Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arašídové čatní (indický recept)

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

petram petram

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie919 kJ /
220 kcal
Bílkoviny0,88 g
Tuky23,06 g
Vláknina1,38 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokud čatní připravujeme z celých arašídů (varianta a), arašídy oloupeme, nasucho opražíme, až než lehce zezlátnou a rozvoní se, a po vychladnutí rozmixujeme na hladký prášek. Při nedostatku času je možné sáhnout po sklenici arašídového másla, ideálně obsahujícího jen arašídy a sůl, ne další přidaný tuk, cukr a spoustu éček. Krok 2: V malém hrnci nebo pánvičce s nepřilnavým dnem rozehřejme olej. Asi 15 sekund na něm opékáme římský kmín, hořčičné semínko a chilli papričku. Poté přidáme kari lístky a fenugreek a opékáme dalších 15 sekund. Koření se musí rozvonět a uvolnit vše potřebné do oleje, ale nesmí se připálit. Směs ihned stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Když je tento základ (tzv. tadka) vlažný, přidáme namleté arašídy a vodu tak, aby vznikla hladká řidší omáčka. Pokud používáme arašídové máslo, je dobré mít hrnec nebo pánev ještě mírně teplé, aby se máslo dobře rozpustilo. Přilijeme vodu a mícháme, až nám vznikne hladká omáčka. Osolíme a můžeme podávat.

Zveřejněno 3. 5. 2016

Poznámka autorky petram

Pro Indy není čatní to, co známe my tady, pikantní sladko-kyselá omáčka nebo čalamáda ze směsi ovoce a zeleniny (když jsem jim vzala ochutnat naše meruňkové, švestkové a rajčatové čatní, zděsili se). Podobné omáčky také připravují, ale fermentované a mnohem výraznější chuti a nazývají je pickles. Čatní je hustý dip nebo omáčka připravená k přímému použití, ne k dlouhodobému skladování jako zavařenina. Nejoblíbenější čatní jsou kokosové, arašídové a koriandrové. Jedí se obvykle ke smaženým předkrmům nebo nejrůznějším plackám. Mně moc chutnají jako „omáčka“ jen tak s rýží nebo zeleninou. Jen pozor, ta pravá indická čatní jsou opravdu velmi pálivá.

Indové samozřejmě připravují čatní z celých arašídů, já jsem je zrovna neměla doma, tak jsem zkusila použít arašídové máslo a výsledek byl opravdu hodně podobný originálu, proto se s vámi dělím i o tento zrychlený postup.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Arašídové čatní (indický recept)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BmJo

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Arašídové čatní (indický recept)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BmJo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Používat tzv. arašídové máslo není nevhodné. Např. do afrických arašídových polévek mi pasuje dokonce lépe. Je však třeba v obchodě vybrat pastu co "nejčistší" (jen umleté arašídy) bez přídavných látek, tedy ne tu typickou americkou pomazánku na pečivo.

Petruš, dobrý nápad:yes::yes::yes:. Co myslíš, mohla bych to zkusit z vlašáků? Těch mám na rozdíl od arašídů hodně.

spagetka: Chuť bude jiná, ale asi proč ne, že?

Tématické fráze:
teplé arašídy, indické čatní z cukety, použití čatni, jak skladovat arašidové máslo, rajčatová rajta, pouziti arasidove omacky, indicke čotny, arašídová omáčka indické

Suroviny:
olej, římský kmín mletý, semínka hořčičná černá, chilli paprika čerstvá, koření kari, arašídy, máslo arašídové, voda

Přidat fotografie receptu