Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí anglická slanina

Kváskový chleba, nadýchané loupáky, lahodné jogurty nebo sladké pralinky. To vše je už profláknutá domácí výroba. Ale co taková domácí slanina? Díky tomuto receptu máte možnost ji vyrobit doma, z bůčku, s česnekem a v karamelu.

Hodnocení receptu je 4,4 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

krkovicka.x krkovicka.x

Snadný

Doba přípravy 320 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 300 min + doba uležení, cca 4 týdny

320 min (20 min příprava + 300 min tepelná úprava, + doba uležení, cca 4 týdny)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 644 kJ /
2 783 kcal
Bílkoviny113,58 g
Tuky222,97 g
Vláknina3,92 g
Cholesterol 345 mg
Sodík 9,55 g
Sůl8,10 g
Sacharidy80,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřový bůček bez kosti posypeme ze všech stran pragandou a nakrájenými plátky česneku, uzavřeme do libovolné nádoby a necháme v chladnu bez povšimnutí 3-4 týdny. Krok 2: Naložený bůček opláchneme a dáme vařit do osolené vody na cca 1 hodinu. Krok 3: Z cukru uděláme tmavý karamel, který rozředíme sójovkou a trochou vody, aby byla mírně hustá tekutina. Krok 4: Uvařený bůček necháme okapat a celý ho potřeme karamelem. Takto připravený bůček dáme do vyhřáté trouby na 120-130 °C a zasušujeme cca 3-4 hodiny při mírně pootevřených dvířkách. Za tu dobu 2x-3x lehce polijeme karamelem.

TIP: Jak vyškvařit slaninu - rady a tipy

Zveřejněno 28. 4. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí anglická slanina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pmDm

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí anglická slanina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pmDm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

No nevím,ale raději místo kuleru bych trochu zaudil, krásné pak voní.

Oprava - byli chemikálie.

Jano, dostala se mi do ruky slanina na gril přímo z Anglie a upozorňuji Vás, že tam byly 4 chemikálie a jedna z nich právě praganda v největším množství. O kouřovým aromatem se již nemusím zmiňovat. Dnes jsou technologie jiné.
Po vaření domácí šunky a klobásách a hlavně žebírkách Žaža vím co ta praganda umí. Nesmí se to s ní přehánět a tady po umití a vyvaření jsem přesvědčen, že není dávka přehnaná. I když já bych to smíchal se solí 50/50%.

a v pragandě se nechává 3 - 4 týdny takový kousek masa...??? sodoma gomora...!!! kde jsou uvedeny stupně teploty..:??? a bez povšimnutí...??? vždyť se to musí kontrolovat...!!!

krkovicka.x: Hahahaha!! je to marné, je to marné, marné, co? :-D Nádherně jsi experimentoval:-8:yes: Každý má nějaký, vždy jiný, ale každopádně zásadně ten nejsprávnější názor :-D :yes:

Zobrazit starší odpověď

Jj, anglická slanina se barví...
Obvykle se barví kulérem...
Kulér se sice dělá z cukru, ale není to karamel, ba ani tmavý karamel...
Dalo by se ale říci, že je to takřka spálený karamel posléze rozvařený ve vodě...
No, ale s tou sójovkou to maso bude maso :-)

casino: Udělal jsem si ji po svém a byl jsem mile překvapen. ;-)

Mě překvapilo, že se anglická slanina neudí :-O Vypadá teda parádně :yes:

Slanina vypadá opravdu báječně:yes:
Jen té Pragandy je použito dvojnásobné množství, než doporučují u výrobku http://www.pikante.cz/sul/90-wwwpragandacz.html, kde píší "Masné výrobky 15-20g/kg díla".

cathleen: To ano, slanost se vyvaří jelikož se bůček vařil asi hodinu.

Tématické fráze:
anglická slanina recept, anglická slanina, anglická slanina výroba, výroba anglické slaniny, anglická slanina recepty, recept na anglickou slaninu, jak se dela anglicka slanina, domaci slanina, domácí slanina recept, anglická slanina v receptech, výroba slaniny, recepty anglická slanina, jak vyrobit slaninu, recept anglická slanina, jak vyrobit anglickou slaninu, jak udělat anglickou slaninu, jak se dela slanina, recepty z anglické slaniny, slanina vyroba, výroba kuléru

Suroviny:
bůček vepřový, česnek, praganda, cukr krystal, omáčka sojová, sůl

Přidat fotografie receptu