Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Voňavý rýžový koláč

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

lovie

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 592 kJ /
5 400 kcal
Bílkoviny122,02 g
Tuky228,48 g
Vláknina17,97 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 858 mg
Sůl1,83 g
Sacharidy704,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve máslem vymažeme rozkládací dortovou formu o průměru 28 cm. Krok 2: Na křehké těsto utřeme máslo s moučkovým cukrem, přidáme špetku soli, mouku, vanilkovou esenci, citronovou kůru a žloutky. Nejlépe to jde rukou. Až směs vypadá jako hrubá drobenka, přidáme vodu nebo mléko a prohněteme, až těsto drží tvar. S hnětením se to ovšem nesmí přehnat, těsto má být lehce drobivé a křehké. Proto se nesnažte o elasticitu. Zabalte je do folie či mikrotenového sáčku a nechejte alespoň na hodinu odpočinout v chladničce. Chlazení je v tomto receptu důležité. Krok 3: Po vytažení z lednice těsto rozválejte a vložte do formy. Povytáhněte těsto až ke krajům. Předehřejte troubu na 180°C a pečte korpus lehce do zlatava, trvá to asi 12 minut. Vyjměte formu z trouby a zesilte ji na 200°C. Krok 4: Na přípravu náplně vezměte vyšší kastrol nejlépe se silnějším dnem. Rozpusťte máslo a přihoďte k němu zrníčka ze dvou vanilkových lusků a pomerančovou kůru a chvilku prosmahněte (dokud nezačne krásně a lákavě vonět). Krok 5: Pak přisypte rýži s cukrem, promíchejte a nalijte víno. Míchejte a až se odvaří, přilívejte po naběračkách mléko, vždy rýži jemně míchejte a počkejte s další várkou mléka až co se ta první vstřebá. Rýže nebude zcela měkká - dojde v troubě. Nechte kaši chvilku chladnout a pak vmíchejte vejce. Krok 6: Hotový rýžový puding navršte na předpečený korpus, zaprašte moučkovým cukrem a vložte do trouby asi na dvacet minut, dokud nezezlátne. Hotový chutná nejlépe s créme fraiche a posypaný kůrou z citronu či pomeranče (pomeranč je lepší).

Zveřejněno 28. 4. 2009

Poznámka autorky lovie

Créme fraiche bez velké námahy připravíte doma - vylijte 250 ml smetany (min. a 30 procenty tuku) do misky a přidejte dvě lžíce podmáslí. Nechejte bez míchání stát 24 hodin při pokojové teplotě a francouzská "zakysaná smetana" je na světě. Před podáváním je dobré ji vychladit v lednici (kde vydrží jako čerstvá několik dní).

Recept mám z časopisu Apetit a mohu ho doporučit, je to zase něco "trošku jiného".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Voňavý rýžový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2ROK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Voňavý rýžový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2ROK

Marie

Komentáře (3)

Tak to vypadá úžasně :yes: Jak sladké nemusím... Těším se na fotku a díky za receptík :-).

:yes::-/:yes:

No, supeeer!:yes::yes: Zase něco jiného, dávám bodík, něco podobného jsem jedla nedávno u kámošky, recept si donesla z práce;-):yes:

Tématické fráze:
rýžový koláč, koláč z rýžové mouky, rýžové koláčky, ryzovy kolac recept, sladký rýžový koláč, rýžový puding, rýžové těsto, rýžové koláčky recept, vonave a krehke kure recept, rýžový korpus, rýžová mouka recepty, rýžový koláček, rýžové koláče, voňavé a křehké kuře, rýžový pudink recept, koláč z rýže, recept na ryzovy kolac, kolac ryze, rýžová mouka recept, korpus na ryzovy kolac

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, mléko, žloutek, citron, esence vanilková, rýže, cukr písek, máslo, lusk vanilkový, pomeranče, mléko plnotučné, víno bílé, vejce, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu