudrost z knihy - tuk zpomaluje kynutí. V tomto těstě je dost tuku, takže si recept sám žádá pomalé kynutí. Protože chci pečivo dobré a také zdravé, rozhodla jsem se zkusit toto pomalé kynutí.

http://zdraveahrave.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový estonský skořicový kringel

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ODqL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový estonský skořicový kringel

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ODqL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

skarlettka 4. 7. 2016 07:34
Mně sse nezdá, že by tam bylo tolik tuku.

hosta: plus 50 g másla v nádivce - ani to není na moučník hodně.

Zobrazit starší odpověď

AniCiz: děkuji ;-)

:-Kpěkně popsáno..:-*

Tématické fráze:
estonský kringel, skoricovy kringel, pomalé kynutí v lednici, kváskové šneky, skoricovy weigl, pomalé kynutí, kringel, skořicové šneky s kváskem, sušenky z kvásku, kváskové skořicové šneky, kvaskové sušenky, moučníky z kvásku, moucniky z kvaskoveho testa, kváskové recepty, skořicově kringel, moučníky z kvásku recepty, moučník z kvásku, estónský kvásek, skoricovi sneci z žitného kvásku, šneka z žitného kvásku

Suroviny:
mouka hladká, mléko, kvásek, máslo kakaové, vejce, cukr třtinový, sůl, máslo, skořice mletá, agáve

Přidat fotografie receptu