Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náplň do koláčů a buchet - úsporná maková

Máte-li rádi mák, určitě často pečete různé záviny, hřebeny či buchty. Základem je vymazlená maková náplň a my pro vás máme úsporný a jednoduchý recept. Mák je díky svaření vláčný a šťavnatý, citronová kůra dodává příjemnou vůni.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 15 min

40 min (25 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

Toto množství je na celý velký plech nebo na 25 koláčů o průměru 10 cm (viz obr.)

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 970 kJ /
2 144 kcal
Bílkoviny59,33 g
Tuky107,50 g
Vláknina25,60 g
Cholesterol 286 mg
Sodík 347 mg
Sůl0,81 g
Sacharidy221,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mák a krupici přelijeme vlažným mlékem a za stálého míchání necháme přejít varem. Krok 2: Pak odstavíme z plotny a vmícháme vše ostatní. Krok 3: Necháme vychladit. Krok 4: Použijeme do buchet nebo na koláče.

TIP: Co dobrého udělat s mákem

Zveřejněno 29. 4. 2009

Poznámka autorky Hella

Nespotřebovanou náplň můžeme zmrazit a později přimíchat do nové náplně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Náplň do koláčů a buchet - úsporná maková

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k5B5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Náplň do koláčů a buchet - úsporná maková

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k5B5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Dnes jsem koláče s touto náplní pekla, tak přidávám do textu, že náplň vystačí na 25 koláčů o průměru 10 cm (viz obr.) nebo na celý velký plech.

Díky moc za tento recept, konečně náplň,co mi chutná :-8

Marie Švarcová 29. 1. 2017 11:47
:yes::yes: skvělá :-K

Reaguju pouze na recept na tzv.úspornou makovou nádivku.Když jsem v dětství jezdila k babičce,dělala kynutý koláč na plech a dávala makovou nádivku.Jako dítě jsem nepoznala,čím to je,ale strašně mi to vždy chutnalo,nádivka byla pěkně mokrá.Kdybyste do máku dali kilo másla,tak to takhle jedlý nebude.Dělám to dodnes,nebo taky místo krupice dávám uvařenou nastrouhanou řepu cukrovku,řepánky,to nemá chybu

Tak Helli, podávám hlášení - buchty se vydařily a nádivka je moc dobrá, olizovala jsem ze lžíce :-8 Krásně mi to vyšlo na všechno těsto a je z toho jeden střední plech a ještě 9 dalších :-)

Petra Ku.: Určitě to bude stačit, ta krupice to hodně nastaví. Tak ať se zadaří ;-)

Helli, prosím tě - mám v pečce kynuté těsto z 0,5kg mouky, odhaduju 15 ks buchet, vyjde mi na to ta náplň, nebo mám udělat víc? Děkuju za radu, to víš - pekařka na baterky ;-)

TERY: Každý si zahušťuje nádivky tím, čím mu to chutná. Tohle je recept na úspornou náplň, kde tím, že krupice nabyde, nabyde také množství náplně. A navíc je krupice chuťově neutrální , laciná a nádivka pak není suchá . Pokud zahustíme perníkem, ovlivní to chuť nádivky a ne každému musí perníková chuť v máku chutnat.

I já zahušťuji makovou nádivku strouhaným perníkem-žádná mouka,žádná krupice,bez tuku a bez vajec,ale taktéž přidávám čokoládu a džem i trošku rumu. Dosladím jen málo vanilkovým cukrem,skořice a hřebíček je samozřejmost. Pak je náplň nádherně voňavá:-p

Právě jsem dodělala tuto makovou náplň. Zdála se mi dost světlá-nastavená, tak jsem přidala ještě 50g mletého máku navíc. Jdu na makovník, tak až ho dodělám tak dám fotku.;-)

No, šup a je to v oblíbených;-):yes:

Zkoušela jsem do koláčů od jollky:moje pouťové koláče: je opravdu dobrá:yes:

Makovou náplň místo krupice zahustím strouhaným tvrdým perníkem,nedávám vejce a přidám rozinky.Náplň je velmi chutná. Může se dát 1-2 lžíce rumu.

Koláčky jak z pohádky :-)). Hello :yes::yes::yes:

:-*:-p:-D:yes:

Makovou náplň dělám podobně, místo krupice hrubou, nebo polohrubou mouku a nedávám vejce, ale přidám trochu kakaa nebo čokolády. Ta mouka nebo krupice není jenom z úsporných důvodů, ale myslím si, že je náplň i chutnější než ze samotného máku, není tak suchá :-p:-p:-D. Dělala ji už moje babička a ta pekla pouťových a posvícenských koláčů moc a moc:-). Zamrazuju všechny zbylé náplně i drobenku. :-))

Tématické fráze:
maková náplň, maková nádivka do koláčů, maková nádivka, maková nádivka na koláče, maková nádivka do kynutých buchet, náplně do koláčů, mak do kolacu, náplň do buchet mák, mák do buchet, náplně do buchet, recept náplně do koláčů, jak udělat mák do buchet, mak na kolace, příprava máku, příprava máku na koláče, náplně do koláčů a buchet, makova napln recept, jak udelat mak do buchty, náplň do koláčů, náplň do buchet

Suroviny:
mák, mléko, cukr krupice, krupice, tuk hera, vejce, cukr vanilkový, koření hřebíček, skořice, kůra citronová, marmeláda

Přidat fotografie receptu