Křehký špaldový koláč s jahodami
Tento koláč kombinuje jemnost špaldového těsta s osvěžující sladkostí čerstvých jahod. Špaldová mouka dodává těstu nejen křehkost, ale i nutriční hodnoty, což činí tento koláč skvělou volbou pro ty, kdo dbají na zdravou stravu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 218 kJ / 2 681 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 73,10 g |
Tuky | 131,44 g |
Vláknina | 22,50 g |
Cholesterol | 831 mg |
Sodík | 283 mg |
Sůl | 0,58 g |
Sacharidy | 279,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Začněte přípravou těsta. Žloutek vyšlehejte s cukrem a rozpuštěným máslem do jemné pěny a postupně vmíchejte i všechnu mouku. Vypracujte vláčné těsto, které nechte odpočinout chvíli v chladu lednice.
Krok 2: Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravte si náplň. Tvaroh smíchejte s jedním žloutkem, cukrem a pudinkem (jen práškem, ne uvařeným). Přidejte i citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamíchejte sníh vyšlehaný z obou bílků.
Krok 3: Utrhněte si kus pečicího papíru velkého tak, aby vám stačil na vyplnění formy, ve které budete péct (moje má průměr 26 cm).
Krok 4: Zmačkejte ho pod proudem vody a pořádně vyždímejte. Pak s ním formu krásně vyložíte, aniž by se vám krčil a "utíkal".
Krok 5: Z těsta si malý kousek odeberte, zbytek vyválejte na placku (pokud to nejde, netrapte se a těsto "vytlapkejte" rukama) a rozprostřete do připravené pečicí formy, pěkně po celém dně.
Krok 6: Z odloženého zbytku těsta vyválejte váleček, kterým vytvoříte těstu okraj, aby vám nevytekla náplň.
Krok 7: Propíchejte dno na několika málo místech vidličkou, aby se vám těsto nevzdouvalo, a dejte jej jen tak samotné do trouby rozpálené na 170 °C. Na pět minut.
Krok 8: Poté vytáhněte, nalijte do těsta krém a nahoru jahody. Pokud budete chtít, vyšperkujte ještě drobenkou, kterou vytvoříte z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1.
Krok 9: Dopečte při oněch 170 °C dalších přibližně 30 minut (zkrátka dozlatova, dle zkušeností s vlastní troubou).
Zveřejněno 6. 4. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Křehký špaldový koláč s jahodami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wwAm
Moje poznámka
Křehký špaldový koláč s jahodami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wwAm
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 23 minutami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 2 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 3 hodinami
Ovocný Pavlova dort
Přidáno před 11 hodinami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 14 hodinami
Bramborový salát se zeleninou a luštěninami
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 25 minutami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 13 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 14 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 14 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 15 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 15 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 16 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 16 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 16 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 17 hodinami
Tématické fráze:
jahodový koláč ze špaldové mouky,
spaldovy koláč,
špaldový jahodový koláč,
křehký jahodový koláč,
krehky kolac s jahodami,
krehky kolac ze spaldove mouky,
špaldový koláč recept,
recept na špaldový koláč,
jahodový kolač špaldové mouky,
špaldový dort,
špaldový koláč s tvarohem,
koláč s jahodami ze špaldové mouky,
jahodovy kolac mama v kuchyni,
koláč že špaldové mouky,
křehký tvarohový koláč ze špaldové mouky,
špaldový linecký koláč,
koláč že špaldové mouky s jahodami,
jahodový kolač se špaldové mouky,
linecký tvarohový koláč ze špaldove mouky,
tvarohový koláč ze špaldové mouky
Suroviny:
mouka špaldová hrubá,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
tvaroh,
vejce,
bílek,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
pudink vanilkový,
rum,
kůra citronová,
šťáva citronová,
jahody
Komentáře (6)