Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ghí z ranče

Přepuštěné máslo, které používaly již naše babičky, znovu získává na oblibě. Při přepouštění získáme čirý žlutý tuk s vyšším bodem přepalování, než má běžné máslo. Navíc má zajímavou jemně oříškovou chuť a oproti máslu i delší dobu trvanlivosti.

Hodnocení receptu je 5,0 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

HonzaFromRanch HonzaFromRanch

Náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 30 min

35 min (5 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 782 kJ /
1 860 kcal
Bílkoviny1,75 g
Tuky205,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 638 mg
Sodík 5 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kostku másla nakrájíme na menší kousky a pomalu rozpustíme na pánvi, nejlépe keramické o průměru cca 20 cm se silnějším dnem pro rovnoměrný rozvod tepla. Na plynovém sporáku je naprostou nutností litinová plotýnka nad plamenem. Bílé dno pánve umožní velmi dobře kontrolovat proces přepouštění másla. Krok 2: Po rozpuštění másla vyčkáme, až začne lehce probublávat, pak teplotu upřesňujeme tak, aby se tento "mírně probublávací" stav stabilně udržoval. Čím nižší teplotu zvládneme nastavit při jemném probublávání, tím lépe. Krok 3: Po několika minutách se na hladině začne tvořit bělavá pěna - mléčná bílkovina. Tu sbíráme lžící a dáváme do čajového sítka nad pánví, sítko je přitom vystlané kouskem papírové kuchyňské utěrky v jedné vrstvě. Máslo sebrané s pěnou se tak vrací na pánev a jeho ztráty jsou nepatrné. Sebrat pěnu stačí třikrát vždy po prvních 5 minutách. Ve stejném intervalu máslo lehce promícháme. Asi po 20 minutách se na dně začnou objevovat hnědavé spečené kousky - zbytky syrovátky a laktóza. Po 30 minutách by již mělo být máslo zcela zbaveno vody, tedy krásně čisté a nezakalené, na dně jsou tmavohnědé spečené kousky a na hladině trocha pěny. Krok 4: Přes sítko vystlané papírovou utěrkou (opět stačí jedna vrstva) slijeme máslo do sklenice, přitom utěrka spolehlivě zadrží i zbytky bílkovinné pěny. Tekuté máslo je průzračné, s krásnou jantarovou barvou. Po zchladnutí na pokojovou teplotu získá přepuštěné máslo tužší krémovou konzistenci a pastelově žlutou barvu.

Zveřejněno 31. 3. 2016

Poznámka autora HonzaFromRanch

Pro orientaci - na naší sklokeramické plotýnce s keramickou pánví je optimální nastavení na stupeň 2,5 z celkových 9.

Při skladování v temnu a teplotě 20 °C a méně vydrží minimálně půl roku, v chladničce i rok. Přepuštěné máslo bylo dřív běžné, když nebyly ledničky, ale nyní se pro jeho vliv na zdraví vrací do pozornosti kuchařů pod názvem ghí (indický výraz). Přepuštěním se normální máslo zbaví mléčné bílkoviny, laktózy, vody a zbytků syrovátky, zůstane jen čistý mléčný tuk, který je zdravější než normální máslo, protože snižuje hladinu cholesterolu. Přepuštěním se zvýrazní chuť i vůně másla, které je tak nesmírně chutné třeba na smažení řízků, nepostradatelné je pro smažení pravých telecích Vídeňských řízků. Běžné máslo se přepaluje již při 150 °C, přepuštěné máslo až při 230 °C a smažení na něm je proto rovněž zdravější, než na běžném oleji. Až ochutnáte cokoli smažené na přepuštěném másle, nebudete se ke stolním olejům už chtít vrátit, tak lahodnou chuť ghí dodá všem pokrmům. A třeba taková kachna před pečením potřená přepuštěným máslem, to je skutečný zážitek pro nejvytříbenější labužníky.

Ze čtvrtky másla získáme 180 ml (190 g) přepuštěného másla. Kupované ghí zcela stejné kvality stojí v balení 220 ml 125 Kč, naše rančerské ghí vychází po přepočtu hmotnosti na cca 32 Kč/220 ml a to včetně energie (sklokeramický sporák).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ghí z ranče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GrAy

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ghí z ranče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GrAy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Tak jsem šmolc - jak říkala přepuštěnému máslu moje babička, která nejenže neměla lednici, ale na hájence ani elektřinu - zkusila dnes po dlouhé době taky. Fotku přidávám, bod už dávno:yes:

Veronika.Hrozna: Třeba do křehkých těst je ztuhlé ghí skvělé ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Přepuštěné máslo jsme před zatuhnutím promíchali s jemně nakrájeným listovým medvědím česnekem. Vynikající k přípravě ryb, drůbežího masa i jenom tak na krajíc chleba!!!

Nádherně sepsáno:yes:

Pěkná práce a výsledek stojí za to:yes:

Naprosto souhlasím s Lucií, podle tohoto zkusím i já:yes:

Pekny popis, ktery si zaslouzi bod:yes:

:yes::yes:

Tématické fráze:
recept na ghí, postup přepouštění másla, recept našich babiček na přepouštění másla, ghí recept, co stojí přepuštěné máslo, ghí na smažení, postup přepouštění másla videorecept, jak dělat ghi, přepuštěné máslo ghí videorecept, přepouštění másla z domácího mléka, teplota přepouštění másla, zbytek po výrobě ghí, přěpouštění másla postup, příprava ghí videorecept, co se zbytkem po výrobě na ghí, jak dělat ghí máslo, pěna z ghi, bilkovina z ghí, česnekové ghí, je ghi zdravější než olej

Suroviny:
máslo

Přidat fotografie receptu