Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Zkuste si doma připravit tradiční a vyzkoušený recept našich babiček. Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Sirup ze smrkových výhonků lehce nahradí všechny drahé přípravky z lékárny.

Hodnocení receptu je 5,0 (47×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do 5 litrové nebo 3 litrové láhve dáme 5 cm vysokou vrstvu jarních smrkových výhonků (do 5 cm délky), které jsme nejprve propláchli studenou vodou. Krok 2: Zasypeme cukrem a na něj dáme pokrájná kolečka citronu, opět 5 cm vrstvu výhonků a tak pokračujeme až je láhev plná. Krok 3: Naplněnou lahev převážeme celofánem a zajistíme gumičkou. Krok 4: Láhev dáme na okno na slunné místo, kde ji necháme 2-3 týdny, pak se začne tvořit hustá šťáva, kterou přes plátýnko scedíme, slijeme do lahví a dáme na chladné místo (i lednice).

TIP: Recepty na želé nebo sirup ze smrku

Zveřejněno 29. 4. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!

Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!

Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j25R

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j25R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (226)

Dobrý den, jsem redaktorka webu denik.cz a ráda bych se vás zeptala, zda bych mohla použít vaše fotografie a recept pro náš magazín. Děkuji, Katka

Dobrý den, dělám sirup podle Vašeho receptu 3 rok, pokaždé vše v pohodě...ale dnes jsem zjistila, že mi jedna sklenice začala po 14.ti dnech ,,bublinkovat,, a jakoby šumět, když jsem s ní zakvedlala, voní zatím normálně, nijak nesmrdí, nepřijde mi pokažený, je světle zabarvený,ale...může mít na toto vliv, že jsem letos koupila velikou 6. litrovou sklenici s patentním zacvakovacím víčkem se silikonovým těsněním, takže jsem už nedávala ten celofán, celou dobu byla sklenice zavřená, stála na slunném místě, občas jsem s ní zatřepala, toť vše, neotvírala jsem ji ani jednou...až dnes, aby jsem přičichla, jak ten obsah voní....nechat zatím ještě ten jeden týden louhovat, a počkat, co se s obsahem stane, nebo vylít...mám ještě druhou, menší sklenici, stejná sklenice, stejný postup, ze stejného dne, a tam zatím vše vypadá v pořádku....děkuji za odpověď... :-)
Tak jsem si přečetla tady všechny Vaše komentáře a zkušenosti, a počkám, co se se sirupem za ten týden stane, a možná, že bude všechno v pořádku...děkuji všem za rady níže...Jana

:yes: letošní sirup hotový, přidala jsem fotku. Bylo ho hodně, tak jsem kilo odvážila a pomocí želírovacího cukru uvařila smrkové želé.

Marii1: zvážila jsem šťávu a postupovala pak podle množství podle návodu na zadní straně želírovacího cukru, a protože to bylo už i předem oslazené, dochutila jsem kyselinou citronovou (i když jsem tam měla už předtím citrony). (Jinak vařím marmelády jen s obyčejným cukrem, ale na tohle jsem použila želírovací). Překvapila mě dobrá svěží chuť želé, na chleba s máslem i do jogurtu.

Zobrazit starší odpověď

Do sirupu jsem kromě smrčinek a citronu nastrouhala kousek zázvoru a aloe vera, jdu slévat, už jsem ochutnala, je to bomba!<3

Hellzdenka: Ještě vylepšené, to je dobře a přeji, aby se to povedlo a nic se nepokazilo :yes:

Dobrý den, už dlouho sháním tento recept, ale chtěla jsem se zeptat, kolik tam celkově do pěti litrove láhve dáte cukru. :-) Děkuji :-)

Martina: Martino, popravdě ten cukr nevážím, ale když dám větvičky zasypu cukrem (tak hrstičku) a znova větvičky a zase hrstičkou posypu až do naplnění sklenice.:yes:

Chtěla bych moc poděkovat za skvělý recept. Sirup jsem dělala úplně poprvé, tak bych se s vámi chtěla podělit o své dojmy :-Q. Vše jsem udělala přesně podle receptu, potom jsem naložené výhonky dala na sluníčko. Ze začátku to vypadalo bledě, cukr nahoře i úplně dole stále zůstával pořád nerzpuštěný a víčko se mi začalo nafukovat a uvnitř flašky se začaly objevovat drobné bublinky. Tak jsem si říkala, že to asi bude k ničemu. Pořádně jsem to tedy protřepala a přes den jsem flašky nosila na přímé slunce na zahradu. Cukr se hned rozpustil. Nechala jsem jim teda asi 5 týdnů a dneska jsem je zpracovávala. Když jsem oddělala víčko, cítila jsem zvláštní vůni, těžko říct, moc mi to nevonělo :-D. Nicméně jsem stále doufala, a sirup přecedila. Ochutnala jsem, a světe div se, dělaly se mi bubliny až za ušima. Povedlo se!!!! Snad poprvé v životě co se mi fakt něco povedlo. Je opravdu výborný!!!!!!!!! příští rok ho udělám víc, myslím, že zanedlouho se po něm jen zapráší ;-) Takže vřele doporučuji. :-)

Lucie: Lucinko, moc děkuji, že jste ho udělala a mám velkou radost, že se povedl-super:yes:

No a mně to přestalo nafukovat víčko. Začalo to vonět méně a jakoby chtělo začít kvasit. Pak jsem si všiml, že dole v láhvi je usazený nerozpuštěný cukr. Důkladně jsem to cele protřepal až bylo viditelné, že tam cukr už nejde vidět. A už zase obě sklenice krásně voní. :yes:

Roman: Romane, tak to jsem ráda, že se nakonec povedlo-šikula :yes:

Těm, komu ten sirup tlesnivěl, nebo zkysal, že to bude tím, že se Vám tam něco dostalo, co tam nemělo být a co dělat, to pak dělá tuto neplechu, nebo zapomenete dát cukr, nebo dáte jen malinko, ale on je právě pro ten sirup velmi důležitý:-! Je mi to líto, ale stalo se, jsou horší věci na světě ;-):yes:

Věra Brzková 7. 6. 2017 18:09
Myslím na vrchu těch větviček

Věra Brzková 7. 6. 2017 18:05
Dobrý den,chci se zeptat,dnes jsem slevala sirup,ale na vrchu se zacala delat pliseň :-( to uz je asi na vyhozeni ze;-(

Věra Brzková: ano, cokoliv s plísní je bohužel na vyhození.

Dobrý den,

naložil jsem dvě 5-ti litrové láhve podle receptu. Trochu jsem víc přisladil, protože celkem do jedné láhve mi vyšel jeden kilogram cukru. Zatáhl celofanem, zagumičkoval a po týdnu se u jedné láhve začalo nafukovat celofanové víčko? Nějaké info proč? Dělám to letos poprvé.

Roman: Je potřeba postavit sklenice na slunce, cukr se rychleji rozpustí a konzervuje. Kvasit by to nemělo. Pokud to kvasí, můžete to vyhodit, bohužel.

Zobrazit starší odpověď

Sirup si pamatuji z dětství hrozně moc mi chutnal a tak mě pořád něco "bolelo":-D. Letos ho moje maminka dělala pro svá pravnoučata, děti mého syna. Tak to si děcka pochutnají :-) a já asi taky budu občas "nemocná" :-D:-D.

bystrouska: Vladi, někdy musí člověk i předstírat:-D:-D:-D, aby dosáhl svého že ?

už ho mám hotový a je výborný,mám chronické bolesti zad tak snad pomůže<3

Dnes jsem výhonky naložila a již se macerují. Jsem ráda za tento recept. Děkuji.

Marie_9: Marie, nemáš zač děkovat, jsem ráda, že sis recept vybrala a ať se sirup povede :yes:

Chtěla bych se zeptat, kolik dát cukru. Dnes jsem ho dělala a každé proložení jsem posypala dvěmi lžícemi cukru. Stačí to, nebo mám ještě dodatečně přidat? Děkuji

Zuzík: Cukor pomáha "vytiahnuť" z výhonkov miazgu (šťavu). ;-)

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
sirup z jehličí, sirup z mladého jehličí, sirup ze smrkového jehličí, med z jehličí, smrčkový sirup, sirup ze smrkového jehličí recept, sirup z jehličí recept, smrkové špičky, recept na sirup z jehličí, sirup z borovice recept, borovicový sirup recept, med z mladého jehličí, med ze smrkového jehličí, sirup ze smrcku, borovicový med recept, sirup z mladého jehličí recept, med z borovice recept, med z smrkového jehličí, šťáva ze smrkových větviček, smrčkový med

Suroviny:
výhonky ze smrkových větviček, cukr krystal, citron bio

Přidat fotografie receptu