Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkové pagáče

Ať už škvaříte sami doma, nebo si škvarky kupujete v oblíbeném řeznictví, nikdy jich není dost. A co teprve pagáčů. Jsou krásně zlaté a voní kmínem. Postup je trochu pracný, ale vyplatí se. Až je vyzkoušíte, zapráší se po nich tak rychle, že příště budete muset udělat dvojitou dávku.

Hodnocení receptu je 5,0 (62×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 65 min

65 min (65 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 107 kJ /
7 435 kcal
Bílkoviny157,94 g
Tuky466,73 g
Vláknina29,56 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 1,64 g
Sůl3,68 g
Sacharidy635,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pripravíme kvások z droždia, cukru a trocha mlieka. Po vykvasení spracujeme cesto z vyššie uvedených surovín, okrem oškvarkov. Mlieko pridávame podľa potreby, cesto hustoty asi ako knedlíky. Necháme vykysnúť v teple. Těsto má být výrazně slané. Krok 2: Po vykysnutí vyvaľkáme na hrúbku cca 1-1,5 cm, natrieme mletými posolenými oškvarkami. Poskladáme zprava tretinu do stredu a zľava, potom zhora dolu. Neviem to popísať, jednoducho, aby sa nám cesto prekrylo viackrát, poprekladalo a po upečení vrstvilo. Krok 3: O chvíľku, cca 10 minút postup zopakujeme - vaľkanie a skladanie. Potom ešte raz. Je výhodné, aby vyvaľkané cesto malo tvar obdĺžnika, dobre sa skladá. Krok 4: Po poslednom skladaní vyvaľkáme na 2 cm hrúbku, povrch môžeme krížom krážom po vrchu ozdobiť nožom mriežkou, vykrajujeme kolieska, dáme na pečící papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, necháme cca 15 minút kysnúť a upečieme. Krok 5: Ja obyčajne krájam štvorčeky alebo obdĺžniky, aj polmesiačiky. Samozrejme, klasikou sú kolieska. Povrch je možné posypať sezamom, čo zas klasika ale nie je.

TIP: Jak na dokonalé škvarky

Zveřejněno 2. 5. 2009

Poznámka autora magdalenka

Ideálne na posedenie s pohárikom vína.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové pagáče

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P1gw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové pagáče

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P1gw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (55)

Včera jsem dostala 1100 g škvarků už umletých z mangalice! Mňam! Tak jdu do nich, zítra peču. Kolik jich bude na dva plechy???

Veronika.Hrozna: ťažko povedať - aké veľké budeš mať, aké medzery na plechu...krájam cca 6x6 cm štvorce, nemám odpad a ide to rýchlo. Od zemiakov sú mäkké aj na druhý deň, nie sú to české křupavé placky, ale mäkké maďarské burgonyás tepertős pogácsa. Vajcom pred pečením nepotierať boky, zachová sa tým mierne lístkovanie, naozaj mierne, nie je to lístkové cesto. Medzery medzi pagáčmi na plechu rob väčšie, pagáče nakysnú aj sa môžu do boku mierne vysunúť. Nech sa ti darí a nech vám chutia.

Luludi: trochu mlieka, staci 100 ml. Zvysok mlieka pocas miesenia pridam.

Dobrý den.prosim kolik mléka mám dát asi na kvasek s droždím?

Nejlepsi recept na pagacky jaky jsem nasla ! Ztratila jsem recept po me babicce ze Slovenska a tento se mu nejvic priblizil.Pagacky jsou skvela zalezitost ,ale kde je ma zdrava vyziva? Ach jo........ ale proc si neudelat radost a trochu zhresit ze jo????? :-p

Jana: :-K

Tak jsem dnes vyzkoušela Váš recept. Těsto mi zadělala pekárna (na začátku jsem jí měla otevřenou a mléko jsem po troškách přilévala dokud se mi nezdála správná konzistence) a povedly se výborně. I když jsem je nenechala dokynout na plechu. Pekla jsem je na 200°C asi 20 minut. Příště až budu mít škvarky tak je musím jen víc posolit a asi přidám i trošku pepře.

Míla: Skvelá správa, mám radosť.

Magdalenka: díky moc, všechno vyšlo na jedničku:yes:

Jirka: vďaka za odozvu, mám radosť.:-K

Magdalenka: děkuji, za chvíli půjdou do trouby :-);-)

Jirka: nie je za čo, treba mať trochu skúsenosti s pečením kysnutého cesta. Po takých 10 minútach možno aj zoslabiť, ak rúra veľmi pečie a cesto už vyskočilo...a pridať prípadne 5 minút..ťažko povedať, proste skúšať, jednoznačná odpoveď asi neexistuje. Ale dlhým pečením sa vysušujú. Nech sa darí a chutí.

Dobrý den, chtěl bych se optat na kolik stupňů a na jak dlouho se pagáče pečou. Díky

Jirka: cca 15 min. pri 200 st. C.

Dobrý večer, manžel chce po mně pagáče aby se loupali jako lupínky? :D Dělala je tak jeho teta na slovensku, amně se to nedaří...

magdalenka: moc děkuji, to udělám manželovi radost, nevzdám to vyzkouším :-) :yes:

Zobrazit starší odpověď

Recept vyzkoušen a lepší pagáče jsme nejedli. Těsto se krásně zpracovává a finální produkt je luxusní. Moc děkuji magdalenko :yes::-K

Zlata : natiera sa mletými oškvarkami len raz. Potom sa už len vždy vyvaľká a prekladá bez natierania. Ak je oškvarkov menej, je dobré pridať k nim bravčovú masť. Nech sa darí a chutí!

Zobrazit 4 starší odpovědi

Byly vynikající, děkuji! :-K:-K:-K

danielle72: Danielka, ďakujem za priaznivú odozvu, som rada, že vám chutilo.:-K

Banka Potočná 13. 11. 2016 15:14
Děkujeme velice za recept, povedly se a byly skvělé!!

Banka Potočná: ĎAKUJEM - skvelá správa!

Magdalenka, na začiatku komentárov, ešte v r. 2009, píšeš, že do chladničky nie. Ja robím takto isto ako Ty, len z kila múky, z troch uvarených zemiakov. Ostatné prísady sú cca ako u Teba. Zásadne spracujem večer, po troch skladaniach dávam na noc do chladničky a ráno pokračujem. Sú vynikajúce. Zdravím, Klára:-K:-K:-K:-K

Klárika, vďaka za radu...ja obyčajne robím všetko jedno za druhým, postupne...niečo som už robila s nočným uložením v chladničke, ale takto vidím, ako mi to pracuje...to vieš, zvyk je železná košeľa. maj sa krásne!

mysulka:Som veľmi rada, že si si vybrala práve môj recept, potešila som sa aj fotke a to, že vám chutia "moje" pagáče, je pre mňa tá najlepšia správa!:-K

:-K Milá Magdalenko, před chvilkou jsem je vytáhla z trouby, a ještě, než jsem se dostala k foťáku, tak jsem jich několik slupla :-8:-D.
Jsou naprosto dokonalé, s těstem se krásně pracovalo a vůbec to nebylo tak pracné, jak jsem se obávala.
Přidávám foto a bodík :yes:. Moc děkuji za super recept:-K:-K:-K

;-) Magdalenko, právě teď překládám těsto na pagáčky, doufám, že se povedou, už teď se mi sbíhají sliny:-8:-8:-K:-K

MIKIKE: Tak ty jsou tady nepohlednější, také dělám takto :yes::yes::yes:

PaCaOl: děkuji moc PaCaOl :yes:

Veronika.Hrozna: Včera znovu ! Vynikající. Jenom ten muj "brblal" řekl ,že 400 g škvarku je na těsto málo . Ať dám víc ,dokonce je i umlel ! A při mletí zase 10 deka zmizelo :-O,tak jak to mám udělat;-(

Veronika.Hrozna: Jo a teď jsem dostala radu : Keď chceš piecť pagáče ,urob si viac škvariek !:-// Kolik je víc, už řečeno nebylo.:-( Nějak se mi zmršilo foto ! Tak, promiň!:-((

Výborné ,vsadila jsem na tvuj recept.Kdyby mi někdo nešežral škvarky ,tak mohly být ještě lepší ! Já si udělám pul kilo škvarku a za pár minut než prochladnou mám 300 g. Zajímavé jak sublimují. Že mu nebylo špatně, tak to se divím doteď.:-// Asi to budu mlít ješté horké.:-O

Výborné ,dnes byly na oběd.

MIKIKE: SUPER správa! Ďakujem!

Moc moc chutné pogáčky díky za recept a přidal jsem fotky:yes::-p

Zdenka1: Som veľmi rada, že tebe a tvojej rodine zachutili...
Dík za foto.:-K

Tvé pagáčky se velmi podobají těm, které dělávala babička. O recept jsem si nestihla říct, tak jsem ráda, že jsem vyzkoušela ty tvoje. Byly výborné:yes::-p. Přidávám bodík, foto a zařazuji mezi oblíbené:-K

mia2404:v mesiarstve maso-udeniny je bocik vypražit zostane aj bravčova mast aj škvarky:yes:

Mňam. Tak ty určitě budou jako od babičky ze Slovenska....:yes:

mia2404: dnes som piekla väčšie množstvo na jeden raut (také menšie -"elegantnejšie"), podľa reakcií evidentne chutili...

Mňam oškvarkové pagáče , už len oškvarky zohnať :-p:yes:+1

Dnes jsem dostala škvarky a už vím, jak s něma naložím:-p:-*....+1:yes:

magdalenko - krásná fotka ;-)

Pagáče sa nesmažia, máš pravdu...na juhu Slov. a v Maďarsku sú najrozšírenejším slaným pečivom, je ich viac druhov, aj z klasického lístkového cesta, alebo aj s práškom do pečiva, s maslom, masťou, sádlom - ten vnútorný tuk z prasaťa, moderné aj so syrom v ceste...klasický je ten okrúhly tvar, povrch mriežkovaný - posekaný nožom.
Vlastne ty si vymyslela nový recept, mala si to prihodiť, odo mňa si sa iba inšpirovala...
A či si to môj skoro-rodák nepletie s niečím iným - napr. mohli sa piecť "božie milosti" na slano, inak mi zlyháva fantázia...Po rokoch spomienky blednú a hlavne, niektorí chlapi sa veľmi v kuch. technológiách nevyznajú, teda ak nemáš svetlú výnimku...
Pekný večer!

Magdalénko, pořád říkám, že nejlépe a nejrychleji udělám v časové tísni a pod tlakem:-D Tu br. kaši mám taky jen k takovým účelům co píšeš, ne vždy jsou po ruce vařené brambory. A jestli jste skoro-rodáci, tak chutnat muselo:-* Pořád by chtěl, aby pagáče lístovaly, asi se vrací do mladých let, to jedli po plátcích a proč bych mu neudělala radost, že:-)) A taky mi tvrdí, že někde se pagáče smaží jako koblihy, ale to se mi už nepozdává, toho tuku....:-O Ale možná, že třeba ano, jen s menším množstvám tuku v těstě. Nevíš, prosím tě?

Merylasko, my staršie kuchárky sa vynájdeme vždy...ja som nedávno išla na návštevu a dosť neskoro som si spomenula, že som im sľúbila pagáče...čiže málo surovín...Bleskom som začala inventúrou v chladničke...trocha oškvarkov, trocha sádla, trocha smotany, trocha jogurtu, margarín, aj celozrnná múka...(princíp - dostatok tuku a dosť slané), výsledkom boli také pagáče, aké sa mi v živote nevydarili a keby si chcela podrobný popis, nepodarí sa mi...Obyčajne tiež dávam čerstvý varený zemiak, to iba ak som lenivá, siaham po polotovare - ten kupujem do pekárne do chleba.
Veľmi ma teší pochvala a tiež zdravím svojho skoro-rodáka.

Magdalénko, dělala jsem tvoje pagáče, ale trochu jsem recept musela upravit, nedělala jsem je doma, tak něco chybělo a škvarky nebylo na čem pomlít a zadělávala jsem růčo:-)). Místo br. kaše je vařená a jemně nastrouhaná brambora, škvarky jsou jen nasekané, bylo jich méně než v receptu, přidala jsem k nim trochu rozpuštěného sádla. Těsto jsem nepřekládala, vyválela jsem plát, dala po celé ploše škvarky, srolovala do závinu, rozválela a vykrajovala bochánky. Jsou sypané sezamem. Já tohle moc skrz cholesterolu nemůžu, ale to víš že jsem ochutnala a je to :yes: Moje drahá polovička se nad něma přímo rozplývala blahem, pořád chce ty, co se tak dělí :-)) Mám tě pozdravit a poděkovat, tak to činím ;-):-)):yes: a + je jistý.

Cathleen, ďakujem za odskúšanie, som rada. A pretože sa mi t.č. môže iba snívať o škvarkoch a pod., tak závidím. Vstúpila som si do svedomia a varím zdravo, aspoň cez leto...

Ježkovo voči, ten receptík mi úplně utekl, ani nevím, že tu je a tak dík za připomenutí;-)totiž co má škvarky to mám fakt ráda:-p hnedka dávám boda:yes:

Cathleen, prosím, záleží mi na Tvojom názore, napíšeš?

Jendo, všetko, kde sú oškvarky musí byť dobré.;-)
Toto prosím, nedávaj do chladničky, bojím sa, že to nebude dobré. Spôsob ako popisuješ, som robila aj ja jedenkrát, boli to nejaké croissanty. Pekný večer!

Magdalenka, recept mě zaujal, je už uložený v oblíbených a určitě vyzkouším.:-) S podobným receptem jsem pracoval, místo škvarků tam byl jiný tuk, po přeložení a rozválení znovu přeložit, dát nakynout do ledničky a to se opakovalo 3x. Výsledek byl moc dobrý.:-p
Posílám bodíka.:-!:-)):yes::yes::yes:

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
pagáče, škvarkové pagáče, škvarkové bochánky, pagáč, škvarkové pagáče kynute, recept na pagáče, škvarkove pagačiky, škvarkové pagáčky, škvarkový pagáč, pagáče recept, recept na škvarkové pagáče, oskvarkove pagace, škvarkové pagáče jak je dělám já, recept pagace, recepty na pagače, škvarkové pagáče recept, recept na škvarkový pagáč, recepty pagače, pogáče, madarské pagáče

Suroviny:
mouka polohrubá, smetana kysaná, olej, žloutek, brambory, droždí čerstvé, cukr, mléko, sůl, škvarky, vejce

Přidat fotografie receptu