Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký špaldový koláč s jahodami

Tento koláč kombinuje jemnost špaldového těsta s osvěžující sladkostí čerstvých jahod. Špaldová mouka dodává těstu nejen křehkost, ale i nutriční hodnoty, což činí tento koláč skvělou volbou pro ty, kdo dbají na zdravou stravu.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mama v kuchyni Mama v kuchyni

Středně náročný

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 218 kJ /
2 681 kcal
Bílkoviny73,10 g
Tuky131,44 g
Vláknina22,50 g
Cholesterol 831 mg
Sodík 283 mg
Sůl0,58 g
Sacharidy279,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Začněte přípravou těsta. Žloutek vyšlehejte s cukrem a rozpuštěným máslem do jemné pěny a postupně vmíchejte i všechnu mouku. Vypracujte vláčné těsto, které nechte odpočinout chvíli v chladu lednice. Krok 2: Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravte si náplň. Tvaroh smíchejte s jedním žloutkem, cukrem a pudinkem (jen práškem, ne uvařeným). Přidejte i citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamíchejte sníh vyšlehaný z obou bílků. Krok 3: Utrhněte si kus pečicího papíru velkého tak, aby vám stačil na vyplnění formy, ve které budete péct (moje má průměr 26 cm). Krok 4: Zmačkejte ho pod proudem vody a pořádně vyždímejte. Pak s ním formu krásně vyložíte, aniž by se vám krčil a "utíkal". Krok 5: Z těsta si malý kousek odeberte, zbytek vyválejte na placku (pokud to nejde, netrapte se a těsto "vytlapkejte" rukama) a rozprostřete do připravené pečicí formy, pěkně po celém dně. Krok 6: Z odloženého zbytku těsta vyválejte váleček, kterým vytvoříte těstu okraj, aby vám nevytekla náplň. Krok 7: Propíchejte dno na několika málo místech vidličkou, aby se vám těsto nevzdouvalo, a dejte jej jen tak samotné do trouby rozpálené na 170 °C. Na pět minut. Krok 8: Poté vytáhněte, nalijte do těsta krém a nahoru jahody. Pokud budete chtít, vyšperkujte ještě drobenkou, kterou vytvoříte z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1. Krok 9: Dopečte při oněch 170 °C dalších přibližně 30 minut (zkrátka dozlatova, dle zkušeností s vlastní troubou).

Zveřejněno 6. 4. 2016

Poznámka autorky Mama v kuchyni

Tento a všechny mé další recepty najdete na www.mamavkuchyni.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký špaldový koláč s jahodami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wwAm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký špaldový koláč s jahodami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wwAm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Dnes upečeno a je vynikající <3!! Recept uložen...;-) děkuji :-K

Pekla jsem už dvakrát, s jahodama a s rebarborou. Fantazie! Překvapilo mě těsto, krásná konzistence a po upečení není tvrdé, jako některá křehká těsta. Pod jahody jsem dala dva tvarohy, pod rebarboru stačil jeden a velká vrstva ovoce + drobenka. Opravdu vynikající koláč! :-8

Ten nápad s papírem je super. Zkusím oboje. Papír i koláč - podobný dělám a úspěch má vždycky :-)

Tento koláč jsem dělala už 3x a fakt super zatím teda jen s borůvkama , ale je to fakt luxusní záležitost . Dávám 2 tvarohy přijde mi tak lepší :yes: :yes:

jana.horakov: Tak to mě moc těší, díky :-K

Krásný recept :yes: Já papír nenamáčím, zavřu jej do formy a kolem ostříhám:-p, boky po upečení obkroužím nožem.

Tématické fráze:
jahodový koláč ze špaldové mouky, spaldovy koláč, špaldový jahodový koláč, křehký jahodový koláč, krehky kolac s jahodami, krehky kolac ze spaldove mouky, špaldový koláč recept, recept na špaldový koláč, jahodový kolač špaldové mouky, špaldový dort, špaldový koláč s tvarohem, koláč s jahodami ze špaldové mouky, jahodovy kolac mama v kuchyni, koláč že špaldové mouky, křehký tvarohový koláč ze špaldové mouky, špaldový linecký koláč, koláč že špaldové mouky s jahodami, jahodový kolač se špaldové mouky, linecký tvarohový koláč ze špaldove mouky, tvarohový koláč ze špaldové mouky

Suroviny:
mouka špaldová hrubá, máslo, cukr moučkový, žloutek, tvaroh, vejce, bílek, cukr krystal, cukr vanilkový, pudink vanilkový, rum, kůra citronová, šťáva citronová, jahody

Přidat fotografie receptu