Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arkas

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

gmptop gmptop

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 635 kJ /
630 kcal
Bílkoviny35,40 g
Tuky20,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 78 mg
Sodík 420 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy75,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smetanu do mléka třeba přidat, vzhledem k faktu, že ani „plnotučné“ mléko nemůžeme označit jako plné mléko, třeba ho vylepšit. Nalijeme do kastrolu, vmícháme cukr a zahříváním přivedeme mléko ku pozvednutí se. Pozor, ať nám neuteče. Krok 2: Když nám mléko začne pod bdělým pohledem růst a hlavičku z kastrola vystrkovat, stáhneme z plotny a zatrhneme mu další zamýšlené lumpárny šťávou citronu nebo lžicí octa. Necháme vystydnout. Poté přes klůcek přecedíme, necháme mírně oschnout. Krok 3: Přeložíme na talířek k tomu určený a přelijeme růžovým likérem. Konzumujeme dezertní vidličkou.

Zveřejněno 19. 3. 2016

Poznámka autora gmptop

Arkas. Při čtení Mickewicze se dá narazit na ledacos i na kulinária (viz Pan Tadeusz księga IV Dyplomatyka i łowy.)

Tam v kotlících bigos hřáli. Těžko básníkovi bigosu vůni, chuť i barvu podat slovy; Mno, až se sliny sbíhají.

O kus dál, při popisu hostiny slovy Wojského se říká: „Kto zrozumie nie znane już za naszych czasów, Te polmiski kontuzów, arkasów, blemasów...” A to prosím se psal rok 1812 a už neznali staropolskou kuchyň … natož já o více jak dva sta let.

Tak jsem pátral, radil se a informoval a našel rádce můj, našel. Compendium ferculorum – vůbec první kuchařská kníha v Polsce nám říká: Arkas - Mleka weiżmij slodkiego, ile chcesz, wstaw w pięknym naczyniu, wloż cukru, a gdy zwierać będzie, wyciśnij cytrinę albo winnego octu lyżkę wlej. Mléka vezmi sladkého, kolik ti třeba, postav do dobrého náčiní, přidej cukru, a jak začne se zvedat, vymáčkni citron nebo vinného octu lžíci.

Arkas je tedy jednoduchý „smakolik“ z plnotučného mléka a cukru, který se před varem vysráží citronem nebo octem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Arkas

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LzWw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Arkas

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LzWw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
likér růžový, polmiski arkasow

Suroviny:
mléko, smetana, šťáva citronová, šafrán, cukr, cukr

Přidat fotografie receptu