Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Voňavý rýžový koláč

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

lovie

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 592 kJ /
5 400 kcal
Bílkoviny122,02 g
Tuky228,48 g
Vláknina17,97 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 858 mg
Sůl1,83 g
Sacharidy704,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve máslem vymažeme rozkládací dortovou formu o průměru 28 cm. Krok 2: Na křehké těsto utřeme máslo s moučkovým cukrem, přidáme špetku soli, mouku, vanilkovou esenci, citronovou kůru a žloutky. Nejlépe to jde rukou. Až směs vypadá jako hrubá drobenka, přidáme vodu nebo mléko a prohněteme, až těsto drží tvar. S hnětením se to ovšem nesmí přehnat, těsto má být lehce drobivé a křehké. Proto se nesnažte o elasticitu. Zabalte je do folie či mikrotenového sáčku a nechejte alespoň na hodinu odpočinout v chladničce. Chlazení je v tomto receptu důležité. Krok 3: Po vytažení z lednice těsto rozválejte a vložte do formy. Povytáhněte těsto až ke krajům. Předehřejte troubu na 180°C a pečte korpus lehce do zlatava, trvá to asi 12 minut. Vyjměte formu z trouby a zesilte ji na 200°C. Krok 4: Na přípravu náplně vezměte vyšší kastrol nejlépe se silnějším dnem. Rozpusťte máslo a přihoďte k němu zrníčka ze dvou vanilkových lusků a pomerančovou kůru a chvilku prosmahněte (dokud nezačne krásně a lákavě vonět). Krok 5: Pak přisypte rýži s cukrem, promíchejte a nalijte víno. Míchejte a až se odvaří, přilívejte po naběračkách mléko, vždy rýži jemně míchejte a počkejte s další várkou mléka až co se ta první vstřebá. Rýže nebude zcela měkká - dojde v troubě. Nechte kaši chvilku chladnout a pak vmíchejte vejce. Krok 6: Hotový rýžový puding navršte na předpečený korpus, zaprašte moučkovým cukrem a vložte do trouby asi na dvacet minut, dokud nezezlátne. Hotový chutná nejlépe s créme fraiche a posypaný kůrou z citronu či pomeranče (pomeranč je lepší).

Zveřejněno 28. 4. 2009

Poznámka autorky lovie

Créme fraiche bez velké námahy připravíte doma - vylijte 250 ml smetany (min. a 30 procenty tuku) do misky a přidejte dvě lžíce podmáslí. Nechejte bez míchání stát 24 hodin při pokojové teplotě a francouzská "zakysaná smetana" je na světě. Před podáváním je dobré ji vychladit v lednici (kde vydrží jako čerstvá několik dní).

Recept mám z časopisu Apetit a mohu ho doporučit, je to zase něco "trošku jiného".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Voňavý rýžový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2ROK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Voňavý rýžový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2ROK

Marie

Komentáře (3)

Tak to vypadá úžasně :yes: Jak sladké nemusím... Těším se na fotku a díky za receptík :-).

:yes::-/:yes:

No, supeeer!:yes::yes: Zase něco jiného, dávám bodík, něco podobného jsem jedla nedávno u kámošky, recept si donesla z práce;-):yes:

Tématické fráze:
rýžový koláč, koláč z rýžové mouky, rýžové koláčky, ryzovy kolac recept, sladký rýžový koláč, rýžový puding, rýžové těsto, rýžové koláčky recept, vonave a krehke kure recept, rýžový korpus, rýžová mouka recepty, rýžový koláček, rýžové koláče, voňavé a křehké kuře, rýžový pudink recept, koláč z rýže, recept na ryzovy kolac, kolac ryze, rýžová mouka recept, korpus na ryzovy kolac

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, mléko, žloutek, citron, esence vanilková, rýže, cukr písek, máslo, lusk vanilkový, pomeranče, mléko plnotučné, víno bílé, vejce, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu