Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový mazanec nebo vánočka

Kváskový mazanec je receptem pro všechny pekařské nadšence a milovníky kvasového pečení. Sladké těsto fermentované pšeničným kvasem můžete využít na přípravu mazance nebo vánočky. Připravte si aktivní kvas a můžete začít.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mili Li.

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min + zhruba 6 hodin kynutí

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, + zhruba 6 hodin kynutí )

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie38 367 kJ /
9 170 kcal
Bílkoviny200,30 g
Tuky373,97 g
Vláknina70,07 g
Cholesterol 1,70 g
Sodík 3,52 g
Sůl8,44 g
Sacharidy1 194,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu. Nejdříve dáme do mísy kvásek a k němu přidáme tekutiny a ostatní suroviny. Promícháme, přidáme mouku a hněteme alespoň 10 minut. Těsto může být trošičku lepivé, ale ne moc. Pokud je potřeba, přisypeme opatrně mouku. Krok 2: Těsto necháme kynout přikryté víkem, pokličkou nebo igelitem na teplém místě alespoň 4 hodiny. Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek (nebo upleteme vánočku). Krok 4: Dáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme mísou (nebo dáme do igelitu) a necháme znovu nakynout 1-2 hodiny. Krok 5: Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme plátky mandlí, které přitlačíme do těsta, aby neopadávaly. Krok 6: Pečeme nejdříve 15 minut na 190 °C, pak stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 40-50 minut podle velikosti. Propečení zkoušíme špejlí. Ta musí být po vytažení z těsta suchá. Krok 7: Hned po vyjmutí z trouby horký mazanec (vánočku) potřeme kouskem másla.

TIP: Jak vyrobit vlastní kvásek

Zveřejněno 26. 3. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový mazanec nebo vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3X3Q

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový mazanec nebo vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3X3Q

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Všichni recept vychvaluji, na obrázku vypadá krasne, ale mám dotaz: není v receptu něco špatně? Dvakrát jsem si kontrolovala množství ingrediencí, ale těsto neslo zadelat, byla to spis taková drobenka. Musela jsem přidat dalších 160 g kvasku (naštěstí jsem mela zaděláno víc) a k tomu ještě 200 ml mléka, aby šlo zadelat těsto. Jsem zkušená kuchařka, pecu kvaskove chleby a kynuté vanocky a mazance. Tak by mě zajímalo, kde je v receptu chyba a jak to, ze jsem první, komu neslo těsto zadelat? Teď čekám, jestli mi to vůbec vykyne a zda se mazance povedou.

Na těžké sladké těsto s kváskem jsem se chystala už dlouho, tak jsem to konečně zkusila. Několikrát jsem se ujišťovala, že tam opravdu nepatří ani troška mléka, ale evidentně to není třeba. Kynout se tomu moc nechtělo, ale to moc ochotně nedělá ani s droždím. No a výsledek - naprostá bomba! Opravdu vynikající záležitost. :yes: Moc děkuji za recept, už ho mám uložený. :-)

duckie:
Jj, všichni rcp vychvalují...8-( leč patrně jen Eva: pekla:yes: no a nebýt jejího konstatování stran NEPOUŽITÍ mléka, tak i nadále žiji v domnění, že mléko ze surovin zdrhlo neznámo kam ;-)

Zobrazit starší odpověď

zizala: Děkuji za uznání :-K žitný kvásek je úžasná záležitost. Peču chléb, rohlíky a housky, sladké a taky s ním vařím např.knedlíčky do polévky ;-)

Dnes peču druhou várku, tak uvidíme jestli prasknou...ale prasklé nebo ne, hlavně že chutnají ;-)

Krásné bochánky. Mně taky letos mazanec praskl a nevím proč :-( Tedy teď už vím, byl praskavý rok :-))

Se žitným kváskem jsem už upekla několik chlebů, ale na sladké pečení jsem si ještě netroufla. Máš bochánky moc pěkné :yes:

Hezká fotka a fakt ti mazanec nepraskl, co vím od známých, nebo i jen tu a na FB, tak letos byl pro mazance rok praskavý (ehm, pro mě taky :-D);-):yes:

ivulinka::-K

Velmi zdařilé mazance a nepraskly:yes:

Tématické fráze:
vánočka z žitného kvásku, prasklý mazanec, mazanec z žitného kvásku, mazanec z ze žitného kvásku, proč mi praskl mazanec, recept na mazanec, kvasek na vánočku, vánočka s kváskem, mazanec ze žitného kvásku, proc praskl mazanec, vanocka z tezkeho kynuteho testa, prasklá vánočka, kvaskovy bochanek, mazanec ze špaldové mouky, kváskový mazanec ze špaldové mouky, zitny mazanec, mazanec z kváskového těsta, vánočka s žitným kváskem, kvaskovy sladký rohlik recept, proč praskl velikonoční mazanec

Suroviny:
kvásek, mouka hladká, mouka polohrubá, cukr třtinový, citron, šťáva citronová, lusk vanilkový, sůl, rozinky, mandle, máslo, žloutek, rum, mléko, bílek, mandle

Přidat fotografie receptu